ΚΟΣΜΟΣ

Η Μαδρίτη απειλεί με αναστολή εξουσιών την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας (pics&vids)

Η Μαδρίτη απειλεί με αναστολή εξουσιών την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας (pics&vids)
REUTERS/Susana Vera

Η κυβέρνηση της Ισπανίας εξετάζει την περίπτωση εφαρμογής του αμφιλεγόμενου άρθρου 155 του Συντάγματος, που ορίζει την αναστολή των εξουσιών τοπικών κυβερνήσεων σε περίπτωση που πλήττεται η εθνική κυριαρχία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης. Ο Ραφαέλ Καταλά, επαίνεσε, παράλληλα τις δυνάμεις ασφαλείας για την επέμβαση τους στην αυτόνομη περιφέρεια, παρά την ωμή βία που επέδειξαν στην προσπάθεια καταστολής της διαδικασίας.

«Το 155 είναι εδώ, και προτιθέμεθα να ασκήσουμε τον νόμο σε όλη του την ισχύ. Η υποχρέωσή μας είναι να επιλύουμε προβλήματα και θα το κάνουμε μολονότι ορισμένα από τα συγκεκριμένα μέτρα μπορεί να μας προκαλούν πόνο. Αλλά εάν κάποιος βούλεται να διακηρύξει την ανεξαρτησία του, θα πρέπει τότε να του πούμε ότι δεν μπορεί», τόνισε ο Καταλά σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο τηλεόρασης TVE.

Αναφερόμενος στη χθεσινή δράση της αστυνομίας, ο Ραφαέλ Καταλά τη χαρακτήρισε «υποδειγματική». «Όσο κι εάν προσπάθησε κανείς να εστιάσει στο αντίθετο, εγώ βλέπω πως συμπεριφέρονται απέναντι σε δημόσιες αναταραχές οι αστυνομίες κρατών, των οποίων σήμερα τα μέσα ενημέρωσης εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους. Εγώ πιστεύω πως επέδειξαν απέναντι στους πολίτες σεβασμό, αντέδρασαν με μέτρο δεν χρησιμοποιήθηκε βία παρά μόνον σε ακραίες περιστάσεις», υποστήριξε.

Ο αριθμός των τραυματιών, σύμφωνα με στοιχεία των καταλανικών Αρχών, έφτασαν στους 893. Η κατάσταση υγείας τεσσάρων εξ αυτών είναι σοβαρή, αλλά σταθερή, όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες Υγείας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε άλλη του συνέντευξη, στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero, απάντησε γιατί παρ’ ότι σε πολλές περιπτώσεις η αστυνομία χρειάσθηκε να επέμβει έντονα, εντούτοις δεν κατόρθωσε να αποτρέψει τη λειτουργία αρκετών τμημάτων, δηλώνοντας πως οι αστυνομικές δυνάμεις «χρειάσθηκε να μετριάσουν τη χρήση βίας στις επεμβάσεις τους. Μία δύσκολη ισορροπία. Η βασική θεωρία ήταν να εμποδίσουμε την παράνομη ψηφοφορία, όμως υπό αυτές τις συνθήκες αναγκασθήκαμε να δράσουμε με προνοητικότητα και με περιορισμένη χρήση βίας: ο στόχος ήταν να μη γίνει το δημοψήφισμα και αυτό το κατορθώσαμε».

Όσον αφορά το άλλο μεγάλο θέμα, την παθητικότητα που επέδειξε σε πολλές περιπτώσεις το σώμα της τοπικής αστυνομίας Mossos d’ Esquadra, επιτρέποντας σε πολλές περιπτώσεις να σπάσει ο αποκλεισμός των εκλογικών τμημάτων και να διεξαχθεί η ψηφοφορία, αμφότεροι οι υπουργοί απέφυγαν να εκφρασθούν άμεσα. O Kαταλά δήλωσε πως θα αφήσει στα χέρια «των δικαστών και της εισαγγελίας τις έρευνες για το εάν διαπράχθηκαν παρατυπίες, για παράδειγμα η απραξία των Mossos, όπως έχει καταγγελθεί. Γιατί οι Mossos, ως δικαστική αστυνομία, είχαν μία αποστολή και θα πρέπει να επιβεβαιωθεί το τι συνέβη. Αλλά αυτό σε ένα κράτος δικαίου επαφίεται στους δικαστές».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, με την σειρά του, εξέφρασε «τη λύπη του για τους τραυματίες και από τις δύο πλευρές». Όμως, σε δηλώσεις στα δίκτυα Antena 3 και RNE, υπεραμύνθηκε των μέσων που μετήλθε η αστυνομία, παρ’ ότι παραδέχθηκε πως «δεν είναι ευχάριστο» να βλέπει κανείς τραυματίες στους δρόμους. «Λυπούμαι για τους τραυματίες και από τις δύο πλευρές», αλλά η χρήση βίας κατέστη επιβεβλημένη «για να αποφευχθεί ένα χειρότερο κακό», πρόσθεσε.

Όπως υποστήριξε, η Εθνική Αστυνομία και η Εθνοφυλακή χρησιμοποίησαν ειδικές δυνάμεις καταστολής μόνον σε μία περίπτωση για την επέμβαση στην περιοχή γύρω από το γυμνάσιο ‘Ραμόν Λουλ’ στη Βαρκελώνη και μόνον όταν διαπίστωσαν πως οι αστυνομικές δυνάμεις εκεί «ήταν περικυκλωμένες» και σε μία «περίπλοκη κατάσταση».

Ο Θόιδο τόνισε πως οι επαγγελματίες αστυνομικοί είναι «πολύ καλά προετοιμασμένοι» για να αντιμετωπίζουν συνθήκες μεγάλης πίεσης». Ακόμη, προέτρεψε να πρυτανεύσει η φρονιμότητα και να περιμένουν πρώτα την απόφαση των δικαστών.

«Ρωτήστε αυτούς. Ήταν εκείνοι που είχαν την ευθύνη και την δικαιοδοσία για να εκτελέσουν τη δικαστική απόφαση», είπε αναφορικά με την στάση των Mossos. Ο ίδιος τόνισε πως «πολλά στελέχη» του σώματος αυτού θεωρούν πως βρίσκονται πάνω από τις διαταγές των πολιτικών: «ευελπιστώ πως θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», υπενθυμίζοντας πως χθες προτού ανοίξουν οι κάλπες, οι Mossos είχαν ζητήσει την συνδρομή της Εθνικής Αστυνομίας και της Εθνοφυλακής.