ΚΟΣΜΟΣ

Πτώχευση Monarch Airlines: Μεγάλη επιχείρηση επαναπατρισμού των 110.000 «μετέωρων» ταξιδιωτών

Πτώχευση Monarch Airlines: Μεγάλη επιχείρηση επαναπατρισμού των 110.000 «μετέωρων» ταξιδιωτών
REUTERS/Mary Turner

Στην μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών, σε καιρό ειρήνης, προχωρά η βρετανική κυβέρνηση, μετά την «κατάρρευση» της Monarch Airlines, μιας από τις πιο γνωστές αεροπορικές εταιρείες στη Βρετανία.

Η Monarch Airlines, διέκοψε τη λειτουργία της, αιφνιδιαστικά την Δευτέρα, αφήνοντας «μετέωρους» 110.000 πελάτες της που βρίσκονται σε προορισμούς εκτός της Βρετανίας κι επρόκειτο να ταξιδέψουν πίσω με αυτήν.

Σε μια πρώτη αντίδραση, η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας (CAA), να προχωρήσει στη ναύλωση περισσότερων από 30 αεροσκαφών προκειμένου να επιστρέψουν στην Βρετανία, οι επιβάτες της Monarch, στη μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού σε καιρό ειρήνης.

«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου ανταπόκριση σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Κρις Γκρέιλινγκ, αναφερόμενος στα αντανακλαστικά που επέδειξε η κυβέρνηση της χώρας στην αιφνιδιαστική πτώχευση της εταιρείας. Σύμφωνα με τον ίδιο η εταιρεία έπεσε θύμα του «πολέμου τιμών» για πτήσεις στην περιοχή της Μεσογείου.

Με την κατάρρευση της Monarch Airlines ακυρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις της από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και σχεδόν 300.000 κρατήσεις για μελλοντικές πτήσεις, με την εταιρεία να ζητά συγνώμη από τους πελάτες της και το προσωπικό της, καθώς γίνεται η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου που μπαίνει σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας έχει ήδη αρχίσει να βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για τον επαναπατρισμό των «εγκλωβισμένων» στο εξωτερικό πελατών της Monarch Airlines, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη βρετανική αεροπορική εταιρία που διακόπτει την λειτουργία της.

Μαζί με την αεροπορική εταιρεία κατέρρευσε και η ταξιδιωτική εταιρεία της Monarch, με πολλούς Βρετανούς να βλέπουν τα μελλοντικά σχέδιά τους για διακοπές να κάνουν φτερά, γεγονός για το οποίο δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους, κυρίως μέσω των social media.

«Λυπάμαι πολύ που χιλιάδες άνθρωποι βλέπουν να ακυρώνονται τα ταξίδια ή οι διακοπές τους, αλλά και για το γεγονός ότι πολλοί θα ταλαιπωρηθούν ή θα καθυστερήσουν να επιστρέψουν σπίτι, εξαιτίας της πτώχευσής μας», αναφέρει σε μήνυμά του προς το προσωπικό της εταιρείας ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Andrew Swaffield.

Αυτή δεν είναι η πρώτη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία που αντιμετωπίζει προβλήματα το τελευταίο διάστημα. Η Air Berlin κατέθεσε αίτηση πτώχευσης τον Αύγουστο, η Alitalia βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτών, ενώ και η ιρλανδική Ryanair αναγκάστηκε να ακυρώσει χιλιάδες πτήσεις στην Ευρώπη πριν λίγες μέρες, λόγω... έλλειψης πιλότων.