Απορρίφθηκε η προσφυγή Ουγγαρίας-Σλοβακίας κατά της υποδοχής προσφύγων
Απορρίφθηκε από το ευρωπαϊκό Δικαστήριο η προσφυγή που είχαν καταθέσει Σλοβακία και Ουγγαρία, κατά της υποχρέωσής τους να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων που επιβάλλει ποσοστώσεις στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκή Ένωσης ξεκαθαρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί υποχρεώσει κυβερνήσεις να δεχθούν να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο, κυρίως Σύρους που έφθασαν στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας και Ελλάδας, διασχίζοντας τη Μεσόγειο.
«Το δικαστήριο απορρίπτει τις προσφυγές Σλοβακίας και Ουγγαρίας κατά του προσωρινού μηχανισμού για την υποχρεωτική μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της απόφασης με την οποία μπαίνει τέλος σε μια διαμάχη που ξέσπασε στους κόλπους της ΕΕ πριν από δύο χρόνια, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες πέρασαν την Μεσόγειο και βρέθηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος.
«Ο συγκεκριμένος μηχανισμός ουσιαστικά επιτρέπει σε Ελλάδα και Ιταλία να διαχειριστούν τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης του 2015», σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση.
Το πρόγραμμα για την μετεγκατάσταση των προσφύγων είχε ψηφιστεί από την πλειοψηφία των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά 160.000 ανθρώπους. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, μόλις 25.000 πρόσφυγες έχουν μετακινηθεί στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος.
Μήνυμα Γιούνκερ στον Ορμπάν
«Η αλληλεγγύη είναι δρόμος δύο κατευθύνσεων. Υπάρχουν καιροί κατά τους οποίους τα κράτη μέλη αναμένουν την (ευρωπαϊκή) αλληλεγγύη και αντίστροφα υπάρχουν καιροί κατά τους οποίους θα πρέπει να είναι τα ίδια διατεθειμένα να προσφέρουν κάτι» αναφέρει ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στην επιστολή του προς τον Βίκτορ Όρμπαν, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, γράφει σήμερα η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής / Κομισιόν τονίζει, επίσης, ότι χαιρετίζει το γεγονός ότι ο κ. Όρμπαν στη δική του επιστολή, με την οποία ζητούσε να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση το μισό κόστος των 440 εκατ. ευρώ για τον συνοριακό φράκτη, «αναγνωρίζει την αλληλεγγγύη ως μια βασική αρχή της ΕΕ».
Η εφημερίδα Bild γράφει ότι στην επιστολή του κ. Γιούνκερ αναφέρεται επίσης η φράση «η αλληλεγγύη δεν είναι έδεσμα σε κάποιο κατάλογο εστιατορίου, το οποίο διαλέγει κάποιος κατά τους ελέγχους των συνόρων, αλλά το απορρίπτει όταν πρόκειται για την κατανομή των προσφύγων».