Ντιμπέιτ Γερμανία: Μέρκελ και Σουλτς θέλουν την Τουρκία εκτός Ε.Ε.
Την πρόθεσή του να διακόψει τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την ΕΕ εξέφρασε ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σούλτς κατά την διάρκεια της «τηλεμαχίας» του με την Άνγκελα Μέρκελ. Και η καγκελάριος της χώρας εξέφρασε την πεποίθησή της πως η Άγκυρα δεν θα ενταχθεί ποτέ στην ΕΕ, όμως προειδοποίησε πως οι συνομιλίες δεν πρέπει να διακοπούν άμεσα καθώς αυτή είναι μία απόφαση που χρίζει σοβαρής σκέψης.
«Όταν γίνω καγκελάριος, θα σταματήσω τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», διαμήνυσε ο Σουλτς και συνέχισε: «Κανένας Γερμανός πολίτης δεν μπορεί πλέον να ταξιδέψει με ασφάλεια στην Τουρκία»
«Όποιος κι αν είναι ο επόμενος καγκελάριος έχει τη αποστολή να πει στην Τουρκία για να προστατεύσει την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας: όλες οι κόκκινες γραμμές έχουν παραβιαστεί και γι' αυτό αυτή η χώρα δεν μπορεί πλέον να γίνει μέλος της ΕΕ», συμπλήρωσε.
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε την πάγια θέση της για το «στοπ» στις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, τονίζοντας πως η Τουρκία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην Ε.Ε, ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, προειδοποίησε πως οι συνομιλίες δεν πρέπει να διακοπούν αμέσως καθώς αυτό είναι ένα θέμα που απαιτεί σοβαρή σκέψη.
«Είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία δεν πρέπει να γίνει μέλος της Ε.Ε», είπε η Μέρκελ. «Πέραν τούτου, θα μιλήσω με τους συναδέλφους μου για να υπάρχει μία κοινή θέση ώστε να τερματίσουμε αυτές τις ενταξιακές συνομιλίες», ξεκαθάρισε.
(Herby Sachs/WDR/Handout via REUTERS)
Επίθεση Σουλτς για το προσφυγικό
Ο Μάρτιν Σουλτς επετέθη στην αντίπαλό του για την τακτική που ακολούθησε στο προσφυγικό, κατακρίνοντας την για τις κινήσεις της.
«Κάναμε το λάθος να μην εμπλέξουμε από την αρχή τους ευρωπαίους γείτονές μας», είπε ο Σουλτς και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να συνεχιστεί η ίδια πολιτική. Ζήτησε ταχύτερες διαδικασίες στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου, αλλά και γρήγορη απέλαση των υπόπτων από την Γερμανία. «Με μένα οι ύποπτοι θα φύγουν από την Γερμανία», τόνισε.
Η Μέρκελ από την πλευρά της υπερασπίστηκε την πολιτική της, επισημαίνοντας ότι ενήργησε με βάση το γερμανικό Σύνταγμα, το οποίο ορίζει ότι η αξιοπρέπεια του ατόμου είναι ιερή. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι κατανοεί την πλειοψηφία των Γερμανών οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση, δεν ενστερνίζονται την άποψή της ότι «το Ισλάμ έχει θέση στην Γερμανία». «Καταλαβαίνω όσους είναι επιφυλακτικοί», δήλωσε, αλλά πρόσθεσε ότι έχουν εξαχθεί πολύτιμα συμπεράσματα από την πολιτική ενσωμάτωσης, αλλά και από τις περιπτώσεις όπου αυτή απέτυχε.
«Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μιας καγκελαρίου κατά τις οποίες πρέπει να πάρει αποφάσεις», επσήμανε η καγκελάριος, τονίζοντας το δραματικό της κατάστασης που είχε να αντιμετωπίσει.
Η Μέρκελ υπερασπίστηκε ακόμη την πολιτική των ανοιχτών συνόρων και προέβλεψε ότι το προσφυγικό ζήτημα θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό ακόμη. Μελλοντικά θα πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με τα αιτία της προσφυγιάς, επισήμανε, για να δηλώσει ο Σουλτς ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια νομοθεσία μετανάστευσης, όπως αυτή των ΗΠΑ ή του Καναδά. Χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση «σύστημα απελπισίας» και αναφέρθηκε στις αντιστάσεις που προβάλλουν χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.
(Mediengruppe RTL Deutschland (MG RTL D)/Handout via REUTERS)
(Mediengruppe RTL Deutschland (MG RTL D)/Handout via REUTERS)