Βαρκελώνη: Οι δράστες σχεδίαζαν να αιματοκυλήσουν την πόλη (pics&vid)
Επίθεση μεγαλύτερου εύρους φαίνεται ότι προετοίμαζαν οι δράστες των τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Βαρκελώνη και στην Καμπρίλς που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14 άνθρωποι και να τραυματιστούν 130.
Όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος της καταλανικής αστυνομίας, Ζουζέπ Λουίς Τραπέρο, οι δράστες «σχεδίαζαν περισσότερες επιθέσεις». Μάλιστα, αναφερόμενος στο περιστατικό που σημειώθηκε σε σπίτι στην πόλη Αλκανάρ σημείωσε ότι «η έκρηξη που έγινε επέτρεψε να αποφύγουμε πολύ μεγαλύτερες επιθέσεις».
Οι ένοικοι του σπιτιού, στην πόλη που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα νοτίως της Βαρκελώνης, κατασκεύαζαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος εξερράγη. Σύμφωνα με την αστυνομία από την έκρηξη σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.
(Πηγή: REUTERS/Susana Vera)
Οι συλληφθέντες και η σχέση τους με την τρομοκρατία
Με την εφημερίδα El Pais να γράφει ότι οι ισπανικές αρχές «βλέπουν» 12μελή πυρήνα πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις επισήμως έχει γίνει γνωστό ότι έχουν συλληφθεί τρεις Μαροκινοί και ένας Ισπανός.
Οι συλληφθέντες είναι ηλικίας μεταξύ 21 και 34 ετών ενώ κανείς τους δεν έχει ποινικό μητρώο που να σχετίζεται με τρομοκρατική δράση.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ακόμη δεν έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό του βαν που παρέσυρε τους πεζούς στο κέντρο της Βαρκελώνης και κατόπιν διέφυγε από το σημείο με τα πόδια. Δεν αποκλείεται μάλιστα το ενδεχόμενο ο οδηγός να είναι μεταξύ των πέντε ατόμων που σκοτώθηκαν στο παραλιακό θέρετρο Καμπρίλς τις πρώτες πρωινές ώρες όταν ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς.
Θα μπορούσαν να αποτραπούν οι επιθέσεις;
Μία ημέρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Βαρκελώνη και Καμπρίλ οι ισπανικές αρχές δέχονται πυρά από σοκαρισμένους πολίτες και τουρίστες καθώς, όπως λένε, δεν προστάτευσαν την πιο διάσημη λεωφόρο της πόλης από την φονική επίθεση.
Κάτοικοι και εργαζόμενοι δήλωσαν πως είχαν φόβους από καιρό πως η περιοχή θα αποτελούσε στόχο επιθέσεων και διερωτήθηκαν γιατί οι αρχές της πόλης και η αστυνομία δεν είχαν εγκαταστήσει μόνιμα κολώνες ή άλλα εμπόδια για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο επίθεσης με οχήματα εναντίον περαστικών.
Άλλοι είπαν πως οι αρχές πρέπει να εξισορροπήσουν τις ανάγκες για ασφάλεια με την προστασία του τουρισμού - ενός τομέα που είναι ευαίσθητος στην αύξηση της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας - και τη διατήρηση του τρόπου ζωής των κατοίκων.
«Πρακτικά ήταν αναπόφευκτο να συμβεί εδώ, ιδίως ύστερα από αυτό που συνέβη στη Νίκαια», δήλωσε ο Γκαμπριέλ Ραμπάρτε, 50 ετών, φρουρός ασφαλείας σε ένα εμπορικό κέντρο σε απόσταση μερικών μέτρων από τη Ράμπλας και πρόσθεσε:
Θα έπρεπε να είχαν βάλει μερικές (κολώνες) εκεί ή κάτι
Η 24χρονη Γκάλι Μπάτατ, Αμερικανίδα που ζει κοντά στην περιοχή και βρισκόταν μερικούς δρόμους παρακάτω από το σημείο των επιθέσεων, είπε πως παρατήρησε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπήρχαν κολώνες στη Ράμπλας και σε άλλες περιοχές που θα ήταν πιθανοί στόχοι επίθεσης με αυτοκίνητο.
Οι ισπανικές αρχές είχαν τοποθετήσει προηγουμένως τσιμεντένια εμπόδια για να προστατεύσουν ευαίσθητες περιοχές και η Βαρκελώνη είχε εφαρμόσει προσωρινά τέτοια μέτρα σε ορισμένες κεντρικές λεωφόρους στη διάρκεια των εορτασμών του Νέου Έτους.
Η πόλη είχε απαγορεύσει επίσης στα μεγάλα φορτηγά να εισέρχονται σε κεντρικές περιοχές εκείνη την περίοδο, όπως και η Μαδρίτη. Οι αρχές εγκατέστησαν μεγάλες τσιμεντένιες ζαρντινιέρες κοντά στην κεντρική πλατεία Πουέρτα ντε Σολ της Μαδρίτης στη διάρκεια της νύχτας μετά την επίθεση στη Βαρκελώνη.
Ο Χοσέ Μόγια, που εργάζεται σε ανθοπωλείο στη Ράμπλας τα τελευταία 30 χρόνια δήλωσε πως η αστυνομία έπρεπε να είχε σκεφθεί περισσότερο πώς θα προστάτευε την περιοχή.
«Λέγαμε πάντα πως η Ράμπλας είναι εύκολος στόχος. Αυτό που συνέβη είναι μια φρικώδης πράξη. Δεν λέω ότι είναι λάθος της αστυνομίας, αλλά δεν ξέρω, ίσως να μην μπορείς να τοποθετήσεις κολώνες, αλλά αν είμαστε σε αυξημένο συναγερμό, θα μπορούσαν να υπήρχαν βαν της αστυνομίας που να στέκουν εκεί και να μπλοκάρουν τον δρόμο. Κάτι τέτοιο θα είχε σώσει ζωές» είπε χαρακτηριστικά.
(Πηγή: REUTERS/Sergio Perez)
Η απάντηση της δημάρχου Βαρκελώνης
Οι αρχές στην Καταλονία δήλωσαν πως επιθέσεις όπως οι χθεσινές είναι δύσκολο να αποτραπούν.
«Η απόλυτη ασφάλεια είναι αδύνατη, θα σήμαινε ότι θα απεμπολούσαμε την ελευθερία μας και θα κλεινόμασταν στα σπίτια μας», δήλωσε η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου μιλώντας στην καταλανική τηλεόραση.
«Το να έχεις 100% έλεγχο στα διάφορα σημεία που θα μπορούσαν να είναι στόχοι σε μια μεγάλη και διεθνή πόλη όπως η Βαρκελώνη είναι αδύνατο», είπε.
«Καταλαβαίνω τη διαμάχη, αλλά δεν είναι πρακτικό, δεν μπορούμε να γεμίσουμε τη Βαρκελώνη κολώνες», είπε ο Χόακιμ Φομ, υπουργός Εσωτερικών της Καταλονίας, στο ισπανικό ραδιόφωνο.
(Πηγή: REUTERS/Susana Vera)
Εμπειρία τρομοκρατίας
Η Ισπανία, τρίτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, είχε μέχρι τώρα αποφύγει τις επιθέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που είχαν πλήξει άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Παρίσι ή οι Βρυξέλλες.
Όμως στη Μαδρίτη είχαν πραγματοποιηθεί οι πιο αιματηρές ισλαμιστικές επιθέσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Ευρώπη: στις 11 Μαρτίου 2004, βόμβες είχαν εκραγεί σε αμαξοστοιχίες, με αποτέλεσμα τον θάνατο 191 ανθρώπων. Την ευθύνη είχε αναλάβει μια οργάνωση της Αλ-Κάιντα.
(Πηγή: REUTERS/Stinger)
Η Καταλονία είναι, μαζί με τη Μαδρίτη και τους ισπανικούς θυλάκους της Θέουτα και της Μελίγια στο Μαρόκο, ένας από τους τόπους στους οποίους συγκεντρώνονται ριζοσπαστικοποιημένοι ισλαμιστές. Περισσότεροι από το ένα τρίτο των καταδικασθέντων για δραστηριότητες που σχετίζονται με την τζιχαντιστική τρομοκρατία κατοικούσαν στην Καταλονία, έναντι 35,4% στην περιοχή της Μαδρίτης, σύμφωνα με μια έκθεση του ινστιτούτου Real Instituto El Cano.
Οι αντιδράσεις αγανάκτησης για την τρομοκρατική επίθεση είναι πολλές.
«Δεν θα μας τρομοκρατήσουν. Όλη η Ισπανία είναι στη Βαρκελώνη. Οι Ράμπλας θα ανήκουν και πάλι σε όλον τον κόσμο», δήλωσε ο βασιλιάς Φελίπε 6ος σε μήνυμά του από τα ανάκτορα.
Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μετέβη στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, η περιφερειακή κυβέρνηση της οποίας επιδιώκει την απόσχισή της από την Ισπανία.
(Πηγή: REUTERS/Sergio Perez)
«Μας ενώνει ο πόνος. Αλλά μας ενώνει κυρίως η βούληση να βάλουμε τέλος σ' αυτή την τρέλα και σ' αυτή τη βαρβαρότητα», δήλωσε στην τηλεόραση και ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος από σήμερα.
Η Βαρκελώνη κινητοποιήθηκε αμέσως. Οι εργαζόμενοι στην ασφάλεια του αεροδρομίου τερμάτισαν μια απεργία, τα ταξί μεταφέρουν δωρεάν τους ταξιδιώτες που το χρειάζονται. Εθελοντές έσπευσαν να προσφέρουν αίμα, σε σημείο που οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για άλλο.