ΚΟΣΜΟΣ

G20: Συμφωνία για το εμπόριο, «αγκάθι» το κλίμα

G20: Συμφωνία για το εμπόριο, «αγκάθι» το κλίμα
REUTERS/Patrik STOLLARZ/Pool

Σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα θέματα του εμπορίου κατέληξαν το Σάββατο οι ηγέτες των χωρών μελών της ομάδας G-20, που συνεδρίασε στο Αμβούργο, στη σκιά σοβαρών επεισοδίων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, που είχαν σαν αποτέλεσμα τραυματισμούς και μεγάλες καταστροφέςΟι ηγέτες των G20 δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές του στο θέμα της κλιματικής αλλαγής - βασική παράμετρος είναι τα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Οι ηγέτες των ισχυρότερων και αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου τάσσονται μεν υπέρ του ελευθέρου εμπορίου και κατά του προστατευτισμού, αναγνωρίζουν όμως την ίδια ώρα και «τον ρόλο θεμιτών αμυντικών εργαλείων» στο εμπόριο, στο πλαίσιο όμως των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Στο πεδίο αυτό ουσιαστικά οι ηγέτες του G20 συμφωνούν σε αυτά που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν αυτονόητα και τα οποία όμως ήρθε να ανατρέψει η οικονομική φιλοσοφία του αμερικανού προέδρου Τραμπ και το δόγμα του προστατευτισμού και απομονωτισμού που πρεσβεύει.

Στο έτερο μεγάλο αγκάθι της συνόδου, την κλιματική αλλαγή, δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία καθώς οι διαπραγματευτές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αποχωρήσει από τη Συμφωνία του Παρισιού τα υπόλοιπα μέλη του G20 επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να υλοποιήσουν «τάχιστα» τα συμφωνηθέντα.

Μετά από μακρά διελκυστίνδα η προδιαγεγραμμένη διάσταση απόψεων φαίνεται να αποτυπώνεται και στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου, γεγονός ιδιαίτερα ασυνήθιστο αν όχι πρωτόγνωρο στα χρονικά του G20. Την ίδια ώρα απορρίπτεται η πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, όπως αξιώνει η αμερικανική πλευρά, με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες να την χαρακτηρίζουν «μη αναστρέψιμη».

Παρά ταύτα ελήφθη υπόψη μια αρκετά διαφιλονικούμενη αμερικανική πρόταση που διασφαλίζει ουσιαστικά στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να παρέχουν βοήθεια σε άλλες χώρες «για την φιλική προς το περιβάλλον χρήση ορυκτών». Το γεγονός ότι η πρόταση συμπεριελήφθη στο τελικό ανακοινωθέν προκαλεί ήδη οργισμένες αντιδράσεις εκ μέρους περιβαλλοντικών οργανώσεων, αφού επί της ουσίας αντίκειται στο πνεύμα της Συμφωνίας του Παρισιού.

Στο πεδίο του προσφυγικού δεν πέρασε ευρωπαϊκή πρόταση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των διακινητών ανθρώπων. Η πρόταση προσέκρουσε στις αντιστάσεις Ρωσίας και Κίνας για αδιευκρίνιστους λόγους. Οι δυο χώρες δέχθηκαν απλώς να συμπεριληφθεί μια επισήμανση για την ανάγκη να ενταθεί ο αγώνας κατά των διακινητών.

Η γερμανίδα καγκελάριος πάντως εξέφρασε την ικανοποίησή της, για τη συμφωνία στην G20 αναφορικά με την διατήρηση των ανοιχτών αγορών και την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη σύμφωνα με την οποία, οι ΗΠΑ είναι δυνατό ν' αλλάξουν τη θέση τους σχετικά με την αποχώρηση τους, από την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την χαρά της, για την συμφωνία όλων των άλλων χωρών -πλην των ΗΠΑ- σχετικά με τον μη αναστρέψιμο χαρακτήρα εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού.

2017 07 08T135926Z 755982563 RC1920842740 RTRMADP 3 G20 GERMANY


Πηγή: REUTERS/Axel Schmidt

Η ίδια, τόνισε ότι αναφορικά με το κλίμα, κατέστη αναγκαίο, οι χώρες-μέλη της G20 να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στην διάσκεψη της G20 ότι το Παρίσι θα φιλοξενήσει μία διάσκεψη στις 12 Δεκεμβρίου, προκειμένου να γίνει μεγαλύτερη πρόοδος στις Συμφωνία του Παρισιού του 2015.

Η διάσκεψη αυτή θα έχει ως στόχο την εξεύρεση ιδιωτικών, αλλά και δημοσίων οικονομικών κεφαλαίων για χρηματοδότηση δράσεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Το τελικό ανακοινωθέν

Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των χωρών της ομάδας G-20 που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο επιβεβαιώνει:

Την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού, συμπεριλαμβανομένων των μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών, αναγνωρίζοντας τον ρόλο των εργαλείων της νόμιμης εμπορικής άμυνας.

Τον σημαντικό ρόλο του διεθνούς εμπορικού συστήματος που στηρίζεται σε κανόνες.

Την δέσμευση για την βελτίωση των μηχανισμών διαπραγμάτευσης, παρακολούθησης κι επίλυσης διαφορών του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Την δέσμευση όλων των χωρών-μελών της ομάδας G20 πλην των ΗΠΑ, ότι η Συμφωνία του Παρισιού είναι μη αναστρέψιμη, ενώ τα μέλη -πλην των ΗΠΑ- συμφωνούν για την ταχεία εφαρμογή της.

Την συνεργασία των ΗΠΑ με άλλες χώρες, προκειμένου αυτές να βοηθηθούν στην πιο καθαρή κι αποδοτική αξιοποίηση ορυκτών καυσίμων.