ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τίλερσον καλεί τις χώρες του Κόλπου να παρουσιάσουν τις απαιτήσεις τους στο Κατάρ

Ο Τίλερσον καλεί τις χώρες του Κόλπου να παρουσιάσουν τις απαιτήσεις τους στο Κατάρ
REUTERS/Kevin Lamarque

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εύχονται ότι οι αραβικές χώρες που έχουν διακόψει επίσημες σχέσεις με το Κατάρ θα παρουσιάσουν στην Ντόχα έναν κατάλογο "λογικών και πρακτικών απαιτήσεων" ώστε να προχωρήσει η κρίση προς την επίλυσή της, είπε την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρεξ Τίλερσον.

Οι σύντομες δηλώσεις του Τίλερσον έγιναν μία μέρα αφότου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αμφισβήτησε άμεσα τα κίνητρα της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) για τον αποκλεισμό του Κατάρ που ανακοίνωσαν στις 5 Ιουνίου, όταν δήλωσε ότι "αποτελούσε μυστήριο" το γιατί οι χώρες του Κόλπου δεν δημοσιοποίησαν τα παράπονά τους εναντίον της γειτονικής τους χώρας.

Τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με το Κατάρ ώστε να το απομονώσουν, κατηγορώντας το για χρηματοδότηση τρομοκρατίας, υποκίνηση αστάθειας στην περιοχή και συμμαχία με τον εχθρό τους, Ιράκ. Το Κατάρ έχει αρνηθεί κάθε κατηγορία.

"Γνωρίζουμε ότι ένας κατάλογος απαιτήσεων έχει συνταχθεί και υπάρχει συντονισμός μεταξύ των αρχών της Σαουδικής Αραβίας, των Εμιράτων, της Αιγύπτου και του Μπαχρέιν", έγραφε στη χθεσινή δήλωσή του ο Τίλερσον. "Ελπίζουμε ότι ο κατάλογος (...) θα παρουσιαστεί σύντομα στο Κατάρ και ότι θα είναι λογικός και θα μπορεί να τεθεί σε πράξη", τόνισε.

Ο Τίλερσον είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις μεσολαβητικές προσπάθειες του Κουβέιτ να επιλυθεί η κρίση.

Σε συνέντευξη τύπου αργότερα, απαντώντας για την υπόθεση, ο Τίλερσον είπε ότι οι ΗΠΑ ζητούν να επιτευχθεί ενότητα μεταξύ των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου ώστε να μπορέσουν να εστιαστούν στη μάχη εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

"Ο ρόλος μας είναι να ενθαρρύνουμε τα διάφορα μέρη να θέσουν τα προβλήματά τους ανοικτά, αποσαφηνισμένα επακριβώς, ώστε τα προβλήματα αυτά να μπορούν να αντιμετωπιστούν και να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία επίλυσης για να κλείσει το θέμα", είπε ο Τίλερσον.