Βόρεια Κορέα: Πώς γεμίζει ο... κουμπαράς που χρηματοδοτεί τη χλιδάτη ζωή του Κιμ Γιονγκ Ουν
Μπορεί η Βόρεια Κορέα να είναι ένα κράτος αποκλεισμένο από τη διεθνή κοινότητα, όμως ο ηγέτης της Πιονγκγιάνγκ, Κιμ Γιονγκ Ουν, περνά τις μέρες του «βυθισμένος» στην πολυτέλεια που του προσφέρουν οι λιμουζίνες, τα γιοτ, οι βίλες, αλλά και το πρόσφατο «απόκτημά» του, ένα χιονοδρομικό κέντρο.
Αυτό που προκαλεί προβληματισμό, αφενός είναι το πώς καταφέρνει να... γεμίσει με χρήματα τον κουμπαρά του ο Κιμ Γιόνγκ Ουν κι αφετέρου, ποιος του πουλά όλα αυτά τα είδη που του εξασφαλίζουν την πολυτελή ζωή, δεδομένου ότι η χώρα αντιμετωπίζει διεθνείς κυρώσεις, που αφορούν και το εμπόριο προϊόντων.
Πρόσφατα η συλλογή του Κιμ Γιονγκ Ουν μεγάλωσε, καθώς σε αυτήν προστέθηκαν το τελευταίο μοντέλο λιμουζίνας γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας, ένα αστραφτερό λευκό γιοτ, πανάκριβα λικέρ, καθώς και ο απαραίτητος εξοπλισμός για το πολυτελές χιονοδρομικό κέντρο του.
Πηγή:EPA/Rodong Sinmun / HANDOUT
Τα τελευταία χρόνια στην Πιονγκγιάνγκ άλλαξαν πολλά, παραδέχθηκε και ο πρώην άσος του ΝΒΑ, Ντένις Ρόντμαν, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε για άλλη μια φορά τη χώρα.
Πηγή:EPA/KCNA
«Χτίζει όλα αυτά τα νέα συγκροτήματα και τα ξενοδοχεία. Δημιούργησε το μεγαλύτερο πάρκο νερού στον κόσμο, ένα χιονοδρομικό κέντρο και μία μεγάλη αίθουσα μπόουλινγκ», είδε δηλώσει ο εκκεντρικός πρώην μπασκετμπολίστας, ενώ περιγράφοντας την επίσκεψή του στο ιδιωτικό νησί του βορειοκορεάτη ηγέτη, είχε πει: «Είναι σαν να πηγαίνεις στη Χαβάη ή την Ίμπιζα, αλλά εκεί ζει μόνος του. Το γιοτ του Κιμ είναι κάτι μεταξύ ενός... πλοίου και ενός σκάφους της Disney».
Το CNNi συγκέντρωσε σε μια φωτογραφία όλα τα τελευταία αποκτήματα του Κιμ Γιόνγκ Ουν
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNNi, το 2012 το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ ξόδεψε το 2012 645,8 εκατομμύρια δολάρια σε αγορές ειδών πολυτελείας, ενώ με βάση τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, το 2015 προχώρησε σε εισαγωγές προϊόντων συνολικής αξίας 3,47 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει πως τα χρήματα που ξοδεύει η Πιονγκγιάνγκ σε είδη πολυτελείας, ξεπερνούν κατά πολύ το ποσό που δαπανά για τις νόμιμες εισαγωγές προϊόντων από ολόκληρο τον κόσμο.
Το ερώτημα που γεννάται είναι πού βρίσκει τους πόρους για την πολυτελή διαβίωσή του ο ηγέτης της χώρας, ο οποίος πέρυσι τον Μάρτιο είχε προειδοποιήσει τους πολίτες της Βόρειας Κορέας να προετοιμαστούν για λιμό και κακουχίες, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών. Βέβαια καμία οικονομική δυσκολία δεν φαίνεται να στέκεται εμπόδιο στον Κιμ Γιονγκ Ουν, όταν αποφασίζει να κάνει επίδειξη ισχύος, όπως με την πρόσφατη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτού του είδους οι αγορές γίνονται με χρήματα από τον προσωπικό κουμπαρά του Κιμ Γιόνγκ Ουν, ο οποίος γεμίζει από τις παράνομες δραστηριότητές του παγκοσμίως. Η Βόρεια Κορέα έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί για κυβερνοεπιθέσεις σε τράπεζες, για εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, για παραχάραξη χρημάτων, ακόμη και για διακίνηση ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, δραστηριότητες που εκτιμάται ότι αποφέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία της. Με αυτά εξάλλου πιστεύεται ότι χρηματοδοτείται και το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της χώρας.
Πηγή:EPA/YONHAP
Εάν και είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν ίχνη αυτών των παράνομων συναλλαγών, οι ειδικοί εκτιμούν πως σε περίπτωση που αυτό μπορούσε να επιτευχθεί, θα ήταν ένα ισχυρό όπλο στην αμερικανική πλευρά για να εντείνει τις πιέσεις της προς το καθεστώς.
«Πρόκειται για ένα καθεστώς που είναι πολύ καλό στο να βρίσκει νέους παράνομους τρόπους να κερδίζει χρήματα, καθώς έχει και την εκπληκτική ικανότητα να προσαρμόζεται στα διεθνή δεδομένα που μεταβάλλονται συνέχεια», λέει στο CNNi η Sheena Greitens, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι, που εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια μελετά τις παράνομες οικονομικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας.
Σημαντικό ρόλο σε αυτές τις παράνομες δραστηριότητες εκτιμάται ότι διαδραματίζουν οι βορειοκορεάτες διπλωμάτες, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τα προνόμιά τους, «ειδικεύονται» στο λαθρεμπόριο όπλων και χρυσού. Το ίδιο χρήσιμο φαίνεται πως είναι και το πολιτικό προσωπικό των πρεσβειών, καθώς βρίσκονται συνέχεια σε κίνηση και μπορούν να παράσχουν διπλωματική κάλυψη στις παράνομες συναλλαγές.
Μάλιστα τα Ηνωμένα Έθνη είχαν ανοικτά κατηγορήσει την Πιονγκγιάνγκ ότι χρησιμοποιεί ως «βιτρίνα» για τις εγκληματικές της ενέργειες τις πρεσβείες της.