Μεγάλη Βρετανία: Σε δύσκολη θέση η Τερέζα Μέι, χάνει την αυτοδυναμία
Το θέμα της ασφάλειας κυριαρχεί στην προεκλογική ατζέντα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δύο μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της Μεγάλης Βρετανίας, που δεν έχει συνέλθει ακόμη από τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο. Η «σκιά» των επιθέσεων έχει πέσει βαριά στην καμπάνια της Μέι, ενώ την ίδια ώρα οι πολέμιοι της την κατηγορούν για θέματα ασφαλείας.
Οι Συντηρητικοί της Μέι, έχουν δεχθεί έντονες επικρίσεις μετά την αποκάλυψη πως ένας εκ των τριών δραστών της επίθεσης στην αγγλική πρωτεύουσα, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλα, ήταν γνωστός στις Αρχές.
Η τελευταία δημοσκόπηση, της εταιρείας Survation για λογαριασμό του ITV, δείχνει ότι το προβάδισμα των Τόρις έχει περιοριστεί σε μόλις μια ποσοστιαία μονάδα από έξι που ήταν στην ίδια δημοσκόπηση πριν από μια εβδομάδα.
Οι δημοσκοπήσεις «καίνε» την Μέι
Η Τερέζα Μέι εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει 304 έδρες στο κοινοβούλιο στις εκλογές της Πέμπτης, 22 έδρες λιγότερες από τις απαιτούμενες 326 για αυτοδυναμία, σύμφωνα με τη σημερινή πρόβλεψη της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov.
Όταν προανήγγειλε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες η Μέι, τον Απρίλιο, το κόμμα της, οι Συντηρητικοί, φερόταν να εξασφαλίζει 330 έδρες. Την Δευτέρα, η YouGov ανακοίνωσε ότι με βάση το μοντέλο υπολογισμού που χρησιμοποιεί, οι Τόρις θα κερδίσουν 305 έδρες.
(REUTERS/Hannah McKay)
Οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί εκτιμάται, με βάση το ίδιο μοντέλο, ότι θα κερδίσουν 266 έδρες, σε σχέση με 268 που ήταν την Δευτέρα.
Ένα άλλο μοντέλο, της εταιρείας δημοσκοπήσεων Lord Ashcroft Polls, προέβλεπε την περασμένη εβδομάδα αυτοδυναμία για τους Τόρις.
Έντονη αντιπαράθεση Μέι - Κόρμπιν
Από την θέση του υπουργού Εσωτερικών το διάστημα 2010-2016, η Μέι είχε την ευθύνη για τη μείωση κατά 20.000 του αριθμού των αστυνομικών σε Αγγλία και Ουαλία, κάτι το οποίο ο κύριος αντίπαλός της, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί ποτέ και ότι είναι αρκετός λόγος για να παραιτηθεί.
Η Μέι πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον Κόρμπιν για έλλειψη πυγμής στο θέμα της τρομοκρατίας. Ο αρχηγός των Εργατικών έχει δεχτεί κριτική επειδή ψήφισε κατά της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και εξέφρασε επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά στην αντίδραση των αστυνομικών απέναντι σε επιθέσεις με την εντολή να πυροβολούν για να σκοτώσουν.
(REUTERS/Andrew Yates)
Η πρωθυπουργός πάντως δεν απάντησε στις επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων την Δευτέρα σχετικά με τις περικοπές στις αστυνομικές δυνάμεις, αλλά είπε ότι ο προϋπολογισμός για την αντιτρομοκρατία έχει διασφαλιστεί και ότι η αστυνομία διαθέτει τα απαραίτητα μέσα.
Τζιχαντιστές της διπλανής πόρτας
Αργά το βράδυ της Δευτέρας η αστυνομία έδωσε στην δημοσιότητα τα ονόματα δύο εκ των δραστών της επίθεσης. Οι Κουράμ Μπατ και Ρασίντ Ρεντουέιν είναι οι άνθρωποι που αιματοκύλησαν τους δρόμους του Λονδίνου.
Όπως ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία, ο 27χρονος Κουράμ Μπατ, βρετανός πολίτης γεννημένος στο Πακιστάν, ήταν γνωστός στην αστυνομία και στις μυστικές υπηρεσίες MI5, αλλά λόγω ανεπαρκών πόρων δεν είχε κριθεί ως σημαντική απειλή ώστε να παρακολουθείται στενά.
Ο Μπατ είχε εμφανιστεί σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Οι Τζιχαντιστές της Διπλανής Πόρτας», το οποίο προβλήθηκε από το βρετανικό Channel 4, και αναφερόταν σε μια ομάδα ανδρών που είχαν υψώσει σημαία του Ισλαμικού Κράτους σε πάρκο.
(Channel 4)
Ο άλλος δράστης που κατονομάστηκε ήταν ο 30χρονος Ρασίντ Ρεντουέιν, ο οποίος ήταν γνωστός και ο Ρασίντ Έλκνταρ και δήλωσε Μαροκινός ή Λίβυος, σύμφωνα με την αστυνομία. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Μπατ ζούσαν στο Μπάρκινγκ.
Η επίθεση του Σαββάτου ακολουθεί την επίθεση αυτοκτονίας με 22 νεκρούς, ανάμεσά τους και παιδιά, σε συναυλία στο Μάντσεστερ πριν από δύο εβδομάδες αλλά και την επίθεση τον Μάρτιο κατά την οποία σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι όταν ο δράστης έριξε το φορτηγό του πάνω σε πεζούς στην Γέφυρα του Γουέστμίνστερ στο Λονδίνο.