ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: Το προφίλ του τρομοκράτη Κουράμ Σαζάντ Μπατ

Λονδίνο: Το προφίλ του τρομοκράτη Κουράμ Σαζάντ Μπατ
Channel 4

Ένας εκ των δύο δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο, ο Κουράμ Σαζάντ Μπατ, η φωτογραφία του οποίου είδε το φως της δημοσιότητας το βράδυ της Κυριακής, ήταν γνωστός στις Αρχές και στη μουσουλμανική κοινότητα για τις εξτρεμιστικές του απόψεις.

Ο 27χρονος τρομοκράτης, χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Αμπού Ζαιτούν». Στο παρελθόν είχε μπει στο στόχαστρο των Αρχών λόγο της ριζοσπαστικοποίησής του και των διασυνδέσεων που είχε με την ισλαμιστική οργάνωση, Αλ Μουχατζιρούν. Ο αρχηγός της οργάνωσης, Anjem Choudary, φέρεται να είχε στρατολογήσει πάνω από 100 υπόπτους για σύνδεση με την τρομοκρατία.

Ο Μπατ, γεννήθηκε στο Πακιστάν, όμως μεγάλωσε στη Μεγάλη Βρετανία και ήταν μεγάλος φαν της ποδοσφαιρικής ομάδας της Άρσεναλ, φανέλα της οποίας φορούσε κατά την διάρκεια της επίθεσης. Είναι πατέρας δύο μικρών παιδιών, ενός αγοριού ηλικίας 3 ετών και ενός μωρού, λίγων μηνών. Είχε εργαστεί στο δίκτυο μεταφορών του Λονδίνου, ενώ έμενε μερικά μίλια μακριά από την μητέρα του στο Plaistow. Σύμφωνα, μάλιστα, με βρετανικά Μέσα, λόγω του επαγγέλματός του είναι πιθανόν να είχε πρόσβαση στις υπόγειες σήραγγες που περνούν κάτω και από το βρετανικό κοινοβούλιο

Ο Μπατ, μάλιστα, είχε εμφανιστεί σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Οι Τζιχαντιστές της Διπλανής Πόρτας», το οποίο προβλήθηκε από το βρετανικό Channel 4, και αναφερόταν σε μια ομάδα ανδρών που είχαν υψώσει σημαία του Ισλαμικού Κράτους σε πάρκο.

butt1

Η Μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου παραδέχθηκε πως ο 27χρονος δράστης ήταν γνωστός στις Αρχές και είχε μπει στο στόχαστρο της MI5 το 2015. Λίγους μήνες μετά τις έρευνες εις βάρος του οι Αρχές έλαβαν μια κλήση σχετικά με την δράση του. Οι έρευνες όμως δεν είχαν κανένα επιβαρυντικό αποτέλεσμα σχετικά με πιθανή τρομοκρατική δράση του άντρα.

«Τίποτα δεν μαρτυρά πως υπήρξε λάθος απόφαση», ανέφερε αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής.

Τα τελευταία χρόνια οι εξτρεμιστικές του απόψεις προκάλεσαν ιδιαίτερη ανησυχία στους οικείους του. Πηγές της μουσουλμανικής κοινότητας τόνισαν μιλώντας στο μέσο ενημέρωσης πως είχε απαγορευτεί στον Μπατ κάθε δραστηριότητα στο τέμενος του Ανατολικού Λονδίνου, μετά από ανησυχίες για τη συμπεριφορά του.

Μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών ο 27χρονος είχε ξεκινήσει καμπάνια κατά της εκλογικής αναμέτρησης, μοιράζοντας φυλλάδια που προέτρεπαν τους μουσουλμάνους να μην συμμετέχουν στη διαδικασία. Την ίδια γραμμή είχε ακολουθήσει και την περίοδο του δημοψηφίσματος για το Brexit, όταν και του απαγορεύτηκε η είσοδος στο τζαμί.

Ο Μπατ είχε εκδιωχθεί και από τέμενος του Μπάρκινγκ καθώς διέκοπτε συνεχώς τον ιμάμη φωνάζοντας «μόνο ο Θεός ηγείται». Οι πληροφορίες τον θέλουν να κάνει κηρύγματα μίσους στο ίδιο τζαμί, παροτρύνοντας τους μουσουλμάνους να μην ψηφίσουν.

Έκπληκτοι όσοι τον γνώριζαν

Ένας από τους γείτονές του, ο Αϊκίνα Τσίγκμπο, δήλωσε στο Reuters ότι είχε συνομιλήσει με τον Μπατ, ο οποίος στην τοπική κοινωνία ήταν γνωστός ως «Αμπζ», λίγες ώρες πριν από την επίθεση του Σαββάτου και ότι έμοιαζε «σχεδόν εκστατικός».

«Ήταν πολύ κοινωνικός, έμοιαζε σαν έναν απλό οικογενειάρχη. Πάντα θα έφερνε το παιδί του στην είσοδο», λέει ο Τσίγκμπο.

Ένας άλλος γείτονας, ο Μάικλ Μίμπο, είπε στο Reuters ότι ο Μπατ είχε αφήσει μακριά γενειάδα και φορούσε την παραδοσιακή ισλαμική ενδυμασία συχνότερα κατά την τελευταία διετία που τον γνώριζε αλλά δεν εμφάνιζε ενδείξεις ριζοσπαστικοποίησης.

«Ως προσωπικότητα ήταν ένας χαλαρός, ήρεμος τύπος. Ένας από τους φίλους μου άφηνε την κόρη του στον Αμπζ να της κάνει μπέιμπι σίτινγκ», είπε ο Μίμπο.