ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Τα τροχαία δυστυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου των εφήβων

ΠΟΥ: Τα τροχαία δυστυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου των εφήβων
Εκδήλωση στο Σύνταγμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θυμάτων των τροχαίων (Φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Περισσότεροι από 1.2 εκατομμύρια έφηβοι χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο –με 3.000 θανάτους να σημειώνονται τη μέρα-, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), με τα τροχαία δυστυχήματα να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. 

Ειδικότερα, η κύρια αιτία θανάτου των νέων μεταξύ 10 και 19 ετών παγκοσμίως για το 2015 ήταν τα τροχαία, από τα οποία πάνω από 115.000 νέοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Στη συνέχεια της τραγικής λίστας βρίσκονται οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και οι αυτοτραυματισμοί.

Η έκθεση του Οργανισμού, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αναφέρεται ότι τα δύο τρίτα των θανάτων στους εφήβους εμφανίζονται στη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική.

1

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει ότι η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, της εκπαίδευσης και των υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας, μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη αυτών των θανάτων, παρέχοντας στους εφήβους την κατάλληλη μέριμνα και ενημέρωση.

«Οι έφηβοι έχουν απομακρυνθεί από τα εθνικά σχέδια της υγείας, εδώ και δεκαετίες», αναφέρει ο καθηγητής Φλάβια Μπουστρέο, γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, ο οποίος σημειώνει ότι:

Μικρές επενδύσεις που θα επικεντρώνονται στους έφηβους, όχι μόνο θα έχουν ως αποτέλεσμα να θα μεγαλώσουν ως υγιείς ενήλικες που θα εφημερεύουν και θα συνεισφέρουν θετικά στις κοινότητές τους.

Παράγοντες όπως η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και η επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία στη ζωή ενός ατόμου, αρχίζουν επίσης κατά την εφηβεία και πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν, σύμφωνα με την έκθεση.

«Η σημαντικότητα της υγείας των εφήβων λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν, ωστόσο πρέπει να γίνουν περισσότερα», αναφέρει με τη σειρά του και ο Ντέιβιντ Ρος, ο γιατρός του Οργανισμού που συνέταξε την έκθεση.

Τραυματισμοί και λοιμώξεις για τα έφηβα αγόρια

Οι περισσότεροι θάνατοι εφήβων σε τροχαία αφορούν πεζούς, ποδηλάτες και οδηγούς μοτοσικλετών ηλικίας 15 έως 19 ετών, ιδίως στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ευάλωτα είναι κυρίως τα παιδιά που αρχίζουν να πηγαίνουν μόνα τους στο σχολείο με τα πόδια ή με δικό τους μεταφορικό μέσο.

2

Η δεύτερη αιτία θανάτου των αγοριών ήταν η διαπροσωπική βία, όπως σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση ή και το μπούλινγκ.

«Στα περισσότερα θύματα από τα τροχαία ατύχημα, ο έφηβος είναι παθητικό θύμα», δήλωσε ο Ρος. «Σε ένα πολύ μικρό ποσοστό είναι τα παιδιά οι οδηγοί», σημειώνει ο ίδιος, τονίζοντας πως τα ποσοστά των παιδιών που οδηγούν κάποιο όχημα είναι υψηλότερο στις πιο αναπτυγμένες χώρες.

Κίνδυνος επιπλοκής στην εγκυμοσύνη για τα κορίτσια

Οι αιτίες θανάτου μεταξύ των κοριτσιών σε παγκόσμιο επίπεδο είχαν επίσης μια σαφή διαίρεση με βάση την ηλικία, με τα περισσότερα από αυτά τα, ηλικίας 10 έως 14 ετών να πεθαίνουν από λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η πνευμονία. Η έκθεση δείχνει ότι αυτό οφείλεται στην έκθεσή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση των εσωτερικών χώρων. «Εργάζονται σε άθλιες συνθήκες ή ίσως δεν υπάρχουν αρκετές υπηρεσίες για την έγκαιρη θεραπεία των λοιμώξεων», δήλωσε η Σόνια Σαξένα, ειδικός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Imperial College London.

Capture

Μάλιστα, τα μεγαλύτερα κορίτσια, ηλικίας 15 έως 19 ετών, εμφάνιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτων από επιπλοκές εγκυμοσύνης, τοκετού ή επικίνδυνες αμβλώσεις.

Όπως σημειώνει η έκθεση, τα νεαρά κορίτσια με μικρή οικογενειακή ή κοινοτική υποστήριξη είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή και να οδηγηθούν στον δρόμο της εκπόρνευσης, με αποτέλεσμα να είναι αντιμέτωπα με ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και μολύνσεις.

Ένα ακόμη γεγονός που υπογραμμίζεται στην έκθεση είναι ότι η υγεία των εφήβων πλήττεται από τις συγκρούσεις αλλά και τις ανθρωπιστικές κρίσεις, όπου οι νέοι πρέπει να αναλάβουν τον ρόλο του ενήλικα σε μικρή ηλικία και να συνεισφέρουν οικονομικά στην οικογένεια.

Ειδικότερα, τα κορίτσια σε αρκετές υποανάπτυκτες χώρες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο και να οδηγηθούν στην εκπόρνευση ή να παντρευτούν σε μικρή ηλικία.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι επιπτώσεις στην υγεία που απορρέουν από αυτό - και που οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο θανάτου - περιλαμβάνουν τον υποσιτισμό, την εγκυμοσύνη, τη σεξουαλική βία και τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Μια πρόσφατη έκθεση της "Save the Children" έδωσε έμφαση στον αντίκτυπο αυτό, διαπιστώνοντας ότι τα παιδιά στη Συρία πάσχουν από «τοξικό άγχος» λόγω του εμφυλίου πολέμου στη χώρα τους.

Συνοπτικά:

  1. Το 2015 περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια έφηβοι πέθαναν σε τροχαία, τα οποία ευθύνονται περίπου για το 10% των συνολικών θανάτων των εφήβων.
  2. Μετά τα τροχαία (περίπου 115.300 θάνατοι το 2015), οι κυριότερες αιτίες θανάτου των εφήβων δέκα έως 19 ετών είναι κατά σειρά οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος όπως η πνευμονία (72.655 θάνατοι), οι αυτοκτονίες (67.150), οι γαστρεντερικές παθήσεις (63.575) και οι πνιγμοί (57.125).
  3. Ανά φύλο, για τα αγόρια δέκα έως 19 ετών, οι κυριότερες αιτίες θανάτου αφορούν τα τροχαία (88.600 το 2015), τη διαπροσωπική βία (42.277), τον πνιγμό (40.847), τις λοιμώξεις του αναπνευστικού (36.018) και την αυτοκτονία (34.650).
  4. Για τα κορίτσια δέκα έως 19 ετών, η κυριότερη αιτία θανάτου είναι οι αναπνευστικές λοιμώξεις (36.637) και ακολουθούν η αυτοκτονία (32.500) και οι γαστρεντερικές παθήσεις (32.200).
  5. Ειδικότερα για τα μεγαλύτερα κορίτσια 15 έως 19 ετών, οι δύο κυριότερες αιτίες θανάτου είναι οι επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη όπως η αιμορραγία και η σήψη, καθώς και οι αυτοκτονίες.

Πάνω από 3.000 έφηβοι πεθαίνουν κάθε μέρα στον κόσμο και περισσότεροι από τα δύο τρίτα αυτών των θανάτων συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στην Αφρική και στη ΝΑ Ασία.

Οι πιο πολλοί θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

1.2 million adolescents' deaths mostly preventable, report says

By Meera Senthilingam, CNN