ΚΟΣΜΟΣ

«Είναι παμπόνηρος»: Ο Ντόναλντ Τραμπ «τα βάζει» με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

«Είναι παμπόνηρος»: Ο Ντόναλντ Τραμπ «τα βάζει» με τον Κιμ Γιονγκ Ουν
REUTERS/Carlos Barria

Σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Πιονγκγιάνγκ είναι κάτι παραπάνω από τεταμένες, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δεν δίστασε να αναφερθεί σε προσωπικό επίπεδο στον Κιμ Γιονγκ Ουν, χαρακτηρίζοντάς τον «παμπόνηρο».

Όπως μάλιστα εξήγησε, βασίζει τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό στο γεγονός ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έχει καταφέρει να επιβληθεί στην εξουσία, παρά το νεαρό της ηλικίας του και παρά τις ανταγωνιστικές φιλοδοξίες των υψηλόβαθμων μέσα στη χώρα του.

«Ο κόσμος διερωτάται αν είναι διανοητικά υγιής. Δεν ξέρω τίποτε. Αυτό που μπορώ να σας πω --και σε πολύ κόσμο δεν αρέσει που το λέω-- είναι ότι διαδέχτηκε τον πατέρα του σε ηλικία 26 ή 27 ετών. Συναλλάσσεται με πρόσωπα κατά τα φαινόμενα σκληρά, κυρίως με τους στρατηγούς και άλλους. Και πολύ νέος κατάφερε να αναλάβει την εξουσία», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στο δίκτυο CBS.

«Πολλοί --είμαι πεπεισμένος γι’ αυτό-- προσπάθησαν να του πάρουν την εξουσία αυτή, είτε ήταν ο θείος του είτε άλλοι. Και εντούτοις αυτός κατάφερε να διατηρηθεί σε αυτή τη θέση. Συνεπώς, σίγουρα είναι παμπόνηρος», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Σε ότι αφορά την κρίση στην κορεατική χερσόνησο, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε πως θέλει να αποκλείσει τη βορειοκορεατική πυρηνική απειλή, βασιζόμενος στον κινεζικό παράγοντα, ακόμη κι αν αυτό μπορούσε να γίνει σε βάρος της εμπορικής διαμάχης που υπόσχεται να έχει με τον ασιατικό οικονομικό κολοσσό.

«Ειλικρινά, νομίζω ότι η Βόρεια Κορέα είναι ίσως σημαντικότερη από το εμπόριο. Το εμπόριο είναι πολύ σημαντικό. Αλλά σε σχέση με έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με εν δυνάμει εκατομμύρια νεκρούς, θα έλεγα ότι το εμπόριο περνά σε δεύτερη θέση».

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο, διαδεχόμενος τον Μπαράκ Ομπάμα, ακολουθούσε τα βήματα του προκατόχου του στο βορειοκορεατικό ζήτημα, όμως πλέον δείχνει ότι προτίθεται να ασκήσει περισσότερη πίεση επί του Πεκίνου ώστε η Κίνα να απομονώσει την Πιονγκγιάνγκ οικονομικά και διπλωματικά.

Χωρίς εμφανές αποτέλεσμα επί του παρόντος: η Βόρεια Κορέα προχώρησε χθες σε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, η οποία δεν ήταν επιτυχής, προφανώς ως απάντηση στην επίσημη έκκληση των ΗΠΑ στον ΟΗΕ να αντικρουστεί η "πυρηνική απειλή" της Πιονγκγιάνγκ με την ενίσχυση των διεθνών κυρώσεων.