Μυστηριώδης εξαφάνιση 30.000 τόνων τοξικών αποβλήτων στα Βαλκάνια
Περισσότεροι από 30.000 τόνοι τοξικών αστικών απορριμμάτων και ποσότητες επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων αγνοούνται. Τα 1.300 κοντέινερ που μετέφεραν τα τοξικά απόβλητα από την Ιταλία με τελικό προορισμό την ΠΓΔM, μέσω Αλβανίας, εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς.
Στην υπόθεση της εξαφάνισής τους εμπλέκεται η ιταλική μαφία, πράγμα που έχει κινητοποιήσει τις εισαγγελικές αρχές τόσο στην Ιταλία όσο και στην Αλβανία. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί πλέον από αυτούς που έχουν αναλάβει τις έρευνες είναι αν τα κοντέινερ είναι πλέον στον βυθό της Αδριατικής ή παραμένουν κρυμμένα σε σπηλιές της Αλβανίας.
Το φλέγον θέμα της εξαφάνισης τέθηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Αντριατίκ Λάλα, με τον Ιταλό εθνικό εισαγγελέα κατά της μαφίας, Φράνκο Ρομπέρτι στα Τίρανα.
Πολλά ήταν και τα δημοσιεύματα στον Τύπο και των δύο χωρών για το θέμα, ενώ υπήρξε και πολιτική παρέμβαση. Ιταλοί βουλευτές ζήτησαν πληροφορίες για την εξαφάνιση των κοντέινερ με τα τοξικά. Από πλευράς του ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, δημοσιοποίησε το θέμα και κάλεσε τον γενικό εισαγγελέα «να ξεκινήσει αμέσως έρευνα» για την επικίνδυνη για τους Αλβανούς «μπίζνα».
Παράλληλα εξαπέλυσε και δριμύ κατηγορώ εναντίον του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, η κυβέρνηση του οποίου έφερε στην Βουλή και ψήφισε νόμο που επιτρέπει την είσοδο στην χώρα αποβλήτων.
Μυστήριο με τον ακριβή αριθμό των κοντέινερ
Τα απόβλητα προέρχονται, σύμφωνα με την εφημερίδα, από την πόλη της Νάπολης και την περιφέρειά της. Στην πόλη είναι σε εξέλιξη, από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας, το τεράστιο σκάνδαλο των απορριμμάτων-αποβλήτων. Η εμπλοκή της μαφίας στην υπόθεση της αποφέρει κέρδη δισεκατομμυρίων.
Και σε αυτή την περίπτωση την μεταφορά των τοξικών είχε αναλάβει εταιρία, η οποία ελέγχεται από την μαφία. Η συμφωνία για το ταξίδι των κοντέινερ στην ΠΓΔΜ υπεγράφη τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν στην Αλβανία δεν είχαν ακόμη ψηφίσει τον προαναφερθέντα νόμο.
Τα κοντέινερ, καθένα εκ των οποίων κουβαλούσε 22 τόνους αποβλήτων, φαίνεται πως φορτώθηκαν σε πλοία από λιμάνι της Καλαβρίας, έφτασαν στο Δυρράχιο και με φορτηγά αυτοκίνητα θα κατέληγαν στην ΠΓΔΜ μέσω της μεθοριακής διάβασης Κάφε Θάνε στην Οχρίδα.
Από τα επίσημα στοιχεία δημιουργείται ακόμη ένα σοβαρότατο θέμα. Φαίνεται πως μόλις 1.104 από τα συνολικά 2.604 κοντέινερ πέρασαν στην ΠΓΔΜ. Ο αριθμός των εξαφανισμένων φτάνει στα 1.464, αλλά για κάποιον περίεργο λόγο στο φως της δημοσιότητας έχει έρθει η εξαφάνιση των 1.300.
Τα ερωτήματα σχετικά με την μοίρα των 30.000 τόνων τοξικών είναι πολλά και μέχρι στιγμής παραμένουν όλα αναπάντητα.