Τα πρώτα στοιχεία για τις επιπτώσεις του Brexit στην Ελλάδα
Η βρετανική οικονομία ανέβασε ταχύτητα στα τέλη του 2016, αλλά η ανάπτυξη για το σύνολο του έτους ήταν ασθενέστερη σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις ενώ στο μέλλον διαφαίνονται ενδείξεις αδυναμίας.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν και αποτελούν ένδειξη ότι ο αντίκτυπος από την ψήφο υπέρ του Brexit θα αρχίσει να γίνεται εμφανής το 2017.
Η στερλίνα κινήθηκε πτωτικά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, τα οποία δεν αποτυπώνουν πλέον την εικόνα ότι η Βρετανία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη προηγμένη οικονομία το 2016. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σημείωσε αύξηση 0,7% το τέταρτο τρίμηνο συγκριτικά με αύξηση 0,6% ένα τρίμηνο νωρίτερα, σηματοδοτώντας την ισχυρότερη επίδοση από το τέταρτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία ONS.
Ενώ τα στοιχεία ενισχύθηκαν από την ανάκαμψη του εμπορίου, οι επιχειρηματικές επενδύσεις μειώθηκαν και η επιβράδυνση των δαπανών των νοικοκυριών δημιούργησε ερωτηματικά για τις προοπτικές για το 2017.
Η ONS αναθεώρησε πτωτικά την εκτίμησή της για το ρυθμό ανάπτυξης το 2016 στο 1,8% από το 2,0%. Άλλη έκθεση της ONS έδειξε ότι ο τομέας υπηρεσιών της Βρετανίας αναπτύχθηκε τον Δεκέμβριο με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίο επτά μηνών.
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 0,7% το τέταρτο τρίμηνο από 0,9% το τρίτο τρίμηνο, που είναι ο ασθενέστερος ρυθμός αύξησης το τελευταίο 12μηνο.
Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει πει ότι αναμένει ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας φέτος να διαμορφωθεί στο 2,0%, πολύ πάνω από αυτόν που αναμένουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters.
Παράλληλα, όμως, προβλέπει αυξανόμενες πιέσεις στους καταναλωτές καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται λόγω της υποχώρησης της στερλίνας μετά την ψήφο του Ιουνίου υπέρ του Brexit.