Ακιντζί για Κυπριακό: Η ιδέα της Ένωσης είναι η αρχή όλων των κακών στο νησί μας
Η ελληνοκυπριακή πλευρά δυσκολεύεται να δεχτεί την πολιτική ισότητας των τουρκοκύπριων και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα σενάριο φαντασίας, δίνοντας την εντύπωση πως έχουν αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υποστήριζε ο Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολή.
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης μίλησε και για το ζήτημα των διαπραγματεύσεων τονίζοντας ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έχει να κάνει δύο πράγματα: να στείλει ένα καθαρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο και τους τουρκοκύπριους δηλαδή, ότι δεν υιοθετεί την απόφαση της Βουλής και δεύτερον, να ακυρώσει την απόφαση αυτή. Όπως λέει:
Ενόσω δεν υπάρχει αυτή η δήλωση θέλησης δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να διασφαλίσουμε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Εάν αυτό το βήμα γίνει κι εμείς θα αξιολογήσουμε αυτή τη νέα κατάσταση ξανά.
Η ιδέα της ένωσης είναι η αρχή όλων των κακών στο νησί μας. Εξαιτίας της σε αυτά τα χώματα έκλεισαν πολλά σπίτια, χύθηκε πολύ αίμα. Αυτή η ιδέα της ένωσης ήταν αιτία για πολύ πόνο. Ως απάντηση στον εμβολιασμό με αυτό της νέας γενιάς των Ε/κ, στα νέα μυαλά μετά από 67 χρόνια δεν μπορούσε να είναι τίποτε άλλο ασφαλώς από την αντίδραση. Εμείς αυτό κάναμε. Εκφράσαμε αυτή την αντίδρασή μας, εκφράσαμε ότι αυτό είναι λάθος.
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ακόμη ότι η τoυρκοκυπριακή πλευρά μόχθησε για να οικοδομήσει την κουλτούρα ειρήνης και δεν πρέπει να δημιουργούνται συνθήκες που να οδηγούν σε χειρότερη κατάσταση την εμπιστοσύνη που δεν υπάρχει ανάμεσα στις δύο κοινότητες. «Επομένως αυτή η απόφαση (της Βουλής) είναι σοβαρή. Το ΕΛΑΜ είναι ένα ρατσιστικό κόμμα που κάνει επιθέσεις σε τουρκοκύπριους που περνούν στο νότιο μέρος της Κύπρου», ανέφερε. Επεσήμανε και τη σημασία μιας λύσης η οποία θα εξασφαλίζει και τις εγγυήσεις των τουρκοκύπριων, τονίζοντας πως με την απόφαση της Βουλής φάνηκε πόσο ορθές είναι οι θέσεις στο θέμα της ασφάλειας από την Τουρκία.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά ήταν πάντα η πλευρά που ήθελε λύση. Εμείς αξιολογούμε ότι η λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας βασισμένης στην πολιτική ισότητα είναι η καλύτερη δυνατή σε αυτές τις συνθήκες. Βλέπουμε ότι αυτό το στηρίζει και η διεθνής κοινότητα, και τα Ηνωμένα Έθνη και η ΕΕ.
Ακόμη, υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε να δημιουργήσει ένα σενάριο φαντασίας δίνοντας την εντύπωση ότι η τουρκοκύπριοι αποχώρησαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων:
Όλοι έχουν δει καθαρά πόση πολιτική βούληση έχουμε προς την κατεύθυνση της λύσης. Τουλάχιστον τις τελευταίες 20 μέρες το είδε. Επομένως εκτιμώ ότι είναι μια μάταιη προσπάθεια. Αυτό θα πω μόνο. Ναι εμείς σε εκείνη τη συνάντηση φτάσαμε σε ένα σημείο να αποχωρήσουμε. Αλλά σε εκείνο το σημείο μας έφερε ο ίδιος ο ελληνοκύπριος ηγέτης. Σε κάθε συνάντηση υπάρχει ένα επίπεδο σεβασμού. Εκείνη η συνάντηση ξεπέρασε τα όρια σεβασμού.
Ο ίδιος είπε ακόμη ότι «σε ένα περιβάλλον που λέγαμε τις απόψεις μας ο ένας απέναντι στον άλλο, σε ένα σημείο που ο Έιντε ξεκίνησε να λέει τις δικές του απόψεις, ο ελληνοκύπριος ηγέτης με μεγάλο θυμό διέκοψε τον Έιντε λέγοντας ‘Δεν έχω τίποτα άλλο να πω’, χτύπησε την πόρτα και εμείς αναγκαστήκαμε να φύγουμε. Επειδή ο Αναστασιάδης εγκατέλειψε τη συνάντηση. Σε καμιά συνάντηση εμείς δεν κάναμε τέτοια διακοπή. Τα διαλείμματα γίνονται με ήρεμο τρόπο και μετά ξεκινά ξανά η συνάντηση. Δυστυχώς ακόμη και μετά από ένα τέτοιο επεισόδιο που τελειώνει με αυτό τον τρόπο το παρουσιάζουν με τον δικό τους τρόπο μακριά από την πραγματικότητα».
Ο Ακιντζί κατέληξε με το ότι:
Ακόμα δυσκολεύονται να φτάσουν στο σημείο να αποδεχτούν με συγκεκριμένες ενδείξεις την πολιτική ισότητα των τουρκοκύπριων. Εάν συνεχίσουν να δυσκολεύονται με αυτό τον τρόπο άλλωστε δεν μπορεί να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να είναι πιο καθησυχαστική. Πρέπει να εξηγήσει σε όλο τον κόσμο και στη δική της κοινότητα. Και η ίδια να προετοιμάσει τη δική της κοινότητα για τις πραγματικότητες. Όλο το ζήτημα περνάει μέσα από την επανάσταση της νοοτροπίας. Και για να γίνει αυτό αυτή είναι η ώρα.