ΚΟΣΜΟΣ

Βλαντιμίρ Λένιν: Ο «σχεδόν ζωντανός» ηγέτης των Μπολσεβίκων αλλάζει κοστούμι

Βλαντιμίρ Λένιν: Ο «σχεδόν ζωντανός» ηγέτης των Μπολσεβίκων αλλάζει κοστούμι
ITAR-Tass 1997

Εδώ και 93 χρόνια, ο Βλαντιμίρ Λένιν κείτεται ήρεμος στο Μαυσωλείο του στην Κόκκινη Πλατεία. Φορά το λιτό μαύρο κοστούμι του, ενώ το μουστάκι και το μικροσκοπικό μούσι του είναι τόσο περιποιημένα, που τον κάνουν να μοιάζει «σχεδόν ζωντανός».

Καθημερινά, πλήθος κόσμου επισκέπτεται το Μαυσωλείο, για να δει από κοντά τον ηγέτη των Μπολσεβίκων, που πέθανε στις 21 Ιανουαρίου του 1924, όμως χάρη στην ταρίχευση της σορού του, μοιάζει σαν απλά να κοιμάται, ήρεμος μέσα στην σαρκοφάγο.

Αν και η ακριβής διαδικασία της ταρίχευσης της σορού του πρώτου ηγέτη της άλλοτε κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, το αποτέλεσμά της είναι εντυπωσιακό. Όμως για να διατηρείται η σορός σε άριστη κατάσταση, υποβάλλεται κατά διαστήματα σε μια διαδικασία «συντήρησης» από ειδικούς, οι οποίοι ετοιμάζονται σε λίγες μέρες να πιάσουν δουλειά.

Έτσι, το Μαυσωλείο θα μείνει κλειστό για το κοινό για ένα διάστημα δύο μηνών, καθώς από τις 16 Φεβρουαρίου ως τις 16 Απριλίου, το άψυχο σώμα του Βλαντιμίρ Λένιν θα υποβάλλεται σε διαδικασία διατήρησης, ενόψει και της εκατοστής επετείου της επανάστασης των Μπολσεβίκων, τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει το έργο της διατήρησης, θα πλύνουν την σορό του Λένιν με ειδικά χημικά διαλύματα, προκειμένου να αποφευχθεί η αφύγρανσή της, ενώ θα προχωρήσουν και στην αλλαγή του κοστουμιού.

Όπως θυμίζει σε δημοσίευμα του το Russia today, η απόφαση για την μόνιμη ταρίχευση της σορού του Βλαντιμίρ Λένιν δεν ελήφθη αμέσως μετά τον θάνατό του. Αρχικά, μετά την νεκροψία, ταριχεύθηκε προσωρινά, με σκοπό να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, με ανοιχτό φέρετρο για τέσσερις μέρες στο κέντρο της Μόσχας.

126704481

Πηγή: EPA/YURI KOCHETKOV

Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου «ανάγκασε» την κυβέρνηση να τοποθετήσει την σορό σε ένα ξύλινο μαυσωλείο που στήθηκε, προσωρινά, στο κέντρο της Κόκκινης Πλατείας. Το δριμύ ψύχος βοήθησε στην διατήρηση της σορού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μέχρι να παρθεί η απόφαση για τον αν θα ταφεί ή θα υποβληθεί σε μόνιμη ταρίχευση.

47753011

Πηγή: EPA/YURI KOCHETKOV

Ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν ο πρώτος που πρότεινε την μόνιμη ταρίχευση της σορού, ενώ «σύμμαχός» του ήταν και ο Λεονίντ Κρασίν, ηγετικό στέλεχος των Μπολσεβίκων, ο οποίος σύμφωνα με μια θεωρία, πίστευε πως με τα χρόνια η εξέλιξη της επιστήμης θα ήταν τέτοια που θα επέτρεπε την ανάσταση των νεκρών και ήλπιζε ότι ο Λένιν θα επανερχόταν στη ζωή μια μέρα.

Το αρχικό σχέδιο διατήρησης της σορού δεν ήταν η ταρίχευση, αλλά η βαθιά κατάψυξή της με την κρυογονική μέθοδο, για τον λόγο αυτό έγινε και εισαγωγή ειδικού εξοπλισμού από τη Γερμανία. Όμως τελικά επελέγη μια άλλη διαδικασία, την οποία πρότειναν ο βιοχημικός Μπόρις Ζμπάρσκι και ο ανατόμος Βλαντιμίρ Βορομπιόφ. Η μέθοδος ήταν καινοτόμος, χρησιμοποιήθηκαν ειδικά χημικά προϊόντα που θα εμπόδιζαν την σορό να παρουσιάσει σημάδια αποσύνθεσης και κρατήθηκε μυστική.

Τα πρώτα χρόνια εκατοντάδες άνθρωποι εργάζονταν στο Μαυσωλείο φροντίζοντας την διατήρηση της σορού σε άριστη κατάσταση, όμως μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε σημαντικά.

Όμως οι επιστήμονες εξακολουθούν να ελέγχουν τη θερμοκρασία και τον φωτισμό του χώρου όπου βρίσκεται η σορός, η οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα μεταφέρεται σε εργαστήριο όπου πλένεται και υποβάλλεται σε νέα ταρίχευση.