Brexit: Απαραίτητη η έγκριση της βρετανικής Βουλής για το «διαζύγιο» με την ΕΕ
Την έγκριση της Βουλής θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι πριν ξεκινήσει επισήμως τις διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτή είναι η ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας, που απέρριψε το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η πρωθυπουργός θα μπορούσε να κάνει χρήση των εκτελεστικών της εξουσιών, γνωστές και ως «βασιλικό προνόμιο», προκειμένου να επικαλεστεί το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας και να αρχίσει την διετή διαδικασία του "διαζυγίου" της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Οποιαδήποτε αλλαγή στον νόμου που θα προκαλέσει την εφαρμογή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για το Brexit, θα πρέπει να γίνει με την άδεια της βρετανικής Βουλής» είπε ο Ντέιβιντ Νόιμπέργκερ, πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου που με ψήφους 8 έναντι 3 καταψήφισε την προσφυγή της βρετανικής κυβέρνησης για την επίκληση του άρθρου 50.
Έτσι είναι απαραίτητο η βρετανική Βουλή να ψηφίσει υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 50, ωστόσο το δικαστήριο έκρινε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη των Κοινοβουλίων της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας για να επικαλεστεί το άρθρο 50.
«Φυσικάη κυβέρνηση είναι απογοητευμένη με την έκβαση», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας Τζέρεμι Ράιτ έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο. «Η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να την εφαρμόσει», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας Τζέρεμι Ράιτ έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο/Πηγή: EPA/ANDY RAIN
Η Τερέζα Μέι έχει επανειλημμένα δηλώσει την πρόθεσή της να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 πριν τα τέλη Μαρτίου, μάλιστα την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε το σχέδιό της για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, φαίνεται όμως ότι τα σχέδιά της θα καθυστερήσουν, μετά και την συγκεκριμένη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αν και στην κυβέρνηση φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση τα σχέδιά τους.
Αντίγραφα της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου/Πηγή: REUTERS/Toby Melville
Λίγα λεπτά μετά την ετυμηγορία, ο εκπρόσωπος της Μέι ξεκαθάρισε πως η Βρετανία θα ξεκινήσει την διαδικασία για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση περί τα τέλη Μαρτίου, παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίουπου κρίνει απαραίτητη την έγκριση της Βουλής για αυτό.
"Ο βρετανικός λαός ψήφισε για να βγούμε από την ΕΕ και η κυβέρνηση θα κάνει πραγματικότητα αυτή την ετυμηγορία, ενεργοποιώντας το άρθρο 50, όπως έχει σχεδιαστεί, στα τέλη Μαρτίου. Η σημερινή δικαστική απόφαση δεν θα το αλλάξει αυτό", είπε ο εκπρόσωπος της Μέι και πρόσθεσε πως "σεβόμαστε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματά μας σύντομα".
Την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου χαιρέτισαν οι Φιλελεύθεροι της Βρετανίας, με τον αρχηγό τους Τιμ Φάρον να σημειώνει ότι το κόμμα του ζητά η τελική συμφωνία για το Brexit να τεθεί σε δημοψήφισμα, ώστε την απόφαση να λάβει ο βρετανικός λαός, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα καταψηφίσουν στη Βουλή την ενεργοποίηση του άρθρου 50.
Το αντιπολιτευόμενο βρετανικό Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα εμποδίσει τη διαδικασία της επίκλησης του Άρθρου 50 --η νομική διαδικασία για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση-- αφού το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι το κοινοβούλιο πρέπει να ψηφίσει για να εγκρίνει τη διαδικασία αυτή.
«Το Εργατικό Κόμμα σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τη βούληση του βρετανικού λαού και δεν θα εμποδίσει τη διαδικασία για την επίκληση του Άρθρου 50», αναφέρει σε δήλωσή του εκπρόσωπος του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.
Ωστόσο ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το Εργατικό Κόμμα θα επιδιώξει να τροποποιήσει την απαραίτητη νομοθεσία, όταν αυτή περάσει από το κοινοβούλιο.
«Το Εργατικό Κόμμα ζητεί από την κυβέρνηση ένα σχέδιο για να εξασφαλισθεί ότι θα λογοδοτεί στο κοινοβούλιο σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και ότι θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για να εξασφαλισθεί ότι η τελική συμφωνία έχει την έγκριση του κοινοβουλίου», δήλωσε.
Η μεγαλύτερη εν δυνάμει απειλή για την Μέι έρχεται από την άνω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου, τη Βουλή των Λόρδων, τα μέλη της οποίας δεν εκλέγονται ώστε να χρειάζεται να ανησυχούν για τις ψήφους των ψηφοφόρων και πολλά παραμένουν σφόδρα αντίθετα στο Brexit.
Αν η Βουλή των Λόρδων ψηφίσει κατά της έγκρισης της επίκλησης του Άρθρου 50, τότε το χρονοδιάγραμμα του Brexit μπορεί να καθυστερήσει σοβαρά.
Εντούτοις η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι το νομοσχέδιο θα περάσει από τη Βουλή των Λόρδων επειδή θα προκαλούνταν συνταγματική κρίση αν τα μη αιρετά μέλη της βουλής αυτής απέρριπταν τη βούληση του λαού η οποία εκφράσθηκε τόσο μέσω του δημοψηφίσματος όσο και από τους αντιπροσώπους του στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Πέφτει η λίρα, ανεβαίνει το χρηματιστήριο
Πηγή: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration
Πτώση σημείωσε η λίρα, ενώ ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Λονδίνου σήμερα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Η λίρα κινήθηκε ανοδικά καθώς τα πρώτα μέρη της απόφασης των δικαστών τάσσονται υπέρ του να δοθεί λόγος στους βουλευτές, κάτι το οποίο οι αγορές ελπίζουν ότι θα οδηγήσει σε μια έκκληση για ένα «ηπιότερο» Brexit που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο να διατηρηθεί η πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ.
Ωστόσο, η απόφαση ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη και η πορεία των τιμών γρήγορα άλλαξε. Σε αυτό συνέβαλε και η απόφαση ότι δεν θα πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους και τα φιλοευρωπαϊκά κοινοβούλια της Σκοτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.
Στις 11:53 ώρα Ελλάδας, η λίρα κατέγραψε πτώση 0,6% στο 1,2458 δολάριο. Επίσης σημείωσε πτώση 0,3% στις 86,10 πένες ανά ευρώ. Ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,4%.
«Η απόφαση του δικαστηρίου είναι ένα χαστούκι για τη βρετανική κυβέρνηση», δήλωσε ο Τζαβαΐντ Αφσάρ, χρηματιστής στην Securequity.
«Ωστόσο, το κοινοβούλιο αναμένεται να δώσει την έγκρισή του και το χρονοδιάγραμμα για το Brexit θα μπορούσε να τηρηθεί. Σε ό,τι αφορά τους επενδυτές, έφυγε μια ακόμα αβεβαιότητα και μπορούν να επικεντρωθούν σε άλλα πράγματα».