ΚΟΣΜΟΣ

Οργισμένη αντίδραση της Κίνας για την επικοινωνία του Τραμπ με την πρόεδρο της Ταϊβάν

Οργισμένη αντίδραση της Κίνας για την επικοινωνία του Τραμπ με την πρόεδρο της Ταϊβάν

Για «μικροπρεπή ενέργεια» εκ μέρους της Ταϊβάν έκανε λόγο ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, σχολιάζοντας την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, για πρώτη φορά από το 1979.

«Η Ταϊβάν καταφεύγει σε μια μικροπρεπή πράξη και δεν μπορεί να αλλάξει τη δομή της "αδιαίρετης Κίνας" που έχει ήδη διαμορφωθεί από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Ουάνγκ σ' ένα ακαδημαϊκό φόρουμ και πρόσθεσε:

Πιστεύω πως δεν θα αλλάξει την μακροχρόνια πολιτική της αδιαίρετης Κίνας που ακολουθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η αρχή της "αδιαίρετης Κίνας" αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της υγιούς ανάπτυξης των σινοαμερικανικών σχέσεων και ελπίζουμε ότι αυτή η πολιτική βάση δεν θα υποστεί παρεμβάσεις ούτε θα βλαφτεί με οποιονδήποτε τρόπο.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Ταϊβάν δήλωσε ότι η τηλεφωνική συνδιάλεξη Τραμπ - Τσάι Ινγκ-γουέν «είχε προσυμφωνηθεί εδώ και καιρό».

«Φυσικά οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει εκ των προτέρων πριν γίνει η επαφή», είπε ο Χουάνγκ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters , κληθείς να σχολιάσει την ανάρτηση του Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter στην οποία ανέφερε πως ήταν η Τσάι εκείνη που του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για τη νίκη του.

Οι ηττημένες δυνάμεις των Εθνικιστών διέφυγαν στην Ταϊβάν στο τέλος του εμφυλίου πολέμου με τους Κομμουνιστές το 1949 και το Πεκίνο ουδέποτε αποκήρυξε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για να επαναφέρει υπό τον έλεγχό του την Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα της Κίνας και το Πεκίνο καταφέρεται εναντίον οποιασδήποτε μορφής επίσημη επαφή ξένων κυβερνήσεων με ηγέτες της Ταϊβάν.

Η Κίνα είναι καχύποπτη έναντι της Τσάι, η οποία εξελέγη τον Ιανουάριο, και πιστεύει πως θέλει να ασκήσει πίεση για την επίσημη ανεξαρτητοποίηση του νησιού, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Πεκίνο. Η Τσάι έχει δηλώσει πως θέλει να διατηρήσει το status quo με την Κίνα και πως θέλει ειρηνικές σχέσεις.

Η πρώτη συνομιλία από το 1979

Ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε απευθείας με την πρόεδρο της Ταιβάν, για πρώτη φορά από το 1979, οπότε και είχαν διακοπεί οι επίσημες σχέσεις των δύο χωρών.

Τέσσερα άτομα από την ομάδα μετάβασης του Τραμπ επιβεβαίωσαν το τηλεφώνημα, στο οποίο όπως ανέφεραν, οι δύο ηγέτες μίλησαν για «τους στενούς οικονομικούς, πολιτικούς και δεσμούς ασφάλειας» μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταιβάν.

Επιπλέον, όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, ο Τραμπ συνεχάρη την Τσάι Ινγκ-Ουέν για τη νίκη της στις προεδρικές εκλογές της Ταϊβάν τον περασμένο Ιανουάριο. Η Τσάι Ινγκ-Ουέν είναι η πρώτη γυναίκα ηγέτης της χώρας.

Όπως σημειώνουν τα διεθνή Μέσα ενημέρωσης, με την κίνησή του αυτή ο Τραμπ ρισκάρει να ξεκινήσει μία διπλωματική διαμάχη με την Κίνα, η οποία βλέπει την Ταιβάν ως αποσχισθείσα επαρχία και μάλιστα έχει απειλήσει να καταλάβει δια της βίας το νησί εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος επέμεινε ότι δεν υπάρχει «καμιά αλλαγή» στην πολιτική της «μιας Κίνας» που εφαρμόζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, αντιδρώντας στη τηλεφωνική συνδιάλεξη Τραμπ - Τσάι Ινγκ-γουέν.

«Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην πολιτική της 'μιας Κίνας'», σημείωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για ζητήματα εθνικής ασφαλείας. «Το κυριότερό μας ενδιαφέρον είναι μια ειρηνική και σταθερή σχέση» ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν, πρόσθεσε.