ΚΟΣΜΟΣ

53 χρόνια μετά, η δολοφονία του JFK παραμένει ένα μυστήριο

53 χρόνια μετά, η δολοφονία του JFK παραμένει ένα μυστήριο

Ίσως ήταν ο πρόεδρος που θα άλλαζε τον κόσμο, ίσως όχι. Σίγουρα πάντως σαν σήμερα, στις 22 Νοεμβρίου του 1963 ο πρίγκιπας του Κάμελοτ και πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι δολοφονήθηκε χωρίς ποτέ να αποδειχθεί με κάθε βεβαιότητα γιατί και από ποιόν.

Ήταν 12.30 κάτω από τον ήλιο όταν ο JFK δέχθηκε το μοιραίο βλήμα του ελεύθερου σκοπευτή από ένα κτίριο στον περιβάλλοντα χώρο της αυτοκινητοπομπής στο κέντρο του Ντάλας. . Νωρίτερα ο ίδιος, ο Τζόνσον και ο κυβερνήτης Κόναλι είχαν εισπράξει μία ιδιαίτερα θερμή υποδοχή από το πλήθος.

“Ο δαυλός περνάει σε μια νέα γενιά, γεννημένη σε αυτόν τον αιώνα” είχε πει στην εναρκτήρια ομιλία της προεδρίας του τον Ιανουάριο του 1961 o νεότερος εκλεγμένος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ. Δεν πρόλαβε να αποδείξει πολλά από όσα υποσχέθηκε καθώς στη μία το μεσημέρι το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου Πάρκλαντ επιβεβαίωνε τον θάνατο του. Η Τζάκι Κένεντι, με το ματωμένο ταγιέρ της βρισκόταν συνέχεια δίπλα του.

Οι γιατροί του νοσοκομείου ανακοινώνουν το θάνατο του Αμερικανού Προέδρου στη μία το μεσημέρι. Ωστόσο, σύμφωνα με μετέπειτα και ανεπίσημες αναφορές του Δρ Τομ Σάϊρς, επικεφαλής χειρουργού στο νοσοκομείο και καθηγητή χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ο θάνατος του Κένεντι ήταν ακαριαίος: “Από ιατρική πλευρά ήταν εμφανές ότι ο πρόεδρος δεν ήταν ζωντανός όταν τον έφεραν” είχε πει ο Δρ Τομ Σάϊρς σε ανεπίσημες αναφορές του μετά τη δολοφονία που συγκόνισε ένα έθνος. “Δεν υπήρχε αυτόματη αναπνοή. Οι κόρες των ματιών του ήταν διεσταλμένες και ακίνητες. Ήταν φανερό ότι το τραύμα που είχε δεχθεί στο κεφάλι ήταν θανατηφόρο” συμπλήρωσε.

Moorman photo of JFK assassination

Στις 2 το μεσημέρι η σορός του JFK μεταφέρεται έξω από το νοσοκομείο μέσα σε ένα μπρούτζινο φέρετρο. H χήρα πρώτη κυρία της Αμερικής αγγίζει το παγωμένο κουτί και τον συνοδεύει, σοκαρισμένη, στο Love Field όπου το σώμα του Κένεντι μεταφέρεται στο Προεδρικό τζετ.

Ακολουθεί η ορκωμοσία του Λίντον Τζόνσον παρουσία του δικαστή Χαγκς. “Ορκίζομαι να ασκήσω να καθήκοντα του Προέδρου των ΗΠΑ στο μέγιστο των δυνατοτήτων μου, να υπερασπιστώ, να προστατεύσω και να διατηρήσω το Σύνταγμα των ΗΠΑ” λέει ο διάδοχος του. 106 λεπτά μετά την επίσημη ανακοίνωση του θανάτου του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντυ, ο αγρότης και δάσκαλος στην Johnson City Λίντον Τζόνσον γίνεται ο 36ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ και οι θεωρίες συνωμοσίας

Υπεύθυνος για τη δολοφονία του Κένεντυ για τις αρχές φέρεται να είναι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ ο οποίος συλλαμβάνεται την ίδια ημέρα. Έπειτα από σχετική έρευνα, ο Όσβαλντ βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για ακόμη μία δολοφονία, του αστυνομικού Τζ. Ντ. Τίπιτ, η οποία είχε προηγηθείς αυτής του Κένεντι. Δύο 24ωρα μετά πέφτει και ο ίδιος νεκρός από τον Τζακ Ρούμπι, κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης από την τηλεόραση και ενώ τελεί υπό κράτηση.

lee

Ωστόσο ακόμη και σήμερα, 53 χρόνια μετά, οι θεωρίες συνωμοσίας οργιάζουν. Ποιός σκότωσε τον Κένεντι; Οι επικρατέστερες θεωρίες συνΑπό την CIA, τη KGB και τη Μαφία, 53 χρόνια μετά το ερώτημα μιλάνε για τη CIA (ο Κένεντι ήθελε να αλλάξει τη δομή των υπηρεσιών και να τον εκδικηθεί εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα) τη Μαφία (τα αφεντικά της μαφίας φέρεται να εξοργίστηκαν με τον Κένεντι όταν το FBI έβαλε στο στόχαστρο το οργανωμένο έγκλημα υπό την ηγεσία του αδελφού του JFK, του τότε Γενικού Εισαγγελέα Ρόμπερτ Κένεντι) την KGB (οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες διέταξαν τη δολοφονία του Κένεντι για να κάνουν τις ΗΠΑ να νιώθουν τρόμο και για αυτό στρατολόγησαν τον Οσβαλντ που είχε περάσει ήδη δύο χρόνια στην τότε Σοβιετική Ένωση, είχε Ρωσίδα σύζυγο και δεσμούς με σοβιετικούς διπλωμάτες.) αλλά και τον διάδοχο του, αντιπρόεδρο Λίντον Τζόνσον. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία ο Τζόνσον, αντιπρόεδρος του Κένεντι, όχι μόνο ήθελε να ανατρέψει τον πρόεδρο για να αναλάβει την εξουσία ο ίδιος αλλά ήθελε να αποκρύψει ένα σκάνδαλο διαφθοράς.

Lyndon B. Johnson taking the oath of office November 1963

Επιπλέον πολλοί πιστεύουν ότι πίσω από τη δολοφονία που συγκλόνισε ένα έθνος υπήρχαν όχι ένας αλλά δύο πληρωμένοι εκτελεστές (υποτίθεται ότι υπάρχουν ηχητικά αποσπάσματα που αποδεικνύουν πως, πέραν των τριών πυροβολισμών από τον Όσβαλντ, υπήρξε και ένας τέταρτος).

Το καρέ 313 κρύβει την αλήθεια

Ο Αμπραχάμ Ζαπρούντερ, ένας Ρώσος μετανάστης παρακολουθούσε την αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον Αμερικανό πρόεδρο στο Τέξας στις 22 Νοεμβρίου του 1963 και μαγνητοσκοπούσε με την κάμερα του την στιγμή που ο πρόεδρος πέρασε από τη ζωή στην αθανασία. Το βίντεο του Ζαπρούντερ και συγκεκριμένα το καρέ 313 είναι εκείνο που καταγράφει τη σφαίρα να διαπερνά το κρανίο του Αμερικανού προέδρου.

Το βίντεο διαρκεί μόλις 26,6 δευτερόλεπτα και μετρά 486 έγχρωμα καρέ. Είναι ένα από στα σπάνια ντοκουμέντα που προβάλλεται στο μουσείο αφιερωμένο στον JFK και πέρασε στο αρχείο του περιοδικού Life για 150.000 δολάρια.

Η δολοφονία του JFK θεωρείται μια στιγμή που μάτωσε την Αμερική ενώ έχει καταχωρηθεί στην αντίληψη της κοινής γνώμης ως μια από τις μεγαλύτερες προσπάθειες συγκάλυψης όλων των εποχών. Ο χαρισματικός πρόεδρος Κένεντι δεν γέρασε ποτέ, περνώντας έτσι από το Λευκό Οίκο στη σφαίρα του μύθου. Έρευνα του 2013 έδειξε ότι το 60% των αμερικανών πιστεύουν ότι ο Κένεντι δολοφονήθηκε από ομάδα συνωμοτών.

nyt jfk