Ξεκίνησε η μάχη για την απελευθέρωση της Μοσούλης (vids&pics)
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μάχη για την απελευθέρωση της Μοσούλης, στην οποία συμμετέχουν δυνάμεις του ιρακινού στρατού, ξένες δυνάμεις και τοπικές ένοπλες πολιτοφυλακές με διαφορετικά συμφέροντα. Η πολύπλοκη επιχείρηση ξεκίνησε νωρίς το πρωί και ήδη οι δυνάμεις που, υπό τις οδηγίες του Ιρακινού στρατού, μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους, βρίσκονται πλέον κοντά τα περίχωρα της Μοσούλης.
Την ίδια ώρα, οι Κούρδοι Πεσμεργκά, κάνουν δυναμική προέλαση και έχουν ήδη καταφέρει να καταλάβουν οκτώ χωριά που βρίσκονται ανατολικά της Μοσούλης, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Στο αντίπαλο στρατόπεδο, οι τζιχαντιστές έχουν ήδη κάνει βομβαρδισμούς εδάφους, αλλά και αέρος, σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατήσουν την κυριαρχία στο τελευταίο τους προπύργιο.
Η επίθεση για την απελευθέρωση της Μοσούλης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, όπως έκανε γνωστό με δήλωσή του ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ Αμπάντι.
«Οι καμπάνες της νίκης ήχησαν, και η επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης έχει ξεκινήσει», είπε χαρακτηριστικά ο αλ Αμπάντι απευθυνόμενος στους κατοίκους της επαρχίας Νινευή και πρόσθεσε:
Ανακοινώνω σήμερα την έναρξη αυτών των ηρωικών επιχειρήσεων, που στόχο έχουν να σας απελευθερώσουν από την αγριότητα και την τρομοκρατία του ISIS. Με τη θέληση του Θεού, θα συναντηθούμε σύντομα στο έδαφος της Μοσούλης, όπου όλοι μαζί θα γιορτάσουμε την ελευθερία.
The hour has struck. The campaign to liberate Mosul has begun. Beloved people of Mosul, the Iraqi nation will celebrate victory as one
— Haider Al-Abadi (@HaiderAlAbadi) 17 Οκτωβρίου 2016
REUTERS/Azad Lashkari
Ο αλ Αμπάντι τόνισε ακόμη ότι μόνον ο Ιρακινός στρατός και τα μέλη της εθνικής αστυνομίας θα εισβάλουν στην πόλη «και κανείς άλλος», δεδομένου ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν, στο πλευρό των Ιρακινών, Μονάδες Κινητοποίησης του λαού, αλλά και παραστρατιωτικές δυνάμεις Σιιτών, στις οποίες περιλαμβάνονται και Σουνίτες, Χριστιανοί και άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες.
Σε ανακοίνωσή τους, οι δυνάμεις που μάχονται στο πλευρό του ιρακινού Στρατού στη μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης που ξεκίνησε νωρίς το πρωί, τονίζουν ότι στόχος τους είναι να πλήξουν με πυραύλους τα τούνελ και τα χαρακώματα των τζιχαντιστών, που βρίσκονται στα νότια της πόλης.
Συντονισμένη επιχείρηση εξαπολύουν από το πρωί, και οι δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά, στην περιοχή Καζίρ, ανατολικά της Μοσούλης. Όπως τόνισε ο διοικητής τους, η επιχείρηση διεξάγεται σε συνεργασία με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και 4.000 μαχητές στοχεύουν στην απελευθέρωση των κατεχόμενων χωριών στα περίχωρα της Μοσούλης.
Στο πλευρό του Ιράκ, στη δύσκολη μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης, βρίσκονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στη συμμαχία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, Μπρετ Μακ Γκουρκ, να εύχεται μέσω Twitter «κάθε επιτυχία στις ηρωικές ιρακινές δυνάμεις, τους Κούρδους Πεσμεργκά, και τους εθελοντές της Νινευή. Είμαστε περήφανοι που είμαστε μαζί σας στην ιστορική αυτή επιχείρηση».
Από την πλευρά του ο νέος διοικητής του διεθνούς συνασπισμού κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών Στίβεν Τάουνσεντ, εκτιμά πως η επίθεση των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους είναι πιθανόν να διαρκέσει εβδομάδες, «ενδεχομένως περισσότερο». Οι ΗΠΑ, εδώ και πάνω από δύο χρόνια, είναι επικεφαλής διεθνούς συνασπισμού που απαρτίζεται από περισσότερες από 60 χώρες, που πολεμούν τις δυνάμεις των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ.
Ο διεθνής συνασπισμός, αποτελούμενος από χιλιάδες στρατιωτικούς που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ, συμμετέχοντας κυρίως σε εκπαιδευτικές αποστολές, διεξάγει κυρίως αεροπορικές επιδρομές, ενώ προσφέρει εκπαίδευση, όπλα και εξοπλισμό στις τοπικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον Στίβεν Τάουνσεντ, ο συνασπισμός έχει οπλίσει και εκπαιδεύσει περισσότερους από 54.000 στρατιωτικούς των ιρακινών δυνάμεων.
Η επικράτηση επί του ISIS στη Μοσούλη, την πρωτεύουσα του αυτοανακηρυχθέντος χαλιφάτου στο Ιράκ, θα είναι μια τεράστια νίκη για την κυβέρνηση της χώρας που αγωνίζεται για να ενισχύσει την αξιοπιστία της και να αποδείξει την στρατιωτική της κυριαρχία, βάζοντας τέλος στην εδαφική κυριαρχία των τζιχαντιστών στον πλούσιο σε πετρελαϊκά κοιτάσματα βορρά του Ιράκ.
Πάντως, κι ενώ είναι σε εξέλιξη η μεγάλη μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης, στον ΟΗΕ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις και επείγουσα αρωγή Στίβεν Ο'Μπράιεν εξέφρασε την μεγάλη του ανησυχία για την ασφάλεια του πληθυσμού της Μοσούλης.
«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για την ασφάλεια 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων που ζουν στη Μοσούλη... Οι οικογένειες είναι εκτεθειμένες στον ακραίο κίνδυνο να παγιδευθούν ανάμεσα σε αντίπαλα πυρά ή να γίνουν στόχος ελεύθερων σκοπευτών», είπε.
Μία μέρα νωρίτερα, ο στρατός του Ιράκ προχώρησε σε από αέρος διανομή δεκάδων χιλιάδων φυλλαδίων στη Μοσούλη, προειδοποιώντας τους κατοίκους για την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης ανακατάληψης της πόλης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Τα μηνύματα στα φυλλάδια διαβεβαίωναν τους κατοίκους ότι οι μονάδες του στρατού που θα προωθούνται προς αυτήν, αλλά και οι αεροπορικές επιδρομές δε θα έχουν ως στόχο τους αμάχους, ενώ τα φυλλάδια συνιστούσαν στον πληθυσμό να αποφύγει περιοχές στις οποίες συγκεντρώνονται τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
REUTERS/Ari Jalal
Είχαν προηγηθεί εντατικοί βομβαρδισμοί με πυροβολικό στο ανατολικό τμήμα της Μοσούλης από ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ιράκ.
Τα Plan B και C της Τουρκίας για την επιχείρηση στη Μοσούλη
Εδώ και καιρό η Τουρκία υποστήριζε πως στην επιχείρηση, που είναι σε εξέλιξη για την ανακατάληψη της Μοσούλης, δεν θα πρέπει να πάρουν μέρος οι δυνάμεις των Σιιτών του Ιράκ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής είπε ότι «η επιχείρηση εναντίον του ISIS πρέπει να γίνει όχι με τις δυνάμεις των σιιτών, αλλά με τον ιρακινό στρατό και τις τοπικές δυνάμεις. Στην περιοχή υπάρχουν και οι πεσμεργκά (οι δυνάμεις των Κούρδων του βορείου Ιράκ) οι οποίοι συμμετέχουν. Δεν πρέπει να πιέσουμε τον κόσμο να κάνει επιλογή μεταξύ του ISIS και των σιιτικών δυνάμεων που επιτίθενται εναντίον των σουνιτών».
Πριν από μερικές μέρες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει ότι, αν οι συμμαχικές δυνάμεις στη Μοσούλη αρνηθούν τελικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην επιχείρηση στη Μοσούλη, «η Τουρκία έχει σχέδια Β και Γ γι΄ αυτό». Σήμερα ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «και θα πάρουμε μέρος στην επιχείρηση και θα πάμε στη Μουσούλη».
Ο Τούρκος αρθρογράφος της Χουριέτ Αμπντουλκαντίρ Σελβί, υποστηρίζει πως τα εναλλακτικά σχέδια της Άγκυρας σχετίζονται με πρόσκληση των Κούρδων του βορείου Ιράκ ή των σουνιτών μουσουλμάνων της Μοσούλης προς την Τουρκία.
Σύμφωνα με τον ίδιο το σχέδιο Β προβλέπει την πρόσκληση της κουρδικής αυτόνομης διοίκησης του βορείου Ιράκ για συμμετοχή της Τουρκίας στην επιχείρηση στη Μουσούλη. Με βάση το σχέδιο Γ, οι σουνίτες μουσουλμάνοι της Μουσούλης θα απευθύνουν πρόσκληση προς την Τουρκία για τη συμμετοχή της στην επιχείρηση.
Ανησυχία στον ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως έως και 100.000 Ιρακινοί ενδέχεται να καταφύγουν στη Συρία και την Τουρκία για να ξεφύγουν από τη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η ιρακινή κυβέρνηση με σκοπό την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τη βόρεια πόλη Μοσούλη.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξέδωσε έκκληση για τη συγκέντρωση επιπλέον 61 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια σκηνών, ειδών καταυλισμού, χειμωνιάτικων ειδών και θερμαντικών σωμάτων για τους εκτοπισμένους μέσα στο Ιράκ και στις δύο γειτονικές χώρες.
"Η UNHCR ανησυχεί ότι τα γεγονότα στη Μοσούλη μπορεί να αναγκάσουν έως και 100.000 Ιρακινούς να διαφύγουν προς τη Συρία και την Τουρκία", ανέφερε. "Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη σχέδια στη Συρία για την υποδοχή έως και 90.000 ιρακινών προσφύγων".
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που ενδεχομένως να φύγουν από τη Μοσούλη μετά την έναρξη της επιχείρησης, που υποστηρίζεται υπό τις ΗΠΑ, για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους.
Ωστόσο η Τουρκία δεν αναμένει συρροή προσφύγων, αν η επιχείρηση πραγματοποιηθεί "με τον σωστό τρόπο", δήλωσε ο Κουρτουλμούς στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με σχόλια που μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση.