Ν. Αναστασιάδης: Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή η συζήτηση του εδαφικού

Παρά τις δηλώσεις του Μουσταφά Ακινζτί για έλλειψη βούλησης από την πλευρά των ελληνοκυπρίων να βρεθεί μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος της Κύπρου, εξέφρασε την εκτίμηση του ότι θα αρχίσει η συζήτηση του εδαφικού στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Kυπριακού.
Ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την συζήτηση «ιδιαίτερα σημαντική στιγμή» στην ιστορία των διαπραγματεύσεων, «καθώς θα είναι η πρώτη φορά που η τουρκική πλευρά καλείται να καταθέσει τις θέσεις της επί χάρτου», δήλωσε.
Ακόμη επεσήμανε την προτεραιότητα που έχει δοθεί στην Αμμόχωστο, λόγω του ειδικού καθεστώτος της και επέμεινε στο πάγιο θέμα της επιστροφής της από την πρώτη ημέρα της λύσης και «σε αυτό υπάρχει συναντίληψη όλων».
Όρισε ως αναγκαία και την αποχώρηση σημαντικού αριθμού κατοχικών στρατευμάτων αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας.
Τα δικαιώματα της ελεύθερης διακίνησης, απόκτησης περιουσίας, εγκατάστασης, άσκησης επαγγέλματος, άσκησης οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την Κύπρο, έχουν εξασφαλιστεί για όλους τους πολίτες, ανεξαιρέτως.
Τέλος ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε το ότι «διασφαλίζεται ο πλήρης σεβασμός του δικαιώματος του ατόμου στην ιδιοκτησία και ότι ο δημογραφικός χαρακτήρας του νησιού κατά την πρώτη ημέρα της λύσης θα αντικατοπτρίζει, με μικρή απόκλιση, την παραδοσιακή δημογραφική σύνθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως εγκαθιδρύθηκε το 1960».
.jpg?t=yOJLHuoO2r6i6xWO2lR3wg)
«Άραγε, όταν το κάνουμε…Το κάνουμε σωστά;»: ποια είναι η απάντηση στο ερώτημα που συναντάμε παντού στην πόλη;
13:05
Αλ. Εξάρχου: Καταλυτικός ο ρόλος του Χρηματιστηρίου στην ανάπτυξη του Ομίλου AKTOR
13:01
Κρήτη: Ανήλικοι συνελήφθησαν για κλοπή μοτοσικλέτας – Χειροπέδες και στους κηδεμόνες τους
12:58
Μητροπολίτης Άνθιμος: Ο ιεράρχης που αγαπούσε την Εκκλησία και τις συγκρούσεις
12:51