Στρατός, διαδηλωτές και απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους του Σάρλοτ
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει η πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, που έγινε θέατρο βίαιων συγκρούσεων μετά τον θανάσιμο τραυματισμό ενός Αφροαμερικανού από την αστυνομία.
Οι κάτοικοι της πόλης βγήκαν στους δρόμους για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, όμως προς το παρόν διαδηλώνουν ειρηνικά, «αναγκάζοντας» την αστυνομία να μην παρέμβει για να τους διαλύσει, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί από τα μεσάνυχτα ως τις 6 το πρωί (τοπική ώρα).
Μετά τις αιματηρές ταραχές των προηγούμενων ημερών, οι αρχές της πόλης αποφάσισαν να επιβάλλουν απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση στο Twitter η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα εφαρμόζεται μέχρι την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί ή την ανάκληση εφαρμογής του μέτρου.
Ωστόσο, όπως μεταδίδει το CNNi οι συνθήκες που επικρατούν προς το παρόν στους δρόμους της πόλης, που έχουν κατακλυσθεί για άλλη μια νύχτα από διαδηλωτές, δεν καθιστά αναγκαία την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Όπως εξήγησε ο διοικητής της αστυνομίας, δεν κρίνεται απαραίτητο να παρέμβει η αστυνομία για να διαλύσει τους διαδηλωτές, εφόσον δεν δημιουργούνται επεισόδια, όμως «η απαγόρευση κυκλοφορίας θα είναι ένα σημαντικό όπλο» σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο.
REUTERS/Mike Blake
Οι διαδηλωτές, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία», «η αντίσταση είναι ωραία», «χέρια ψηλά, μην πυροβολείτε», «σταματήστε να μας σκοτώνετε», περιφέρονται στους δρόμους της πόλης, ενώνουν τις φωνές τους για να ακουστούν παντού τα συνθήματά τους, ειρηνικά, χωρίς τις ταραχές των δύο προηγούμενων ημερών, κατά τις οποίες εννέα τραυματίστηκαν και 44 συνελήφθησαν, ενώ ο διαδηλωτής που είχε τραυματιστεί σοβαρά από πυροβολισμούς και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση, δεν τα κατάφερε και εξέπνευσε.
REUTERS/Mike Blake
Ανάμεσα στους διαδηλωτές, που ξεχύθηκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους του Σάρλοτ, βρίσκονται και οι δυνάμεις επιβολής της τάξης. Πάνοπλοι αστυνομικοί, αλλά και μέλη της Εθνοφρουράς είναι παρατεταγμένοι σε πολλά σημεία της πόλης, έτοιμοι να επέμβουν σε περίπτωση που χρειαστεί για να επιβάλλουν την τάξη, ενώ αίσθηση προκαλούν και τα οχήματα του στρατού που κυκλοφορούν στους δρόμους.
REUTERS/Jason Miczek
Οι πέτρες, τα μπουκάλια, τα δακρυγόνα και οι πλαστικές σφαίρες των προηγούμενων ημερών, απόψε έδωσαν τη θέση τους και στις αγκαλιές, με τις εικόνες διαδηλωτών να αγκαλιάζουν αστυνομικούς και στρατιώτες να κάνουν τον γύρο του κόσμου.
REUTERS/Mike Blake
Οι ταραχές των προηγούμενων ημερών ξέσπασαν μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του 43χρονου Αφροαμερικανού από αστυνομικά πυρά, ενώ νέα ένταση πυροδότησε η εκδοχή της αστυνομίας για το περιστατικό.
Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι ο Σκοτ είχε όπλο και ότι δέχθηκε τα φονικά πυρά του αστυνομικού, αφού αρνήθηκε να πετάξει το όπλο του. Μέλη της οικογένειας του θύματος, αλλά και αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού ισχυρίζονται ότι ο Σκοτ δεν κρατούσε όπλο, αλλά βιβλίο. Μάλιστα, τα μέλη της οικογένειας του Σκοτ, κλήθηκαν από τις Αρχές και είδαν βίντεο από το περιστατικό, στο οποίο φαίνεται ο 43χρονος να είναι ήρεμος και να περπατά αργά με τα χέρια του στο πλάι, όταν δέχεται τις σφαίρες του –επίσης Αφροαμερικανού-αστυνομικού. Δεν είναι σαφές, σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, αν ο Σκοτ κρατούσε όπλο, όπως υποστηρίζει η αστυνομία.
Η δολοφονία του Σκοτ σημειώθηκε δύο μόλις ημέρες μετά τον θάνατο άοπλου Αφροαμερικανού από τα πυρά αστυνομικού στην Τάλσα της Οκλαχόμα, σε ένα ακόμη περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει ο Guardian, πάνω από 700 άνθρωποι-μεταξύ των οποίων 194 Αφροαμερικανοί- έχουν πέσει νεκροί από αστυνομικά πυρά, μόνο εντός του τρέχοντος έτους.
REUTERS/Mike Blake
Τα τελευταία δύο χρόνια, τα αλλεπάλληλα περιστατικά δολοφονιών μαύρων από αστυνομικούς έχουν προκαλέσει την οργή της αφροαμερικανικής κοινότητας και έχουν οδηγήσει στην ίδρυση κινήματος με την ονομασία «Οι Ζωές των Μαύρων Εχουν Αξία», το οποίο ζητεί τον σεβασμό της ζωής και της αξιοπρέπειας των Αφροαμερικανών από την αστυνομία.