Τουρκία: Ανοίγει μέτωπο με ΗΠΑ και Ευρώπη
Η 15η Ιουλίου και το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν αλλάζει άρδην τα δεδομένα στο εσωτερικό της χώρας και παράλληλα θέτει σε νέα βάση τις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας.
Η Άγκυρα έχει σηκώσει τους τόνους απέναντι στην Ουάσιγκτον καθώς πιέζει για την έκδοση του «υποκινητή», όπως τον χαρακτηρίζει, του πραξικοπήματος Φετουλάχ Γκιουλέν. Επιπλέον, πολλοί στην Τουρκία θεωρούν ότι οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν ρόλο στην εκδήλωση του πραξικοπήματος καθώς σημειώνουν ότι τα αεροπλάνα που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν απογειώθηκνα από τη βάση του Ιντσιρλίκ, στην οποία δεσπόζει η παρουσία των ΗΠΑ καθώς από εκεί συντονίζονται οι επιχειρήσεις του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους. Επιπλέον, ο τουρκικός φιλοκυβερνητικός Τύπος υποστηρίζει ότι τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν από τους πραξικοπηματίες, χορηγήθηκαν από τις ΗΠΑ.
Χθες έξω από τη συγκεκριμένη βάση πραγματοποιήθηκε ογκώδης διαδήλωση όπου οι συμμετέχοντες φώναζαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι παρά το γεγονός πως η χώρα βρίσκεται σε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι αστυνομικές Αρχές τους επέτρεψαν να φτάσουν σε απόσταση αναπνοής από την αεροπορική βάση. Στη χθεσινή διαδήλωση η παρουσία ισλαμιστών ήταν αρκετά έντονη ενώ τα συνθήματα που ακούγονταν ήταν «Έξω οι βάση» και «κάτω οι ΗΠΑ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε διακόψει την παροχή ρεύματος στη βάση του Ιντσιρλίκ με αποτέλεσμα για πέντε μέρες να διακοπούν οι επιχειρήσεις κατά του ISIS.
Το ζήτημα της έκδοσης του Φεττουλάχ Γκουλέν αναμένεται να αποτελέσει μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ καθώς η Ουάσιγκτον εμφανίζεται διστακτική ως προς το τουρκικό αίτημα. Πάντως, ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης θα μεταβείς στις ΗΠΑ τις επόμενες μέρες προκειμένου, όπως δήλωσε, να παραδώσει στις αμερικανικές Αρχές στοιχεία που εμπλέκουν τον Γκιουλέν στην οργάνωση του πραξικοπήματος. Παράλληλα, η Άγκυρα εκφράζει ανησυχία ότι ο Γκιουλέν μπορεί να διαφύγει σε άλλη χώρα.
Μέτωπο και με την Ευρώπη
Παράλληλα, η Άγκυρα ανοίγει μέτωπο και με το Βερολίνο καθώς αιτήματα έκδοσης κατατέθηκαν για τούρκους εισαγγελείς που θεωρούνται υποστηρικτές του Γκιουλέν και κατέφυγαν μετά τις 15 Ιουλίου στο Βερολίνο.
Ο Ερντογάν –που στις 9 Αυγούστου ταξιδεύει στην Αγία Πετρούπολη- προκειμένου να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν- ανακάλεσε, από τις πρώτες κιόλας μέρες, τους εφτά αξιωματούχους που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά προς εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό. Η συγκεκριμένη κίνηση προκάλεσε προβληματισμό στην Αθήνα αλλά και στις Βρυξέλλες καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό θα αντιμετωπίσει επιπλέον δυσκολίες.
Διαβάστε επίσης
Στο εδώλιο 21 Τούρκοι δημοσιογράφοι για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος
Παραμένει επικεφαλής του τουρκικού στρατού ο Χουλουσί Ακάρ
Τουρκία: εκκαθαρίσεις δίχως τέλος - «νεκροταφείο προδοτών» στην Πόλη