ΚΟΣΜΟΣ

Πραξικόπημα στην Τουρκία: υπάρχουν ακόμη θύλακες

Πραξικόπημα στην Τουρκία: υπάρχουν ακόμη θύλακες
Αστυνομικοί προστατεύουν στρατιώτες στασιαστές από την οργή του πλήθους REUTERS/Murad Sezer

Η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε τρόπο να διαμηνύσει σε ολόκληρη τον κόσμο ότι έχει τον έλεγχο πριν καν συμπληρωθούν 24 ώρες από την εκδήλωση της απόπειρας του πραξικοπήματος. Εντούτοις, υπάρχουν δείγματα που καταδεικνύουν ότι η κατάσταση παραμένει εκρηκτική.

Η τελευταία υπόθεση που έγινε γνωστή το μεσημέρι του Σαββάτου, αφορά στην απαγωγή του αρχηγού του τουρκικού στόλου Μπουλέντ Μποστάνογλου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το οποίο επικαλείται ελληνική στρατιωτική πηγή, ομάδα στασιαστών κατέλαβε τη φρεγάτα Γιαβούζ, στον ναύσταθμο Γκολτσούκ, και κρατά όμηρο τον αρχηγό του Στόλου.

Ένα από τα πρώτα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν είναι ότι παρά τον μεγάλο αριθμό συλλήψεων -κάποιοι λένε ότι ο αριθμός τους πλησιάζει τις 3.000 από όλες τις βαθμίδες της στρατιωτικής ιεραρχίας- υπάρχει ακόμα απροσδιόριστος αριθμός σκληρών πυρήνων που είναι ικανοί για πολλά και, προφανώς, αποφασισμένοι να διαπραγματευτούν σκληρά και με κάθε κόστος.

soldier mob

Αστυνομικός προστατεύει στρατιώτη στασιαστή από το οργισμένο πλήθος - Πηγή: REUTERS/Murad Sezer

Το σενάριο της διαπραγμάτευσης για την μετέπειτα τύχη τους εκτιμάται ότι είναι η αισιόδοξη εκδοχή.

Διότι η απαισιόδοξη αναφέρει ότι γίνονται προσπάθειες για τη συνολικότερη αναζωπύρωση της κατάστασης.

Αυτές οι κινήσεις είναι δηλωτικές, όχι μόνο των προθέσεων Ερντογάν, αλλά και του εύρους των ανοιχτών μετώπων και των εσωτερικών αντιθέσεων που έχει ο ίδιος και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, ξεκινά για εκείνον η εποχή του μεγάλου ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Ενδεικτικό είναι ότι το απόγευμα του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας απομακρύνει από τη θέση τους 2.745 δικαστές από τις θέσεις τους.Τόσο ο αριθμός των προσαγωγών από τον Στρατό όσο και ο αριθμός των δικαστικών που απομακρύνονται δηλώνει ότι ο Ερντογάν επιδιώκει να ξαναστήσει την εξουσία του σε άλλα θεμέλια. Που σημαίνει ότι τα προηγούμενα είχαν πολλά προβλήματα.

marmaris

Αστυνομικοί με πολιτικά περιπολούν στο θέρετρο του Μαρμαρίς - Πηγή: REUTERS/Kenan Gurbuz

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νεκρών ολοένα και αυξάνεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρωί του Σαββάτου, στην Ελλάδα μιλούσαμε για 63 νεκρούς ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο αριθμός είχε ανέλθει στους 161. Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά νωρίς να κάνει κάποιος ασφαλείς υπολογισμούς για την έκταση των συγκρούσεων.