Ανακαλύφθηκε μετεωρίτης που έπεσε στη Γη πριν από 470 εκατ. χρόνια
Επιστήμονες ανακάλυψαν σε ένα λατομείο ασβεστόλιθου στη νότια Σουηδία μια μυστηριώδη εξωγήινη πέτρα, σε μέγεθος μπισκότου, η οποία στη γεωχημική σύστασή της δεν μοιάζει με καμία άλλη από όσες έχουν βρεθεί στη Γη.
Θεωρείται ότι πρόκειται για ένα είδος μετεωρίτη άγνωστο έως σήμερα, το οποίο προέρχεται από μια πανάρχαια σύγκρουση αστεροειδών που έγινε πριν 470 εκατ. χρόνια.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γεωλόγο Μπίργκερ Σμιτζ του Πανεπιστημίου της Λουντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, θεωρούν ότι πρόκειται για τον πρώτο «εξαφανισμένο» μετεωρίτη, δηλαδή για μια κατηγορία μετεωριτών που δεν πέφτει πια στον πλανήτη μας κατά καιρούς, γι' αυτό ποτέ έως τώρα δεν είχε βρεθεί κάτι ανάλογο.
Οι περισσότεροι μετεωρίτες (περίπου το 85%), που συνεχίζουν ακόμη να πέφτουν περιοδικά στον πλανήτη μας, ανήκουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, στην κατηγορία των χονδριτών και η πιο κοινή υποκατηγορία τους είναι οι χονδρίτες του τύπου L (περίπου το 47%). Η ανακάλυψη ενός άγνωστου είδους μετεωρίτη δείχνει ότι κάποτε στη Γη έπεφταν από το διάστημα πολύ διαφορετικοί βράχοι από αυτούς που πέφτουν σήμερα.
Επί πέντε χρόνια, οι επιστήμονες αποκαλούσαν την πέτρα «το μυστηριώδες αντικείμενο», ώσπου μετά από πολλές αναλύσεις, κατέληξαν ότι πρόκειται για ασυνήθιστο μετεωρίτη.
«Γνωρίζαμε για εξαφανισμένα ζώα, τώρα υποθέτουμε ότι μπορεί να υπάρχουν και εξαφανισμένοι μετεωρίτες», δήλωσε ο Σμιτζ, ο οποίος δεν απέκλεισε ότι στο μέλλον θα βρεθούν και άλλα είδη άγνωστων μετεωριτών.
Ο μετεωρίτης, που έχει μήκος περίπου οκτώ εκατοστών, βρέθηκε στο λατομείο Θόρσμπεργκ μαζί με άλλους 100 κοινούς μετεωρίτες (χονδρίτες L). Όλοι πιθανώς προέρχονται από τη ίδια σύγκρουση στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ 'Αρη και Δία, αλλά από διαφορετικούς αστεροειδείς διαμέτρου δεκάδων χιλιομέτρων ο καθένας και διαφορετικής γεωχημικής σύστασης.
Πιστεύεται ότι τόσο οι κοινοί μετεωρίτες, όσο και ο τελείως ασυνήθιστος, έπεσαν στη Γη πριν από περίπου 470 εκατομμύρια χρόνια, κατά την Ορδοβίκεια περίοδο, σε μια εποχή που σχεδόν όλο το βόρειο ημισφαίριο ήταν καλυμμένο με νερά, στα οποία κυριαρχούσαν οι τριλοβίτες.
Η ανάλυση τού μετεωρίτη έδειξε ότι διαθέτει μοναδικούς κρυστάλλους στο εσωτερικό του, καθώς επίσης μοναδική αναλογία ισοτόπων χρωμίου-οξυγόνου, ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα ιριδίου και του στοιχείου νέον κ.α. Ονομάσθηκε Εστερπλάνα (ή Εστ 65), από το όνομα του χωριού κοντά στο λατομείο.
Η ειρωνεία είναι ότι σε αυτό το λατομείο φτιάχνονται πλακάκια για πατώματα. Οι ιδιοκτήτες του έως τώρα πετούσαν όσα πλακάκια είχαν πάνω τους μαύρες κηλίδες. Αν ήξεραν όμως ότι αυτά τα ενοχλητικά σημάδια προέρχονταν από τους μετεωρίτες, ίσως να έβλεπαν τα πλακάκια τους με άλλο μάτι. Πάντως οι ερευνητές φρόντισαν να τους το πουν!