Θηλυκός ελέφαντας δακρύζει λίγο πριν το θάνατό του (pic)
Η εικόνα είναι συγκλονιστική. Δίνει, στην καλύτερη περίπτωση, γροθιά στο στομάχι ακόμα και σε αυτόν που τρέφει τον ελάχιστο σεβασμό στα δικαιώματα των ζώων. Είναι, όμως, 100% πραγματική και προέρχεται από τον ζωολογικό κήπο του Μπαντούνγκ, στην Ινδονησία.
Ένας θηλυκός ελέφαντας Σουμάτρας, ηλικίας 34 ετών, απεικονίζεται με δάκρυα στα μάτια, λίγες ώρες πριν πεθάνει στα χέρια των υπαλλήλων του ζωολογικού κήπου. Παρότι είναι γνωστό ότι οι ελέφαντες «παράγουν» δάκρυα, δεν έχει αποδειχθεί ότι αυτά συνδέονται με τα συναισθήματά τους. Η εικόνα αυτή έγινε αιτία να αναζωπυρωθεί η συζήτηση για τις συνθήκες που ζουν τα ζώα στους ζωολογικούς κήπους και το αν εξαρχής θα έπρεπε να βρίσκονται σε αιχμαλωσία ή στο φυσικό τους περιβάλλον.
Όπως γράφει ο Independent, ο Γιάνι αρρώστησε μία εβδομάδα νωρίτερα και μεταφέρθηκε από το κλουβί της σε ειδικό χώρο όπου δέθηκε με αλυσίδα σε έναν στύλο. Εκεί έζησε, δεμένη, μέχρι και την ημέρα που πέθανε. Σύμφωνα με οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων, ο ζωολογικός κήπος δεν διαθέτει κτηνίατρο εδώ και ένα χρόνο παρότι είναι υποχρεωμένος κάτι που αν ισχύει συνεπάγεται ότι η Γιάνι δεν είχε και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Getty Images
Έχουν περάσει σχεδόν 2,5 χρόνια από την αδικαιολόγητη δολοφονία του Μάριους, της καμηλοπάρδαλης που είχε την ατυχία να γεννηθεί και να πέσει στα χέρια των υπευθύνων του ζωολογικού κήπου της Κοπεγχάγης.
Instagram: Ridwan Kamil
Τότε, είχε θεωρηθεί ως... εξαιρετική λύση να θανατωθεί και να τεμαχιστεί μπροστά στα μάτια δεκάδων επισκεπτών πριν ταϊστεί στα λιοντάρια. Κι όλα αυτά, παρότι ζωολογικός κήπος στη Βρετανία είχε προσφερθεί να υιοθετήσει τον Μάριους, ξεκινώντας και συλλογή υπογραφών, μαζεύοντας περίπου 20.000.
Όπως τότε υποστήριξαν οι υπεύθυνοι του κήπου «η καμηλοπάρδαλη, ηλικίας 18 μηνών, είχε κοινό γενετικό υπόβαθρο με τις υπόλοιπες αρσενικές καμηλοπαρδάλεις», οπότε τη θανάτωσε, αντί να της βρει ένα καινούριο σπίτι, να την αφήσει ελεύθερη στη φύση αφού την εκπαιδεύσει ώστε να επιβιώσει.
Η ματαιοδοξία του ανθρώπου και η ανάγκη του να επιβεβαιώνει ότι έχει τον απόλυτο έλεγχο στη φύση, φυλακίζοντας ζώα για να τα δείχνει σε μικρά παιδάκια καμαρώνοντας ή για να τα περιφέρει από πόλη σε πόλη εκπαιδεύοντάς τα ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάποιου τσίρκου, φέρνει όλο και πιο συχνά δάκρυα στα μάτια κάποιας Γιάνι. Και κάτα πάσα πιθανότατα αποδεικνύει ότι τελικά οι ελέφαντες κλαίνε εξαιτίας των ανθρώπων ή κλαίνε για τους ανθρώπους...