ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί δεν ξέρει κανείς τι ώρα είναι τώρα στη Χιλή

Γιατί δεν ξέρει κανείς τι ώρα είναι τώρα στη Χιλή
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/HORST OSSINGER

Στη Χιλή, οι κάτοικοί της δεν μπορούν να εμπιστεύονται τα ρολόγια, καθώς η χώρα χωρίζεται σε δύο διαφορετικές ζώνες: αυτή που ισχύει στην ηπειρωτική χώρα και η δεύτερη που εφαρμόζεται στο Νησί του Πάσχα. Το ήδη υπάρχον μπέρδεμα επιδεινώθηκε από τις κυβερνητικές αποφάσεις. 

Αν και η χώρα εκτείνεται σε μεγάλο γεωγραφικό πλάτος, το εύρος του γεωγραφικού μήκους της είναι αρκετό μικρό, με αποτέλεσμα η ηπειρωτική χώρα να έχει μία χρονική ζώνη που αντιστοιχεί σε 4 ώρες δυτικά του Γκρίνουιτς (UTC-4). Η αντίστοιχη καλοκαιρινή ώρα αντιστοιχεί στη ζώνη (UTC-3). Το Νησί του Πάσχα, λόγω της απόστασής του από τη Νότια Αμερική, ανήκει στη ζώνη UTC-6, με αντίστοιχη καλοκαιρινή ώρα UTC-5.

time copy

Η κυβέρνηση προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να επιδιορθώσει αυτή την κατάσταση αλλάζοντας την θερινή ώρα και την ημερομηνία όταν το ρολόι μετακινείται μια ώρα μπροστά ή μια ώρα πίσω.

Οι αλλαγές αυτές προκαλούν ωστόσο και άλλα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών καθώς επηρεάζεται η λειτουργία των υπολογιστών, των κινητών και όλων των συσκευών που είναι προγραμματισμένα με θερινή ώρα και συγκεκριμένη ημερομηνία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

«Οι άνθρωποι βρίσκονται μπερδεμένοι για μέρες», αναφέρει ο Σιν Παρκ (Sean Park), ο οποίος έχει χάσει πολλές συναντήσεις καθώς το ηλεκτρονικό του ρολόι αλλάζει την ώρα, την λάθος στιγμή.

Πολλές χώρες συζητούν την αξία της θερινής ώρας. Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι βοηθά στη μείωση του κόστους της ενέργειας, παρέχοντας περισσότερο φυσικό φως το βράδυ, ενώ οι επικριτές λένε ότι η αλλαγή της ώρας έχει συνέπειες στην υγεία από την ανατροπή του ύπνου των ανθρώπων.

Το 2009, τα ρολόγια μετακινήθηκαν τον Μάρτιο για να παρέχεται μια επιπλέον ώρα φωτός, ενώ η Χιλή έμπαινε στο φθινόπωρο.

Το 2010, η μετατόπιση καθυστέρησε μέχρι τον Απρίλιο, μετά από έναν ισχυρό σεισμό, για να παρέχει περισσότερο φως το βράδυ για αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης .

Το 2011, η θερινή ώρα τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάιο για την εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη διάρκεια μιας ξηρασίας .

Το 2012, η διακοπή της θερινής ώρας συνέβη τον Απρίλιο.

Έχοντας κουραστεί από τις συνεχής αλλαγές, η κυβέρνηση της προέδρου Μισέλ Μπάτσελετ (Michelle Bachelet), δήλωσε πέρυσι ότι θα καταργήσει τις χρονικές μετατοπίσεις διατηρώντας όλο το χρόνο την ώρα του Γκρίνουϊτς, την οποία χρησιμοποιούν όλα τα ρολόγια του κόσμου.

Μετά από ένα μαραθώνιο συζητήσεων, η κυβέρνηση υποχώρησε το Μάρτιο, συμφωνώντας να γυρίσει τα ρολόγια μία ώρα πίσω, όπου ο χρόνος θα μείνει ίδιος για τρεις μήνες. Μετά από αυτό, τα ρολόγια θα μετατοπιστούν μία ώρα μπροστά. Το επόμενο έτος και το 2018, η κυβέρνηση αναφέρει, ότι σχεδιάζει παρόμοια μετατόπιση τριών προς εννέα μηνών.

Η εταιρεία “Airlines LATAM” αναφέρει ότι η αλλαγή επηρεάζει 4.300 προγραμματισμένες πτήσεις και 230.000 πελάτες ετησίως, τους οποίους οφείλουν να ενημερώσουν. Από την άλλη ο χιλιανός σύνδεσμος επιχειρήσεων πληροφορικής δήλωσε ότι σε ορισμένες επιχειρήσεις ο επαναπρογραμματισμός όλων των συσκευών μπορεί να κοστίσει και έως 150.000 δολάρια.