ΚΟΣΜΟΣ

Γη: Ένας πλανήτης που γερνάει

Γη: Ένας πλανήτης που γερνάει

Ο πληθυσμός της Γης γερνάει. Το δημογραφικό μέλλον για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο είναι πολύ διαφορετικό από ότι στο πρόσφατο παρελθόν. Η ανάπτυξη από το 1950 έως το 2010 ήταν ταχύτατη. Ο παγκόσμιος πληθυσμός σχεδόν τριπλασιάστηκε και ο πληθυσμός των ΗΠΑ διπλασιάστηκε.

Ωστόσο, η αύξηση του πληθυσμού από το 2010 έως το 2050 προβλέπεται να είναι πιο αργή και αναμένεται να αυξήσει έντονα το ποσοστό των γηραιότερων ηλικιακών ομάδων σε παγκόσμιο επίπεδο. Με την μεγαλύτερη ανησυχία να βρίσκεται στην ανατολική Ασία, όπου μεγάλες πλειοψηφίες περιγράφουν τη γήρανση ως ένα σημαντικό πρόβλημα για τις χώρες τους.

Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Pew oι χριστιανοί μειώνονται ως ποσοστό του πληθυσμού των ΗΠΑ και ο αριθμός των ενηλίκων της που δεν ταυτίζεται με κάποια οργανωμένη θρησκεία έχει αυξηθεί. Ενώ η Αμερική παραμένει η χώρα με τους περισσότερους χριστιανούς από οποιαδήποτε άλλη, το ποσοστό των Αμερικανών που λένε πως είναι ως χριστιανοί μειώθηκε από 78% το 2007 σε 71% το 2014. Αντίθετα όσοι δηλώνουν μη θρησκευόμενοι έχουν αυξηθεί κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες σε αυτό το χρονικό διάστημα. Αυτή η άνοδος έχει οδηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από την γενιά Υ (άτομα που έχουν γεννηθεί από τις αρχές του 1980 έως και τις αρχές του 2000), εκ των οποίων το 35% δηλώνει μη θρησκευόμενο. Οι μη θρησκευόμενοι είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα στα κράτη όλου του κόσμου με συνολικό ποσοστό 48%.

Η οικογένεια στην Αμερική αλλάζει. Μετά από δεκαετίες μείωσης τον ποσοστών των έγγαμων, το μερίδιο των αμερικανών ενηλίκων που δεν έχουν ποτέ παντρευτεί είναι ιστορικά υψηλά. Με το νοικοκυριό με δύο γονείς να βρίσκεται σε παρακμή στις ΗΠΑ και ενώ το διαζύγιο, οι γάμοι μετά από αυτό και η συμβίωση βρίσκονται σε άνοδο, περίπου ένα στα έξι παιδιά στην Αμερική, πλέον ζουν σε μεικτή οικογένεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρόλοι της μητέρας και του πατέρα συγκλίνουν. Πράγμα που οφείλεται στην άνοδο του νέου προστάτη της οικογένειας, της μητέρας. Οι πατέρες κάνουν περισσότερες δουλειές στο σπίτι και φροντίζουν περισσότερο τα παιδιά, ενώ οι μητέρες κάνουν περισσότερες αμειβόμενες εργασίες έξω από το σπίτι. Ωστόσο οι αμερικανοί βρίσκονται σε σύγκρουση με ορισμένες πτυχές αυτής της αλλαγής. Ενώ σχεδόν το ήμισυ των νοικοκυριών με δύο γονείς έχουν μία μητέρα και έναν πατέρα που εργάζονται με πλήρη απασχόληση, το υπόλοιπο 51% πιστεύει ότι τα παιδιά είναι σε καλύτερη θέση όταν υπάρχει η μητέρα στο σπίτι.

Η γενιά Υ (άτομα που έχουν γεννηθεί από τις αρχές του 1980 έως και τις αρχές του 2000) είναι η νέα γενιά που αξίζει να παρακολουθήσουμε. Στις ΗΠΑ είναι η πιο φυλετικά ποικίλη γενιά στην ιστορία. Το 43% των ενηλίκων της γενιάς Υ είναι μη-λευκό και ενώ αυτή η γενιά βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει η πιο μορφωμένη μέχρι σήμερα, αυτό έχει κάποιο κόστος. Πολύ από αυτούς παλεύουν με το χρέος του σπουδαστή. Εκτός από την αδύναμη αγορά εργασίας των τελευταίων χρόνων, το χρέος των φοιτητών ίσως είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο πολλοί εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους. Παρόλα τα προβλήματα, η γενιά του διαδικτύου είναι η πιο αισιόδοξη για το οικονομικό της μέλλον. Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι έχουν επί του παρόντος αρκετά χρήματα για να ζήσουν τη ζωή που θέλουν η περιμένουν να ζήσουν στο μέλλον.