ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τουσκ φοβάται κι άλλα δημοψηφίσματα στην Ε.Ε.

Ο Τουσκ φοβάται κι άλλα δημοψηφίσματα στην Ε.Ε.

Πολλά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμα να αντιγράψουν τις τακτικές του Ντέιβιντ Κάμερον για τους «δικούς τους εγωιστικούς λόγους» και να προχωρήσουν σε διενέργεια δημοψηφισμάτων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο των λαϊκιστικών πολιτικών που θα φέρουν την ευρωζώνη στα πρόθυρα «αυτοκτονίας».

Ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε χθες ότι την επόμενη εβδομάδα θα επικεντρωθεί στις «πολύ εύθραυστες» συνομιλίες για μια «νέα συμφωνία» για την Μ. Βρετανία, που θα συζητηθεί στην Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κι ενώ ο ίδιος υπόσχεται ότι θα κάνει «τα πάντα» για να κρατήσει την Μεγάλη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ότι «φοβάται πραγματικά» ότι ο τρόπος που θα γίνει το δημοψήφισμα θα μπορούσε να αποτελέσει «ένα ελκυστικό πρότυπο για ορισμένους πολιτικούς της Ευρώπης ώστε να πετύχουν κάποιους εσωτερικούς και πολύ εγωιστικούς στόχους.»

«Δεν είναι μόνο η διαίσθησή μου,» πρόσθεσε ο Τουσκ.

Γνωρίζω ότι κάποιοι πολιτικοί στην Ευρώπη είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν το ίδιο μοντέλο, για να υπογραμμίσουν ότι είναι πραγματικά ανεξάρτητοι από τις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για την πιο δημοφιλή πολιτική τακτική σε ορισμένες πρωτεύουσες.

Ο κ. Τουσκ δεν κατονόμασε τις χώρες στις οποίες αναφέρεται, ωστόσο ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η Ιταλία, η Πολωνία ή η Ουγγαρία ενδέχεται να διδαχθούν από το πείραμα του Κάμερον και την διαπραγμάτευση του με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε χθεσινή συνέντευξη του Ματέο Ρέντσι στο Bloomberg, ο ιταλός πρωθυπουργός παραλλήλισε την Ευρωπαϊκή Ένωση με «την ορχήστρα που έπαιζε στον Τιτανικό», ενώ εκείνος βυθιζόταν.

Ενώ υπάρχουν αντιρρήσεις στο πακέτο που προσφέρεται στον Κάμερον για να μην φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την Γαλλία, το Ευρωκοινοβούλιο, την Ρουμανία, την Ελλάδα και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι διπλωμάτες που εμπλέκονται στις συνομιλίες δεν αναμένουν την άσκηση βέτο στο ήδη υπάρχον κείμενο.

Ο φόβος του Τουσκ έχει να κάνει κυρίως με την απώλεια του ελέγχου στις συνομιλίες με το Λονδίνο, εάν τεθούν νέες απαιτήσεις, αλλά και την προώθηση της προσωπικής ατζέντας κάθε ευρωπαίου ηγέτη με αυτή την αφορμή.

Αναφερόμενος στα θέματα του λαϊκισμού, της προσφυγικής κρίσης και του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια εποχή «που μοιάζει πολύ με επικίνδυνες στιγμές της ιστορίας...όπως την ημέρα πριν το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου

Επισημαίνοντας ότι η απαισιοδοξία μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών τους καθιστά ανήμπορους να ανταποκριθούν σε υπαρξιακές κρίσεις, ο Τούσκ είπε, επικαλούμενος τον Βρετανό ιστορικό, Άρνολντ Τόινμπι, «οι πολιτισμοί πεθαίνουν από αυτοκτονία, όχι από φόνο».

«Μπορεί να είναι σκληρό, όμως είναι ένα ταιριαστό σχόλιο για την κατάσταση μας,» κατέληξε ο Τουσκ στην Επιτροπή των Περιφερειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ