Ντ. Τουσκ: η προσφυγική κρίση θα επιδεινωθεί
Η προσφυγική κρίση "απειλεί με σεισμό το ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό" καθώς θέτει εν αμφιβόλω την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης, προειδοποίησε ο Ντόναλντ Τουσκ.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προέβλεψε ότι η κατάσταση "θα επιδεινωθεί" καθώς, όπως είπε απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δημιουργείται "νέο κύμα προσφύγων από το Χαλέπι και τις περιοχές που βομβαρδίζουν οι Ρώσοι στη Συρία" όπου έχουν εκτοπιστεί "περισσότεροι από 100.000".
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR), 705.200 έχουν διασχίσει φέτος τη Μεσόγειο: 562.355 έφτασαν στην Ελλάδα και 140.000 στην Ιταλία. Στη χώρα μας το 64% των προσφύγων είναι Σύροι.
Ο αριθμός των αφίξεων εξακολουθεί να είναι αυξημένος στην Ελλάδα παρά την επιδείνωση των μετεωρολογικών συνθηκών: 5.239 άνθρωποι έφθασαν το Σάββατο και 4.199 την Κυριακή. Συνολικά από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα 160.000 εκ των οποίων 99.000 στη Λέσβο, 22.000 στη Χίο, 21.500 στη Σάμο και περίπου 7.500 στη Λέρο.
Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ)
Σημάδι της ανησυχίας των Ευρωπαίων ηγετών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, αποτελεί το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έθεσαν το προσφυγικό ζήτημα στην ατζέντα της διμερούς συνάντησής τους, που ήταν επίσης αφιερωμένη στη Συρία, και η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι.
"Πρέπει να κάνουμε περισσότερα διότι κινδυνεύουμε να μην καταφέρουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων", υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επισημαίνοντας τη βραδύτητα με την οποία εφαρμόζεται το σχέδιο ανακατανομής των προσφύγων στην ΕΕ. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι οι Βρυξέλλες θα επιδείξουν σχετική επιείκεια σε περίπτωση που παρεκκλίνουν από τους προϋπολογισμούς τους χώρες που καταβάλλουν "εξαιρετικές" οικονομικές προσπάθειες.
Στο μεταξύ λεωφορεία και τραίνα διασχίζουν νύχτα και μέρα τα Βαλκάνια για να μεταφέρουν τους πρόσφυγες από τη μία χώρα στην άλλη.
Μόνο το Σάββατο 11.500 πρόσφυγες μπήκαν στην Κροατία. Από τη Σλοβενία -η οποία εξετάζει την πιθανότητα να σηκώσει φράχτη εάν η κατάσταση επιδεινωθεί- έχουν περάσει περισσότεροι από 86.000 άνθρωποι από τη στιγμή που η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της.