Σύνοδος G7: Κοινή δήλωση για εμπόριο μετά τους διαξιφισμούς με τις ΗΠΑ
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών που συναντώνται στην Καναδά «κατάφεραν να καταλήξουν σε μια κοινή δήλωση για το εμπόριο», επιβεβαιώνοντας αυτό που είχε ανακοινώσει νωρίτερα η Άνγκελα Μέρκελ, όμως για τον Γάλλο πρόεδρο, αυτή η «πρόοδος» που επιτεύχθηκε «δεν διευθετεί τα πάντα».
Το κείμενο για το εμπόριο αναμένεται, όπως είπε, να επαναβεβαιώσει «την προσήλωσή μας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου» και τη βούληση «να έχουμε μια πολιτική στο θέμα των δασμών, των εμπορικών φραγμών που συνίσταται στη μείωσή τους και να πάμε μπροστά».
Η συμφωνία των Επτά σφραγίζει «μια συλλογική βούληση να σταθεροποιήσουμε τα πράγματα» αλλά «πρέπει τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε» με τις Ηνωμένες Πολιτείες «προκειμένου να θέσουμε τα γεγονότα στο τραπέζι γιατί υπάρχουν σήμερα πολλά ψέματα», πρόσθεσε.
Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του που η σύνοδος κορυφής επέτρεψε να αναληφθεί «μια συλλογική δέσμευση για τους ωκεανούς και το κλίμα» για να «πάμε προς πλαστικά 100% ανακυκλώσιμα με ορίζοντα το 2030», ένας στόχος στον οποίο η Γαλλία έχει ήδη δεσμευθεί. Δεν διευκρίνισε αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προσυπογράφουν τη δέσμευση αυτή.
«Το γεγονός πως η Ευρώπη σχημάτισε ενιαίο μέτωπο, πως από την πρώτη μέρα ήμασταν ενωμένοι για να συντονίσουμε τις θέσεις μας, πως η καναδική προεδρία όπως και η Ιαπωνία ήταν πλήρως σε αυτή τη γραμμή επέτρεψε να έχουμε μια κοινή δήλωση των Επτά», είπε.
Ακόμη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα κανένα τελικό ανακοινωθέν από την καναδική προεδρία, καθώς συνεχίζονται οι τελευταίες διαπραγματεύσεις για τη σύνταξη του κειμένου.
Πηγή: EPA/JESCO DENZE HANDOUT
Έξι εναντίον ενός
«Είμαστε όπως ο κουμπαράς που όλοι κλέβουν», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου, προτού αναχωρήσει από τον Καναδά για τη Σιγκαπούρη όπου θα έχει συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν την Τρίτη, 12 Ιουνίου. «Αυτό θα σταματήσει τώρα ή θα σταματήσουμε να κάνουμε εμπόριο μαζί τους (με τα άλλα κράτη)».
Η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε από την πλευρά της πως οι διαφορές ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα υπόλοιπα μέλη της G7 παραμένουν, αλλά είπε πως αναμένεται να εκδοθεί μια κοινή δήλωση για το εμπόριο κατά το τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής στη Λα Μαλμπέ, στο Κεμπέκ.
«Για εμάς, ήταν σημαντικό πως έχουμε μια δέσμευση για μια εμπορική τάξη στη βάση κανόνων, πως συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε κατά του προστατευτισμού και πως θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου», δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους.
Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε πως υπήρξε ευρεία συμφωνία μεταξύ των ηγετών της G7 ότι οι δασμοί και άλλοι εμπορικοί φραγμοί θα πρέπει να μειωθούν. «Αυτές είναι αρχές που μοιραζόμαστε από κοινού αν και ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», είπε.
Ο Τραμπ, που επανέλαβε πως οι δασμοί έχουν σκοπό την προστασία της βιομηχανίας των ΗΠΑ και των Αμερικανών εργατών από έναν άνισο διεθνή ανταγωνισμό, όπως τον χαρακτήρισε, είπε πως εισηγήθηκε στους υπόλοιπους ηγέτες της G7 (του Καναδά, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας) να καταργηθούν όλοι οι εμπορικοί φραγμοί, περιλαμβανομένων των δασμών και των επιδοτήσεων.
Αρνήθηκε πως η σύνοδος κορυφής ήταν εριστική, μια παρατήρηση που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που περιέγραψε ένας αξιωματούχος της G7 την Παρασκευή ως μια «ασυνήθιστη» ανταλλαγή.
Ο Τραμπ επανέλαβε έναν κατάλογο παραπόνων για το εμπόριο των ΗΠΑ, κυρίως με την ΕΕ και τον Καναδά, δήλωσε στους δημοσιογράφους Γάλλος προεδρικός σύμβουλος.
«Και έτσι άρχισε μια μακρά λιτανεία αντικατηγοριών, κάπως πικρών αναφορών πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αντιμετωπίζονται δίκαια, πως το εμπορικό σύστημα είναι εντελώς δυσμενές για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την αμερικανική οικονομία, τη μεσαία τάξη», είπε ο αξιωματούχος.
«Εν ολίγοις, μια μακρά, ευθεία στομφώδης ομιλία η οποία είναι αναμφισβήτητα πολύ ασυνήθιστη σε αυτού του είδους τα σχήματα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απάντησε με έναν «πολιτισμένο, αλλά πολύ αυστηρό τόνο» προκειμένου να παρουσιάσει την ευρωπαϊκή πλευρά της ιστορίας και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έκανε το ίδιο, είπε ο αξιωματούχος.