ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδίες με νεκρούς μετανάστες στη Μεσόγειο-Σκληραίνει τη στάση της στο μεταναστευτικό η Ιταλία

Τραγωδίες με νεκρούς μετανάστες στη Μεσόγειο-Σκληραίνει τη στάση της στο μεταναστευτικό η Ιταλία
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Jon Nazca

Δύο πλοιάρια που μετέφεραν μετανάστες ανατράπηκαν, ανοικτά των ακτών της Τυνησίας το ένα και ανοικτά της Αττάλειας το δεύτερο, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 55 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Την ίδια ώρα, η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας είναι έτοιμη να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση στο μεταναστευτικό, με τον νέο υπουργό Εσωτερικών να διαμηνύει πως «ο καλός καιρός για τους παράνομους μετανάστες έχει περάσει: ετοιμάστε τις βαλίτσες σας».

Το πρωί της Κυριακής, εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, πνίγηκαν όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν ανετράπη ανοικτά των ακτών της Αττάλειας.

Πέντε πρόσφυγες διασώθηκαν από αλιείς και το τουρκικό λιμενικό, ενώ ένας εξακολουθεί να αγνοείται. Τις δραματικές προσπάθειες ενός ναυαγού να μείνει στην επιφάνεια του νερού έχει καταγράψει βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε προηγηθεί η βύθιση ενός άλλου πλοιαρίου, στ' ανοικτά των ακτών του νομού Σφαξ της Τυνησίας, με αποτέλεσμα 46 άνθρωποι να πνιγούν, ενώ 68 κατάφεραν να διασωθούν.

Η ακτοφυλακή και το ναυτικό συνεχίζουν τις έρευνές τους με την υποστήριξη στρατιωτικού αεροσκάφους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Τυνησίας, που έκανε λόγο για "σήμα κινδύνου που ελήφθη στις 2 Ιουνίου στις 22.45' τοπική ώρα (00.45' ώρα Ελλάδας) για ένα αλιευτικό σκάφος που βυθιζόταν στ΄ανοικτά του Κερκενάχ (νότια) με μετανάστες επί του πλοίου".

"Μονάδες της ακτοφυλακής στη Σφαξ και του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας κατευθύνθηκαν κοντά στο πλοιάριο που απείχε 5 ναυτικά μίλια από το νησί Κερκενάχ και 16 ναυτικά μίλια από την πόλη Σφαξ", σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Τυνήσιοι και πολλοί Αφρικανοί επιχειρούν συχνά να διασχίσουν τη Μεσόγειο, κατευθυνόμενοι προς τη Σικελία στην Ιταλία, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, η τάση αυτή αντανακλά τη συνεχιζόμενη δυσφορία μεταξύ των νέων, οι οποίοι πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την ανεργία.

«Ετοιμάστε τις βαλίτσες σας»: Το μήνυμα του νέου Ιταλού υπουργού Εσωτερικών στους μετανάστες

Ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, που διορίστηκε αυτή την εβδομάδα υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στη Σικελία για να εκφωνήσει μια ακόμη ομιλία κατά των μεταναστών, όπως αυτές που τον έφεραν στην εξουσία. Τραγική σύμπτωση, λίγο πριν χρησιμοποιήσει για άλλη μια φορά σκληρή γλώσσα κατά των μεταναστών, ακόμη ένα πλοιάριο που μετέφερε πρόσφυγες ναυάγησε στη Μεσόγειο, παρασύροντας στον θάνατο εννέα ανθρώπους, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά.

Ο Σαλβίνι ήταν την Πέμπτη στην Τοσκάνη και τη Λιγουρία, χθες Σάββατο το βράδυ στη Βενετία και σήμερα θα βρεθεί στη Σικελία για να στηρίξει τους υποψήφιους της Λέγκας στις μερικές περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 10 Ιουνίου. Σκοπεύει να εκμεταλλευθεί την αυξανόμενη δημοτικότητά του για να ενισχύσει την παρουσία της Λέγκας στη νότια Ιταλία, αν και για καιρό το κόμμα του καταφερόταν σκληρά εναντίον αυτών των πιο φτωχών επαρχιών της χώρας.

Όμως τώρα ο Σαλβίνι είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση συνασπισμού που σχημάτισε με το Κίνημα των 5 Αστέρων.

Στο πρόγραμμά του πρόσθεσε μια εμφάνιση το κέντρο ταυτοποίησης του Ποτσάλο. Το λιμάνι αυτό της νότιας Σικελίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή: εκεί, όπως και στα λιμάνια της ανατολικής Σικελίας, φτάνουν τα ανθρωπιστικά ή στρατιωτικά πλοία που έχουν διασώσει μετανάστες στη Μεσόγειο.

Η αμφιλεγόμενη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με πολιτοφυλακές στη Λιβύη επέτρεψε να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων κατά περισσότερο από 75% από το καλοκαίρι του 2017. Ωστόσο από τις αρχές του έτους οι ιταλικές αρχές έχουν καταγράψει περισσότερες από 13.500 αφίξεις.

Η τελευταία έγινε την Παρασκευή το βράδυ λίγες ώρες προτού ορκιστεί ο Σαλβίνι: 158 άνθρωποι, μεταξύ τους εννέα παιδιά, έφτασαν στο Ποτσάλο αφού διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης από ένα πλοίο ανθρωπιστικής οργάνωσης σε συνεργασία με το ιταλικό λιμενικό.

Όμως πια «ο καλός καιρός για τους παράνομους μετανάστες έχει περάσει: ετοιμάστε τις βαλίτσες σας», προειδοποίησε Σαλβίνι χθες το βράδυ.

«Τα κράτη πρέπει να ξαναρχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους και πλέον κανένας διαφθορέας- διακινητής δεν θα πρέπει να ελλιμενίζεται στα ιταλικά λιμάνια», πρόσθεσε σε μια ξεκάθαρη επίθεση εναντίον των μη κυβερνητικών οργανώσεων, τις οποίες κατηγορεί τακτικά ότι συνεργάζονται με τα δίκτυα των διακινητών.

Ο Λουίτζι ντι Μάιο, επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, έχει επίσης χαρακτηρίσει τις ΜΚΟ «θαλάσσια ταξί», αν και οι απόψεις του είναι πιο ήπιες αναφορικά με τη μετανάστευση σε σχέση με αυτές της Λέγκας.

Για να επιταχυνθούν οι απελάσεις, οι οποίες το 2017 ήταν 6.5000, ο Σαλβίνι σκοπεύει να αυξήσει τα κέντρα κράτησης και να συνάψει περισσότερες συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, πολλές όμως από τις οποίες δεν βιάζονται να δουν τους πολίτες τους να επιστρέφουν.

Προκειμένου να συγκεντρωθούν άμεσα πόροι, ζητεί «ένα καλό ψαλίδι ύψους 5 δισεκ. ευρώ» στα χρήματα που δίνονται κάθε χρόνο για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο.

Το 2017 η προηγούμενη κυβέρνηση της Ιταλίας είχε ανακοινώσει προϋπολογισμό ύψους 4,2 δισεκ. ευρώ για τους μετανάστες, εκ των οποίων το 18% θα πήγαινε σε θαλάσσιες διασώσεις, το 13% στην υγειονομική φροντίδα των μεταναστών και το 65% στα κέντρα κράτησης των αιτούντων άσυλο, όπου αυτή τη στιγμή ζουν σχεδόν 170.000 άνθρωποι.

Αυτά τα κέντρα είναι κυρίως στο στόχαστρο του Σαλβίνι. Πληρώνονται κατά μέσο όρο 35 ευρώ ημερησίως και κατά άτομο για να προσφέρουν στέγη, τροφή, μαθήματα ιταλικών, νομική και ψυχολογική στήριξη στους μετανάστες. Πολλοί άνθρωποι εργάζονται σε αυτά, ενώ γύρω από αυτά έχουν ανθίσει πολλά επαγγέλματα, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο ζωή και έσοδα σε πολλές περιοχές της ιταλικής υπαίθρου.

Εκτός Ιταλίας ο Σαλβίνι θα συμμετάσχει την Τρίτη στο Λουξεμβούργο σε μια σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Στην ατζέντα: η αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου που αναγκάζει τους μετανάστες να καταθέτουν αίτηση για την παροχή ασύλου στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που φτάνουν. Μια συνθήκη που επιβαρύνει ιδιαίτερα την Ιταλία, όπου από το 2013 έχουν φτάσει περισσότεροι από 700.000 μετανάστες.