ΚΟΣΜΟΣ

Στο «σφυρί» αρχαία ελληνική πόλη στα τουρκικά παράλια

Στο «σφυρί» αρχαία ελληνική πόλη στα τουρκικά παράλια
Hurriyet

Στα νότια παράλια της Τουρκίας, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σημερινό Μπόντρουμ, άλλοτε Αλικαρνασσό, βρίσκεται μία αρχαία ελληνική πόλη: Η Βαργυλία.

Η πόλη αυτή, νοτίως του Κόλπου Γκιουλιούκ που χρονολογείται από το 5 π.Χ αιώνα, σήμερα βγαίνει (ξανά) στο «σφυρί». «Πλειοδότης» ένας υπέργηρος Τούρκος, ο οποίος ισχυρίζεται πως είναι ένας από τους ιδιοκτήτες της αρχαίας αυτής γης.

Όπως αποκαλύπτει η Χουριέτ, ο Χουσεΐν Ουτσπινάρ (Hüseyin Üçpınar) πουλάει το κομμάτι αυτό γης έναντι 35 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών – περί τα 8,4 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως διαφημίζεται «οι νέοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να απολαύσουν ένα αμφιθέατρο που πιστεύεται πως υπάρχει θαμμένο, τα ερείπια ενός ρωμαϊκού λουτρού και μία νεκρόπολη από τη βυζαντινή περίοδο».

Στην αρχαία πόλη δεν έχουν γίνει ποτέ ανασκαφές. Ωστόσο, παρότι αποτελεί αρχαιολογικό χώρο πρώτου βαθμού, όχι μόνο δεν έχει προστατευτεί από το τουρκικό κράτος αλλά κατά καιρούς έχει λεηλατηθεί από αρχαιοκάπηλους ενώ αυτή είναι η δεύτερη φορά, σε διάστημα τριών χρόνων, που «πωλείται».

Πριν από περίπου τρία χρόνια, άλλο ένα «πωλητήριο» μεσιτικού γραφείου που διαφήμιζε την πώληση μιας «ολόκληρης αρχαίας πόλης» έναντι 10 εκατομμυρίων δολαρίων, είχε προκαλέσει για άλλη μία φορά την οργή των αρχαιολόγων που επί χρόνια προσπαθούν να εξασφαλίσουν την προστασία του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, «ζητώντας να γίνει το υπουργείο πιθανός αγοραστής της αρχαίας πόλης που αποτελεί ιδιωτική ιδιοκτησία από το 1927», γράφει η Χουριέτ.

59c88b0145d2a027e83c6abb

Το πωλητήριο τού 2015 της Βαργυλίας - Hurriyet

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως ενδεχομένως οι επίδοξοι αγοραστές θελήσουν να υποβαθμίσουν την κατάσταση του αρχαιολογικού χώρου (που, υπενθυμίζεται, θεωρείται πρώτου βαθμού αρχαιολογικός χώρος κι, ως εκ τούτου, απαγορεύεται η δόμηση), ώστε να εξασφαλίσουν άδεια οικοδόμησης, μετατρέποντας την περιοχή σε τουριστικό θέρετρο. Στο μεταξύ, η περιοχή, απροστάτευτη για χρόνια, έχει γίνει επανειλημμένως στόχος αρχαιοκάπηλων: «Ακούμε τα βράδια τους κυνηγούς θησαυρών αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί φοβόμαστε», λέει ντόπιος.

Όπως τόνισε ο 87χρονος στη Χουριέτ, «η γη πωλείται εδώ και χρόνια, ωστόσο, κάποιες διαφωνίες μεταξύ των ιδιοκτητών φρενάρει την πώλησή του».

Η πόλη θρυλείται πως ιδρύθηκε από τον Βελλερεφόντη – τον ήρωα της ελληνικής μυθολογίας που αποφάσισε να ανακαλύψει την κατοικία των θεών, πετώντας με το φτερωτό του άλογο στον Όλυμπο – προς τιμήν του φίλου του Βάργυλου, ο οποίος σκοτώθηκε από το λάκτισμα του φτερωτού Πήγασου.