ΚΟΣΜΟΣ

Κλείνει η Cambridge Analytica μετά το σκάνδαλο υποκλοπής δεδομένων

Κλείνει η Cambridge Analytica μετά το σκάνδαλο υποκλοπής δεδομένων
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/ANDY RAIN

Στον απόηχο του σκανδάλου με την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, η βρετανική εταιρία Cambridge Analytica έγινε γνωστό πως πρόκειται να κλείσει. 

Η εταιρεία έχει ήδη χάσει πολλούς πελάτες από την ημέρα που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο μεγατόνων, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της, η εταιρεία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαδικασίες πτώχευσης στις ΗΠΑ.

Ο Νάιτζελ Όουκς, ιδρυτής του ομίλου SCL όπου υπάγεται η Cambridge Analytica, επιβεβαίωσε στη Wall Street Journal ότι και οι δύο εταιρείες κλείνουν.

Η εφημερίδα ανέφερε, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, ότι η απόφαση ελήφθη επειδή οι εταιρείες χάνουν πελάτες και βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξανόμενα δικαστικά έξοδα από την έρευνα για την υπόθεση του Facebook.

Ποια είναι η Cambridge Analytica

Η Cambridge Analytica είναι μία βρετανική εταιρεία που ασχολείται με την ανάλυση δεδομένων. Συλλέγει τεράστιους όγκους δεδομένων από διάφορες πηγές – μεταξύ αυτών, δικές του δημοσκοπήσεις, social media και πλατφόρμες όπως το Facebook που, με τη συνδρομή της Συμπεριφορικής Επιστήμης, στήνει το ψυχολογικό προφίλ των χρηστών, προβλέποντας και επηρεάζοντας τις επιλογές τους.

Όπως κατήγγειλε o Κρις Γουάιλι, πρώην εργαζόμενος, η Cambridge Analytica συνέλεξε και επεξεργάστηκε τα δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook εν αγνοία τους. Εκμαίευε, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, πληροφορίες σχετικά με τους φίλους, τα likes, την κατοικία, τις επιλογές και, στη συνέχεια, βάσει του «ψυχογραφήματος, τους «σφυροκοπούσε» με συγκεκριμένες πολιτικές διαφημίσεις.

Συμμετέχοντας στο φαινομενικά «αθώο» αυτό κουίζ, οι χρήστες δεν «πουλούσαν» εν αγνοία μόνο τα δικά τους δεδομένα αλλά κι εκείνα των διαδικτυακών φίλων τους.

Η υπόθεση έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, με τον επικεφαλής του δημοφιλές κοινωνικού δικτύου, Μάρκ Ζάκερμπεργκ, να έρχεται αντιμέτωπος με το Αμερικανικό κογκρέσο και την ΕΕ.

Το Facebook για να προστατέψει τους χρήστες του, έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές.