Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα έστειλε ο Μακρόν
Σαφές μήνυμα στήριξης της Ελλάδας έστειλε την Τρίτη από την Ευρωβουλή ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι η χώρα του είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να συμπαρασταθεί σε κάθε κράτος-μέλος όταν απειλείται ή υφίσταται επίθεση η κυριαρχία του.
Όπως τόνισε ο ίδιος, αυτό το μήνυμα «έστειλε» στη Βρετανία για την υπόθεση Σκριπάλ ενώ αυτό αποτελεί και πάγια θέση της Γαλλίας προς την Ελλάδα, όταν απειλείται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εξήγησε δε, ότι τη θέση αυτή της Γαλλίας συζήτησε πρόσφατα σε επικοινωνία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την Τουρκία να απελευθερώσει τους Ελληνες στρατιωτικούς
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καλέσει την Τουρκία να ολοκληρώσει σύντομα τη διαδικασία και να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα, και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος.
Οι ευρωβουλευτές καλούν τις τουρκικές αρχές να ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως, όλοι όσοι αυτό τους αφορά, τα ανθρώπινα δικαιώματα που καθιερώνονται από το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της σύμβασης της Γενεύης.
H ομιλία του Μακρόν
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Εμανουέλ Μαρκόν πρότεινε τη δημιουργία ευρωπαϊκού προγράμματος για τη χρηματοδότηση των τοπικών κοινοτήτων που υποδέχονται πρόσφυγες, για να ξεπεραστεί η «τοξική συζήτηση» για τις ποσοστώσεις υποδοχής ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Προτείνω τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που θα υποστηρίζει απευθείας οικονομικά τις τοπικές κοινότητες που υποδέχονται και εντάσσουν τους πρόσφυγες», δήλωσε ο κ. Μακρόν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το μέλλον της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι τα θέματα αυτά επιβάλλουν χειροπιαστά αποτελέσματα.
Για τον λόγο αυτό, πρέπει να ξεπεραστεί η τοξική συζήτηση για τον κανονισμό του Δουβλίνου και τις μετεγκαταστάσεις, αλλά επίσης να ξεπεραστεί η συζήτηση αυτή με την οικοδόμηση της εσωτερικής και της εξωτερικής αλληλεγγύης που χρειάζεται η Ευρώπη, είπε.
Παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση για τη σθεναρή υπεράσπιση μίας ανανεωμένης ευρωπαϊκής κυριαρχίας εναντίον μιας τάσης αυταρχισμού σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απάντηση στον αυταρχισμό δεν πρέπει να είναι η αυταρχική (κυριαρχική) δημοκρατία, αλλά η κυριαρχία της δημοκρατίας, είπε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται έναν οδικό χάρτη για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας παρουσιάζοντας το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης.
«Δεν θέλω να είμαι μέρος μίας γενιάς υπνοβατών. Θέλω να είμαι μέρος μίας γενιάς που έχει τη βούληση να υπερασπισθεί τη δημοκρατία της με σθένος. Δεν θα υποχωρήσω σε καμία σαγήνη για αυταρχικά καθεστώτα», τόνισε ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απευθύνοντας πρόσκληση για έναν διάλογο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μέλλον της Ευρώπης.