Αντίμετρα για τις απελάσεις Ρώσων από τη Βρετανία σχεδιάζει η Μόσχα
Ψυχροπολεμικό παραμένει το κλίμα μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας, με τη Μόσχα να επεξεργάζεται αντίμετρα μετά την απόφαση του Λονδίνου να προχωρήσει στην απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών, ως «απάντηση» στην υπόθεση με την δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, με νευροτοξικό παράγοντα στρατιωτικού τύπου σοβιετικής κατασκευής, στο Σάλσμπερι. Μάλιστα, όπως τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ, η Μόσχα θα ενημερώσει πρώτα την Βρετανία για τυχόν αντίποινα και μετά θα τα ανακοινώσει δημοσίως, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο οι ενέργειες του Λονδίνου είναι "εξωφρενικές" και οφείλονται εν μέρει στην ανικανότητά του να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του για το Brexit και πιθανόν αποσκοπούν σε μποϊκοτάζ του Μουντιάλ.
«Αναμένουμε την υιοθέτηση αντιμέτρων ως απάντηση στην ανακοίνωση της επιβολής μη φιλικών κινήσεων και μέτρων από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας την απόφαση της Τερέζα Μέι να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί τόσο μαζικά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Η ίδια σημείωσε πως τα μέτρα αυτά θα ληφθούν «στο εγγύς μέλλον», ενώ κατηγόρησε το Λονδίνο ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί με τη Μόσχα στην έρευνα του περιστατικού, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα ανησυχεί για τη χρήση χημικών όπλων στη Βρετανία χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες περί ρωσικής ανάμειξης «παρανοϊκές».
«Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι πολλές διπλωματικές νότες διαμαρτυρίας έχουν σταλεί στο Φόρεϊν Όφις μέσω της ρωσικής πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είχαν στόχο να ξεκινήσουν έναν ενεργό διάλογο με τους αξιωματούχους στο Λονδίνο...Λάβαμε επίσημες και χωρίς νόημα απαντήσεις», σημείωσε η Ζαχάροβα και πρόσθεσε ότι συνολικά εστάλησαν τέσσερις νότες.
«Η Βρετανία αρνείται να προσκομίσει βάσιμες πληροφορίες για την υπόθεση. Δεν υπάρχει καμία αναφορά, για παράδειγμα, της παράδοσης στη Ρωσία δειγμάτων της ουσίας που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος. Μπορώ να επιβεβαιώσω και πάλι ότι η Βρετανία δεν έχει δώσει στη Ρωσία πληροφορίες ή λεπτομέρειες που να μπορούν να ρίξουν φως στην κατάσταση».
«Η αλήθεια για το περιστατικό αποκρύπτεται», πρόσθεσε η Ζαχάροβα και διερωτήθηκε μάλιστα πώς άλλες χώρες μπορούν να εκφράσουν αλληλεγγύη προς το Λονδίνο για την υπόθεση Σκριπάλ αν δεν διαθέτουν τις σχετικές πληροφορίες, «φωτογραφίζοντας» τις ΗΠΑ, αλλά και τη Γαλλία που συντάχθηκαν με τη Βρετανία στην υπόθεση αυτή.
Λαβρόφ: Εξωφρενικές οι ενέργειες του Λονδίνου
Η Ρωσία θα ενημερώσει προηγουμένως τη Βρετανία για τυχόν αντίποινα εις βάρος του Λονδίνου σχετικά με την υπόθεση Σκριπάλ πριν τα ανακοινώσει δημοσίως, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, παρότι νωρίτερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων RIA είχε μεταδώσει ότι ο Λαβρόφ έχει δεσμευτεί πως θα απελάσει βρετανούς διπλωμάτες ως αντίποινα στην απόφαση της Τερέζα Μέι.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο ρώσος ΥΠΕΞ επανέλαβε την θέση της Μόσχας στην υπόθεση δηλητηρίασης του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του λέγοντας ότι οι βρετανικές κατηγορίες εις βάρος της Ρωσίας είναι απαράδεκτες και οι ενέργειες της κυβέρνησης Μέι εξωφρενικές.
Οι ενέργειες του Λονδίνου στην υπόθεση οφείλονται εν μέρει στην ανικανότητά του να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του σχετικά με το Brexit, είπε ο ρώσος υπουργός, σύμφωνα με το Sputnik. Σύμφωνα μάλιστα με τον ρώσο ΥΠΕΞ, το κίνητρο πίσω από τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ πιθανόν να είναι η παρακώλυση της διεξαγωγής στη Ρωσία του Παγκόσμιου Κυπέλου Ποδοσφαίρου τον Ιούνιο.
"Νομίζω ότι αυτή η υπόθεση αντανακλά την απελπισία της σημερινής βρετανικής κυβέρνησης, ειδικά ως προς το ότι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν την δέσμευσή τους προς τους πολίτες σε σχέση με την έξοδο από την ΕΕ", είπε ο Λαβρόφ στην ομιλία του στο φόρουμ "Ρωσία-μια χώρα γεμάτη δυνατότητες". "Η Μόσχα θα είναι έτοιμη να επιστρέψει σε μια συνεργασία με τις Βρυξέλλες όταν οι ευρωπαίοι γείτονές μας χάσουν το ενδιαφέρον τους να ακολουθούν τις αμερικανικές ρωσοφοβικές τάσεις, περιλαμβανομένων των κυρώσεων και των προκλήσεων και όταν, φυσικά, δεν θα υπάρχει πια συμφέρον να ανέχονται τις εξωφρενικές αυτές ενέργειες που βλέπουμε τώρα από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της στοιχειώδους αξιοπρέπειας. Με ψυχραιμία απαντάμε σε όλα αυτά τα τεχνάσματα, κάτι που είναι προφανές από την επιθυμία μας να συζητήσουμε με όλους τα όποια προβλήματα...και το κάνουμε με σεβασμό, χωρίς υστερία", είπε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους.
Ο Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα να αναρρώσει ο Σεργκέι Σκριπάλ ώστε να μπορέσει να ρίξει φως στην υπόθεση, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Κοινό μέτωπο Βρετανίας, ΗΠΑ και Γαλλίας κατά της Ρωσίας
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η πρεσβευτής των ΗΠΑ, Νίκι Χέιλι, δεν δίστασε να δηλώσει ανοιχτά πως η χώρα της πιστεύει πως πίσω από την επίθεση στον Σκριπάλ «κρύβεται» η Ρωσία, ζητώντας παράλληλα από τη Μόσχα να συνεργαστεί πλήρως με τις βρετανικές έρευνες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γαλλία, που έκανε γνωστό πως «συμμερίζεται τη διαπίστωση του Ηνωμένου Βασιλείου» πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον ρώσου πρώην διπλού πράκτορα στην Αγγλία.
«Από την αρχή της εβδομάδας, το Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώνει τη Γαλλία για τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τους βρετανούς ερευνητές και για τα στοιχεία για την ευθύνη της Ρωσίας στην επίθεση», αναφέρεται στη δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο Μανουέλ Μακρόν και τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. «Η Γαλλία συμμερίζεται τη διαπίστωση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση και επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη της με τον σύμμαχό της», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ουδέτερη στάση από το Πεκίνο
Πιο ουδέτερη στάση κρατά το Πεκίνο, που εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Μόσχα και το Λονδίνο θα μπορέσουν να διευθετήσουν την υπόθεση με βάση τους διεθνείς κανονισμούς και τον αμοιβαίο σεβασμό μέσα από τον διάλογο.
«Παρατηρήσαμε τις δηλώσεις της Ρωσίας και του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτό το ζήτημα και ελπίζουμε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα γεγονότα και ακολουθώντας αυστηρά τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τους διεθνείς κανονισμούς, θα μπορέσουν να διευθετήσουν τις διαφορές τους μέσα από διαπραγματεύσεις με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ.
Ο ίδιος τόνισε ότι είναι κομβικής σημασίας η διατήρηση της συνεργασίας και της επικοινωνίας μεταξύ των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Και ενεργειακή κρίση προ των πυλών;
Η Βρετανία εξετάζει τη μείωση στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει μετά την απόδοση της ευθύνης στη Μόσχα για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται πως «πληροφορήθηκε» ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ.
Και μπορεί ενώπιον των δημοσιογράφων να τόνισε πως κάθε χώρα είναι ελεύθερη να επιλέγει τη δική της ενεργειακή πολιτική, ωστόσο πρόσθεσε ότι αν το Λονδίνο λάβει μια τέτοια απόφαση, θα θεωρηθεί «πολιτικά υποκινούμενη» και ότι κάτι τέτοιο δεν συμβάλλει στην προώθηση του ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη στο κοινοβούλιο ότι το Λονδίνο βολιδοσκοπεί άλλες χώρες, εκτός της Ρωσίας, για τις προμήθειες φυσικού αερίου.
Η Μέι είπε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με την ΕΕ εξακολουθούν να αναζητούν μια ευκαιρία για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο καθώς η Μόσχα φέρεται ότι εκμεταλλεύτηκε αυτή την εξάρτηση για να ασκήσει επιρροή.
Στο στόχαστρο υποθέσεις διαφθοράς Ρώσων
Η βρετανική αστυνομία είναι πολύ πιθανόν ότι θα ερευνήσει υποθέσεις διαφθοράς Ρώσων που οφείλουν τον πλούτο τους στις σχέσεις τους με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τα όσα τόνισε μιλώντας στο BBC ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.
«Αυτό που θέλει να δει ο κόσμος είναι ορισμένοι πολύ πλούσιοι άνθρωποι που έχουν απευθείας σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν...που ο πλούτος τους μπορεί να αποδοθεί στη σχέση τους με τον Πούτιν, ίσως οι υπηρεσίες εφαρμογής του νόμου, η αστυνομία να μπορεί να διεξαγάγει έρευνες για ανεξήγητο πλουτισμό, να τους προσαγάγει στη δικαιοσύνη για διακεκριμένη διαφθορά», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.