ΚΟΣΜΟΣ

Άγριες συγκρούσεις διαδηλωτών με τις ισραηλινές δυνάμεις στην Ιερουσαλήμ (pics&vids)

Άγριες συγκρούσεις διαδηλωτών με τις ισραηλινές δυνάμεις στην Ιερουσαλήμ (pics&vids)
REUTERS/Mohamad Torokman

Άγριες συγκρούσεις ξέσπασαν για ακόμη μια ημέρα μεταξύ Παλαιστίνιων διαδηλωτών και Ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 230 άτομα. Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ, ως πρωτευούσα του Ισραήλ, έβαλε, κυριολεκτικά φωτιά στη Μέση Ανατολή.

Οι ταραχές μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας σημειώθηκαν στην Ιερουσαλήμ, στην οδό Σαλάχ αντ-Ντιν, κοντά στα τείχη της Παλιάς Πόλης.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης, δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών, ενώ οι διαδηλωτές πέταξαν εναντίον τους πέτρες.

2017 12 09T135413Z 1715231473 RC1E992746D0 RTRMADP 3 USA TRUMP ISRAEL

REUTERS/Ronen Zvulun

«Διακόσιοι τριάντα ένας τραυματίες, οι 171 στη Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, οι 60 στη Λωρίδα της Γάζας» επισημαίνει σε δελτίο Τύπο η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, όπως μετέδωσε το Sputnik.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν από αληθινά πυρά, ενώ 24 τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες και 172 παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των δακρυγόνων.

2017 12 09T115023Z 1761066295 RC1BE9F659E0 RTRMADP 3 USA TRUMP ISRAEL

REUTERS/Mussa Qawasma

Ανταποκριτής του πρακτορείου, ανέφερε ότι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας διήρκησαν σχεδόν 6 ώρες, ενώ έγιναν και προσαγωγές.

2017 12 09T152206Z 1153113826 RC13AC2464E0 RTRMADP 3 USA TRUMP ISRAEL

REUTERS/Ronen Zvulun

Δύο νεκροί στην «ημέρα οργής», ρουκέτες και επιδρομές

Σε όλο τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο πραγματοποιήθηκαν δεκάδες διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους.

Στην «ημέρα οργής», οι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν. Ένας δεύτερος Παλαιστίνιος υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.

Παράλληλα το Ισραήλ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έπληξε σειρά στόχων που ανήκουν στη Χαμάς ως αντίποινα στη ρίψη ρουκετών από τη Γάζα.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι έβαλε στο στόχαστρο ένα εργοστάσιο κατασκευής όπλων και ένα κατάστημα πυρομαχικών.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς το Ισραήλ την Παρασκευή –μια εκ των οποίων έπληξε την πόλη Σντερότ.

Την Παρασκευή, ο ανώτερος ηγέτης της Χαμάς Fathi Hammad, δήλωσε ότι όποια χώρα προχωρήσει τη διαδικασία να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ είναι «εχθρός των Παλαιστίνιων».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας από πλευράς των Παλαιστινίων, Saeb Erekat, διαμήνυε μέσω του Al Jazeera, ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα συζητήσουν με τις ΗΠΑ μέχρι ο Αμερικανός πρόεδρος να αντιστρέψει την απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Οι ανησυχίες

Την κατάθεση λεπτομερούς πρότασης για την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων ζήτησαν από τις ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Ιταλία.

Οι χώρες αυτές ισχυρίστηκαν, ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ «δεν βοηθάει» τις προοπτικές ειρήνευσης της περιοχής.

Παράλληλα, οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Γαλλίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Εμανουέλ Μακρόν, έγινε γνωστό πως θα συνεργαστούν σε μια προσπάθεια να πείσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για την Ιερουσαλήμ, όπως έγινε γνωστό από πηγή της τουρκικής προεδρίας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι η ενέργεια των ΗΠΑ προκαλεί ανησυχίες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, Τουρκία και Γαλλία θα καταβάλουν κοινή προσπάθεια για να αναθεωρήσει η Ουάσιγκτον την απόφασή της.

Ο πρόεδρος Ερντογάν μίλησε επίσης τηλεφωνικά για το ίδιο θέμα με τους ομολόγους του του Καζακστάν, του Λιβάνου και του Αζερμπαϊτζάν.

Μάλιστα, την Τετάρτη συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, για την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται πως το Ισραήλ θεωρεί ολόκληρη την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του. Οι Παλαιστίνιοι, όμως, διεκδικούν το ανατολικό μέρος της πόλης και ελπίζουν να το κάνουν πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους.