Τα θέματα που μπορεί να αποτελέσουν «αγκάθια» στις συζητήσεις Μέρκελ-Σουλτς
Ένα πρώτο βήμα για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου έκαναν το βράδυ της Πέμπτης οι Άνγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς, που πραγματοποίησαν διερευνητική συνάντηση για να εξεταστεί το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, την ώρα που η ατμόσφαιρα στην πολιτική σκηνή είναι τεταμένη.
Και αυτό εξαιτίας της απόφασης του Βερολίνου να δώσει τελικά θετική ψήφο στην ανανέωση άδειας χρήσης του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μια πενταετία.
Το κατώφλι του Προεδρικού Ανακτόρου Bellevue πέρασαν ο αρχηγός του SPD, ενώ μαζί έφθασαν λίγα λεπτά αργότερα η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής εταίρος της, Χορστ Ζεεχόφερ.
Ο Γερμανός πρόεδρος έχει αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή και στόχος της σημερινής συνάντησης είναι να ανιχνευτούν οι δυνατότητες συμμαχίας για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Αριθμητικά, ένας «μεγάλος συνασπισμός» μεταξύ του CDU/CSU και του SPD είναι η μόνη πλέον λύση.
Την Πέμπτη, οι συντηρητικοί της Μέρκελ προέτρεψαν τους σοσιαλδημοκράτες να μην μπλοκάρουν αυτή την τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης χαράσσοντας «κόκκινες γραμμές» που πιθανώς να παρατείνει το αδιέξοδο στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, δεν έχει γίνει καμία διαρροή σχετικά με το κλίμα που επικράτησε στην συνάντηση. Οι τρεις αρχηγοί αναμένεται να ενημερώσουν τα κομματικά όργανα την Παρασκευή το πρωί, προκειμένου να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους.
REUTERS/Axel Schmidt
Πώς φτάσαμε ως εδώ;
Μετά την ήττα του SPD στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η Άνγκελα Μέρκελ κλήθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο Μάρτιν Σουλτς, όμως, είχε ήδη ανακοινώσει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα συμμετάσχουν σε ένα μεγάλο συνασπισμό αλλά θα παραμείνουν στα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Έτσι, η Γερμανίδα καγκελάριος διερεύνησε το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης «Τζαμάικα», με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους. Οι διαπραγματεύσεις αυτές, όμως, κατέρρευσαν και έτσι ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ανέλαβε να δώσει λύση στην πρωτοφανή αυτή κρίση.
Παρότι ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών είχε ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών, μετά από πιέσεις από το κόμμα του αλλά και ένα αυστηρό «μήνυμα» από τον Γερμανό πρόεδρο, ο Σουλτς έκανε ένα βήμα πίσω και ανακοίνωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
REUTERS/Axel Schmidt
Σε ποια ζητήματα συμφωνούν συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες
Παρότι είναι παραδοσιακοί αντίπαλοι, οι συντηρητικοί και οι σοσιαλδημοκράτες έχουν μακρά λίστα θεμάτων στα οποία συμφωνούν. Οι «ατζέντες» των δύο κομμάτων σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και ευρωπαϊκά θέματα δεν διαφέρουν σημαντικά. Η Μέρκελ έχει αποδείξει ότι είναι «πιστή» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι συντηρητικοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα να παραμείνει στη θέση του υπουργού Εξωτερικών ο σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Η αντιμετώπιση του προσφυγικού δεν αναμένεται, επίσης, να αποτελέσει εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων. Παρόλα αυτά, τα δύο κόμματα θα πρέπει να συμφωνήσουν στον ανώτατο αριθμό προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανία ετησίως και για το εάν οι οικογένειες προσφύγων θα έχουν το δικαίωμα να συνενωθούν με τους δικούς τους ανθρώπους.
Την ίδια ώρα, η Deutsche Welle αναφέρει ότι οι δύο πλευρές θα καταφέρουν να συμφωνήσουν στα ζητήματα της αύξησης των δαπανών στην παιδεία, της βελτίωσης της ψηφιακής υποδομής της Γερμανίας αλλά και το θέμα πρόσληψης περισσότερων αστυνομικών. Μάλιστα, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων θεωρεί «δυνατή» μια συμφωνία και για το προσφυγικό.
Ποια είναι τα σημεία τριβής
Η Γερμανίδα καγκελάριος ισχυρίστηκε ότι στο «επίκεντρο» των συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα πρέπει να βρεθεί η οικονομική ανάπτυξη. Ο Μάρτιν Σουλτς, όμως, είχε βασίσει την προεκλογική του καμπάνια στην «κοινωνική ισότητα», με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να… αποκαθηλώσει την κ. Μέρκελ.
Οι σοσιαλδημοκράτες έχουν στο παρελθόν δηλώσει ότι θα επιδιώξουν τη δημιουργία μιας ενιαίας υγειονομικής ασφάλισης για όλους, η οποία θα συγχρηματοδοτείται από εργαζόμενους και εργοδότες. Η ιδέα αυτή δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση σε πολίτες της χώρας που έχουν ιδιωτική ασφάλιση ενώ οι συντηρητικοί έχουν δηλώσει ότι διαφωνούν.
Επίσης, οι Χριστιανοδημοκράτες θέλουν να χρησιμοποιήσουν το κρατικό πλεόνασμα προκειμένου να προβούν σε μια σειρά από περικοπές στη φορολογία, ενώ ο Σουλτς επιθυμεί μια σειρά από φοροελαφρύνσεις στην μεσαία και χαμηλή τάξη.
Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει;
Ο μεγάλος κερδισμένος μιας τέτοιας συμφωνίας θα είναι η Άνγκελα Μέρκελ, που κατά τη διάρκεια της πολιτικής της καριέρας έχει ήδη ηγηθεί δύο μεγάλων συνασπισμών. Αυτή τη στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος θέλει να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση. Για την κοινοβουλευτική της ομάδα (CDU/CSU), μια ακόμη θητεία με τους σοσιαλδημοκράτες θα ήταν «ευλογία».
Και αυτό γιατί παρά το «κακό» εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου, οι συντηρητικοί θα είναι και πάλι στο τιμόνι της χώρας. Ηττημένοι θα είναι, όπως είναι άλλωστε και λογικό, οι σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι βλέπουν τα εκλογικά τους ποσοστά να πέφτουν κάθε φορά που συμμετέχουν σε κυβέρνηση της Μέρκελ.