Αποκλειστικό CNNi: Στα «άδυτα» των μυστικών φυλακών της Κίνας
O Sui Muqing, o Chen Taihe, ο Peter Dahlin κατοικούν σε διαφορετικές περιοχές της Κίνας και δεν έχουν γνωριστεί. Έχουν, όμως ένα κοινό στοιχείο που άλλαξε τη ζωή τους – είναι όλοι υπέρμαχοι των ανθρώπινων δικαιωμάτων και φυλακίστηκαν για την πεποίθησή τους αυτή.
Ο Sui Muqing, μιλώντας για την εμπειρία του, δήλωσε στο CNNi ότι τον ανέκριναν για τέσσερις ημέρες και δεν τον άφηναν να κοιμηθεί ούτε λεπτό.
Ο Chen Taihe είπε με τη σειρά του ότι κρατείτο με τόσους άλλους ανθρώπους μέσα σε ένα κελί, που δεν μπορούσε να πάει στην τουαλέτα. Και ο Peter Dahlin αποκάλυψε ότι η εμπειρία ήταν τόσο τραυματική, που κοιμόταν με ένα μαχαίρι δίπλα στο κρεβάτι του για αρκετό καιρό μετά.
Όπως αναφέρει το CNNi, ομάδες προστασίας ανθρώπινων δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι ο πρόεδρος της χώρας Σι Τσινπίνγκ προχώρησε σε συλλήψεις δεκάδων ακτιβιστών, μπλόγκερ, φεμινιστριών, καλλιτεχνών και δικηγόρων τα τελευταία χρόνια, καθώς θεωρούσε «απειλούν» την Κίνα.
Οι άντρες μίλησαν στο CNNi και περιέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές τους πήραν με τη βία από τα σπίτια τους, τους έβαλαν σε μυστικές φυλακές για αρκετές εβδομάδες, τους «έκοψαν» την επικοινωνία με τους οικείους τους αλλά και τους συνηγόρους τους ενώ παράλληλα τους πίεσαν να «ομολογήσουν» τα εγκλήματά τους. Τελικώς, και οι τρεις άντρες αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να καταδικαστούν για κανένα «έγκλημα».
Οι αρχές προειδοποίησαν και τους τρεις άντρες να μην μιλήσουν για την περιπέτειά τους αλλά εκείνοι αποφάσισαν να σπάσουν τη σιωπή τους, ώστε να «φωτίσουν» τον τρόπο με τον οποίο η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να αποσιωπήσει… φωνές, που θεωρεί «απειλητικές».
To κτίριο όπου κρατούσαν τον Chen
Το CNNi επικοινώνησε με την κινεζική κυβέρνηση, ζητώντας ένα σχόλιο για κάθε μια από τις υποθέσεις των αντρών.
Δεν έλαβε, όμως, καμία απάντηση. Το Πεκίνο έχει δηλώσει πολλάκις στο παρελθόν ότι δεν βασανίζει φυλακισμένους και πως δικηγόροι και ακτιβιστές είναι εγκληματίες, που πρέπει να αντιμετωπιστούν με βάση το νόμο.
Παρότι η ζωή δεν ήταν ποτέ εύκολη για τους δικηγόρους ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κίνα, μετά το 2015 έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι εξαφανίσεις τους.
Στις 9 Ιουλίου του 2015 εξαφανίστηκε η γνωστή δικηγόρος Wang Yu μαζί με τον επίσης δικηγόρο σύζυγό της και τον έφηβο γιο τους.
Την επόμενη κιόλας ημέρα, η αστυνομία μπήκε στο δικηγορικό γραφείο της Wang και προσήγαγε επτά συνεργάτες της. Μέσα στο επόμενο διάστημα, άλλοι επτά δικηγόροι με ειδίκευση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνελήφθησαν ή δηλώθηκαν ως εξαφανισμένοι. Τα περιστατικά αυτά έγιναν γνωστά ως «καταστολή 709».
Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Sui Muqing, που μερικές μόλις ώρες πριν προσαχθεί είχε μιλήσει σε δύο ξένα ΜΜΕ, εκφράζοντας την ανησυχία του για την εξαφάνιση της Wang. Εκείνο το βράδυ, ένας υπάλληλος εταιρίας σεκιούριτι τηλεφώνησε στο σπίτι του και του είπε ότι κάποιος γρατζούνησε το αυτοκίνητό του. Μόλις ο Sui Muqing βγήκε από το σπίτι του, μια ομάδα αστυνομικών τον κύκλωσε και τον συνέλαβε. Για τους επόμενους πέντε μήνες δεν θα τον ξαναέβλεπε κανείς…
O Chen/CNNi
Μόλις δύο ημέρες αργότερα, στις 12 Ιουλίου, το ίδιο συνέβη στον Chen Taihe. Όπως είπε, οι αστυνομικοί του ζήτησαν να κατέβει στην είσοδο της πολυκατοικίας του για να τους απαντήσει σε μερικά ερωτήματα. «Ξέχασα το κινητό μου στο διαμέρισμα γιατί νόμισα ότι θα επέστρεφα σε μερικά λεπτά» είπε ο ίδιος. Έκανε, όμως, έξι εβδομάδες να γυρίσει.
Τουλάχιστον 146 δικηγόροι εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με όσα αναφέρει η οργάνωση «China Human Rights Lawyers Concern Group».
Το δεύτερο «κύμα» συλλήψεων
Ο Σουηδός Peter Dahlin, συνιδρυτής μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που προσέφερε νομική βοήθεια και εκπαίδευση στους Κινέζους δικηγόρους, δεν συνελήφθη το 2015. Ο ίδιος ήλπιζε ότι η ξένη υπηκοότητά του θα του προσφέρει μια κάποια «προστασία». Τον Ιανουάριο του 2016, όμως, ενημερώθηκε ότι οι αρχές τον αναζητούν.
Ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για το αεροδρόμιο του Πεκίνου όταν 20 αστυνομικοί κατέφθασαν στο σπίτι του.
Τόσο ο ίδιος όσο και η σύντροφός του συνελήφθησαν ενώ οι αστυνομικοί ήλεγξαν σπιθαμή προς σπιθαμή το σπίτι του και κατάσχεσαν υπολογιστές και έγγραφα.
CNNi
Ο Peter Dahlin κατηγορήθηκε πως ήταν ο «εγκέφαλος» σχεδίου φυγάδευσης του γιου της Wang Yu –της πρώτης δικηγόρου που συνελήφθη- στη Μυανμάρ. Ισχυρίστηκε δε, ότι οι ερευνητές κατάλαβαν νωρίς ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση αλλά αντί να του επιτρέψουν να φύγει, έστρεψαν το ενδιαφέρον τους προς τη ΜΚΟ του.
Μάλιστα, τον πίεσαν ιδιαίτερα να αποκαλύψει πληροφορίες για τους συνεργάτες του αλλά και τις άλλες ακτιβιστικές ομάδες με τις οποίες συνεργαζόταν.
Οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι ο Dahlin εργαζόταν για μια παράνομη οργάνωση που έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Κίνας. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, περί τους 321 δικηγόρους, ακτιβιστές και μέλη των οικογενειών τους είχαν συλληφθεί από τις αρχές.
Πώς εξαφανίζονταν οι δικηγόροι
Το 2012, η Κίνα πέρασε νέο νόμο που άνοιξε το δρόμο για τη «νομιμοποίηση» των «μαύρων κελιών», όπως αναφέρει το CNNi.
Το 2009 η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπήρχαν «μαύρα κελιά» αλλά το 2011, κινεζικά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι δόθηκε εντολή να κλείσουν όλα αυτά τα κέντρα.
Παρότι οι τρεις άντρες κρατούνταν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, οι Sui Muqing, Chen Taihe και Peter Dahlin περιέγραψαν παρόμοιες συνθήκες κράτησης.
Δωμάτια με ελάχιστα έπιπλα, μαύρες κουρτίνες στα παράθυρα και έντονα φώτα, που παρέμεναν ανοιχτά όλο το 24ωρο.
Δεν τους επέτρεπαν να διαβάζουν ή να γράφουν και μέσα στο δωμάτιο βρισκόταν πάντα ένας φρουρός, που παρακολουθούσε κάθε τους κίνηση.
Δεν έβγαινε από το χώρο ούτε όταν οι κρατούμενοι έπρεπε να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα.
Ο Dahlin περιέγραψε ότι βαριόταν τόσο πολύ που σχεδόν περίμενε με ανυπομονησία την καθημερινή ανάκριση.
«Τουλάχιστον πήγαινες σε άλλο δωμάτιο… Και είχες μια κάποια αλληλεπίδραση με ανθρώπους» είπε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι οι ανακριτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνταν του θύμιζαν «κακές αμερικανικές ταινίες».
Ο Sui/CNNi
«Δεν με άφησαν να κοιμηθώ για τέσσερις ημέρες και νύχτες. Την 5η ημέρα, αισθανόμουν ότι θα πεθάνω» είπε με τη σειρά του ο Sui, που αποκάλυψε παράλληλα ότι αρχικά αρνήθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα των αρχών. Τελικώς, όμως, αναγκάστηκε να συνεργαστεί με αυτούς, αφενός λόγω της έλλειψης ύπνου και αφετέρου επειδή τον απειλούσαν ότι θα του δέσουν τα χέρια από το ταβάνι και θα του ρίχνουν φως με έναν φακό μέσα στα μάτια.
Ο Chen, καθηγητής και μπλόγκερ που είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της υιοθέτησης ενός αμερικανικού τύπου νομικού συστήματος από την Κίνα, κατηγορήθηκε ότι «προκαλούσε προβλήματα».
Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, που διήρκεσε 20 ώρες, ο Chen αρνήθηκε τις κατηγορίες και τελικώς βρέθηκε σε ένα κρατητήριο τόσο ασφυκτικά γεμάτο, που έπρεπε να ζητήσει από τους συγκρατούμενούς του να κάνουν χώρο για να περάσει και να πάει να κάνει την ανάγκη του.
«Πρέπει να ομολογήσεις»
Και οι τρεις άντρες που κρατούνταν από τις κινεζικές αρχές δήλωσαν ότι δεν ανησυχούσαν μόνο για τις ζωές τους αλλά και για την ασφάλεια των αγαπημένων τους προσώπων. Αποκάλυψαν επίσης, ότι τους πίεσαν να «ομολογήσουν» και πώς τους βιντεοσκόπησαν. «Πρέπει να ομολογήσεις… Διαφορετικά δεν σε αφήνουν να φύγεις» είπε ο Chen.
The disappeared: Accounts from inside China's secret prisons, by Chieu Luu and Matt Rivers, CNN