ΚΟΣΜΟΣ

Φονικός σεισμός στα σύνορα Ιράν-Ιράκ

Φονικός σεισμός στα σύνορα Ιράν-Ιράκ
Getty Images / ideal image/ Majid Saeedi / Stringer/φωτογραφία αρχείου

Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν στην πόλη Κασρ ε Σιρίν στο δυτικό Ιράν από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 7,3 βαθμών που σημειώθηκε στο Ιράκ, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν. Στο Ιράκ, τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με αξιωματούχους. 

 

 

Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών επιβεβαίωσαν ότι οι περισσότεροι τραυματίες βρίσκονται στο Νταρμπαντιχάν, σε απόσταση 75 χιλιομέτρων ανατολικά της πόλης Σουλεϊμανίγια, στην ημιαυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο ισχυρός σεισμός σημειώθηκε 103 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σουλεϊμανίγιας, έγινε γνωστό από το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο. Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS) εντοπίζει το επίκεντρο στην πόλη Halabja, στα σύνορα του Ιράκ με το Ιράν. Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 34 χιλιόμετρα.

seismos

Πηγή: CSEM

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πρωτεύουσα Βαγδάτη, σε αρκετές ιρανικές πόλεις, αλλά και στην Τουρκία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, η ηλεκτροδότηση έχει κοπεί σε πολλά χωριά του Ιράν, ενώ πολλά από αυτά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Σωστικά συνεργεία έχουν ήδη σπεύσει στις πληγείσες περιοχές.

Τοπικός αξιωματούχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Ιράκ υποβαθμίζει τον σεισμό σε 6,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό ινστιτούτο, έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ