Μια παραίτηση, φυλακίσεις και πύραυλοι: Οι 24 ώρες που συντάραξαν τη Μέση Ανατολή
Όταν ο 32χρονος πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανέλαβε την εξουσία πριν από δύο χρόνια, πολλοί προέβλεψαν ότι γρήγορα θα επέρχονταν αλλαγές στη χώρα. Τα γεγονότα της 4ης Νοεμβρίου, έδειξαν ότι η αλλαγή θα είναι «σεισμική» και οι επιπτώσεις της θα περάσουν πολύ πέρα από τα σύνορα του βασιλείου.
Μια σειρά πολιτικών γεγονότων, ξεκίνησε από το απόγευμα του Σαββάτου, όταν ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι ανακοίνωσε από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας την παραίτησή του.
Μερικές ώρες αργότερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας μετέδωσε ότι ο στρατός της χώρας αναχαίτισε έναν πύραυλο της Υεμένης πάνω από το Ριάντ, με την τηλεόραση να μεταδίδει εικόνες από την έκρηξη, ενώ οι αναφορές που ακολούθησαν ήταν ακόμη πιο δραματικές, δεδομένου ότι κάποιοι από τους πρίγκηπες και πιο προβεβλημένους επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας είχαν τεθεί υπό κράτηση, σε μια επιχείρηση κατά της διαφθοράς που διενεργήθηκε με εντολή του μπιν Σαλμάν.
Την Παρασκευή έπεσαν και τα τελευταία προπύργια του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, γεγονός που αποτελεί ορόσημο στη μάχη κατά της συγκεκριμένης οργάνωσης. «Θεωρώ πως το τέλος του ISIS, δεν σημαίνει στην πραγματικότητα και το τέλος των αγώνων που διεξάγονται στο γεωστρατηγικό πεδίο. Αντίθετα, η αποσύνθεση του αυτοαποκαλούμενου Χαλιφάτου θα εντείνει τον γεωστρατηγικό αγώνα στο φιλοϊρανικό στρατόπεδο, στο οποίο κυριαρχούν το Ιράν, η Συρία, η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες», τονίσει ο καθηγητής Fawaz Gerges του London School of Economics.
Πηγή: Saudi Press Agency/Handout via REUTERS
Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Σαάντ Χαρίρι βρέθηκε στο Ριάντ, σε μια δεύτερη επίσκεψή του στην Σαουδαραβική πρωτεύουσα μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Ο Χαρίρι έχει διπλή υπηκοότητα, Λιβανέζικη και Σαουδαραβική, ενώ πολλοί εκτιμούν πως η Σαουδαραβική υπερδύναμη λειτουργεί ως ο πολιτικός προστάτης του.
Μόλις μία εβδομάδα πριν, ο πρωθυπουργός είχε καταφέρει να αποφευχθεί μια μεγάλη κρίση μεταξύ Λιβάνου και Σαουδικής Αραβίας. Συναντήθηκε με τον πρίγκηπα και τον υπουργό Θαμέρ αλ Σαμπχάν, οι οποίοι εξέφρασαν τον φόβο τους για την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ, που διαθέτει μέλη και στο υπουργικό συμβούλιο.
«Μια μακρά και χρήσιμη συνάντηση με τον αδελφό πρωθυπουργό, Σαάντ Χαρίρι. Συμφωνήσαμε σε πολλά πράγματα που αφορούν τους καλούς ανθρώπους στον Λίβανο. Με τη θέληση του Θεού, τα καλύτερα έρχονται», έγραψε στο twitter ο Σαμπχάν.
Της συνάντησης αυτής είχαν προηγηθεί μια σειρά αναρτήσεις στο twitter στις οποίες ο Σαμπχάν επέκρινε την λιβανέζικη κυβέρνηση για την κοινωνική ενσωμάτωση της Χεζμπολάχ, σε μια ένταση που φαίνεται πως εκτονώθηκε με την επίσκεψη του Χαρίρι.
Ο Λιβανέζος βουλευτής Γιασίν Γιαμπέρ, μέλος του μπλοκ που είναι φίλα προσκείμενο στη Χεζμπολάχ, είπε μιλώντας στο CNNi πως συναντήθηκε με τον Χαρίρι, μόλις εκείνος επέστρεψε από τη Σαουδική Αραβία, σημειώνοντας πως ήταν χαρούμενος και είχε διάθεση για αστεϊσμούς.
Πηγή:REUTERS/Mohamed Azakir/File Photo
Όμως τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά όταν ο Χαρίρι πήγε τη δεύτερη φορά στη Σαουδική Αραβία. Για πρώτη φορά ένας Λιβανέζος πρωθυπουργός υπέβαλλε την παραίτησή του πέρα από τα σύνορα της χώρας του, με πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης να σημειώνουν πως ακόμη και οι πολύ κοντινοί σύμβουλοί του «πιάστηκαν στον ύπνο με αυτή την εξέλιξη».
«Τις τελευταίες δεκαετίες η Χεζμπολάχ κατάφερε δυστυχώς να επιβάλει ένα τετελεσμένο γεγονός στο Λίβανο, με τη δύναμη των όπλων, τα οποία χαρακτηρίζει όπλο αντίστασης», ανέφερε στην ομιλία του ο Χαρίρι. «Θέλω να πω στο Ιράν και τους υποστηρικτές του ότι χάνουν από την ανάμειξή τους στις υποθέσεις του αραβικού κόσμου. Ο Λίβανος θα υψώσει το ανάστημά του, όπως έκανε και στο παρελθόν και θα κόψει τα χέρια που δόλια απλώνονται πάνω του», τόνισε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, αναφερόμενος στη Χεζμπολάχ, την οργάνωση που έχει εξελιχθεί σε μια πολιτική συνιστώσα που συμμετέχει στη λιβανέζικη κυβέρνηση.
Η παραίτηση του Χαρίρι σηματοδοτεί την κατάρρευση μιας 30μελούς κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με τον πρωθυπουργό να απολαμβάνει την στήριξη της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ο πρόεδρος είχε την στήριξη της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συγκεκριμένη κυβέρνηση ήταν προϊόν της συμφωνίας-ορόσημο της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Με αυτή τη συμφωνία είδαμε αμοιβαία βήματα τόσο από την πλευρά των ΗΠΑ όσο και από εκείνη του Ιράν, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις και να αποκλιμακωθεί η ένταση σε διάφορες περιοχές, εκτιμά ο αναλυτής Riad Kahwaji.
«Με την παραίτηση του Χαρίρι, αυτή η συμφωνία τελείωσε και επιστρέψαμε στην εποχή της έντασης μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας στο μέτωπο του Λιβάνου. Όλοι στον Λίβανο παρακολουθούν με αγωνία», λέει ο Γιαμπέρ.
Το Ριάντ αναχαίτισε βαλλιστικούς πυραύλους
Πηγή: Houthi Military Media Unit via REUTERS TV
Η παραίτηση του Χαρίρι έκανε τα τύμπανα του πολέμου να ηχήσουν ξανά. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησε για σημάδια αφύπνισης για την ανάληψη δράσης κατά του Ιράν. «Τα χέρια της προδοσίας και της επιθετικότητας, πρέπει να κοπούν», είπε από την πλευρά του μέσω Twitter ο Σαουδάραβας υπουργός Σαμπχάν, στον απόηχο των απειλών του Χαρίρι κατά της Χεζμπολάχ.
Λίγες ώρες αργότερα, οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, εκτόξευσαν έναν βαλλιστικό πύραυλο στόχος του οποίου ήταν το διεθνές αεροδρόμιο «Βασιλιάς Χαλίντ», στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας. Οι Σαουδαραβικές δυνάμεις αναχαίτισαν τον πύραυλο πάνω από το βορειοανατολικό Ριάντ, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, όμως οι Χούτι, από την άλλη πλευρά πανηγύριζαν, κάνοντας λόγο για μια επιτυχία τους που τάραξε την σαουδαραβική πρωτεύουσα.
Η επίθεση, που έγινε με το σύστημα εκτόξευσης Burqan 2H, ήταν η πρώτη στην σαουδαραβική πρωτεύουσα, η οποία αντέδρασε λέγοντας πως απειλείται η ασφάλεια του βασιλείου, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ονομαστικά στην Υεμένη.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, πρόκειται για μια σημαντική κλιμάκωση της έντασης στον πόλεμο της Υεμένης. «Είναι μια σημαντική κλιμάκωση και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην Υεμένη, γιατί τώρα η Σαουδική Αραβία σκέφτεται τα αντίποινα ενάντια στους Χούτι, που ελέγχουν την κυβέρνηση τη Σαναά», εκτιμά ο Gerges, ο οποίος προσθέτει πως σε συνδυασμό με την πολιτική ταραχή στον Λίβανο, η επίθεση με τον βαλλιστικό πύραυλο πυροδοτεί εντάσεις σε ολόκληρη την περιοχή.
Επιχείρηση κατά της διαφθοράς
Την ώρα που η Σαουδική Αραβία «έσβηνε τη φωτιά» της πυραυλικής επίθεσης, στο εσωτερικό της χώρας γινόταν μια επιχείρηση εκκαθάρισης κατά της διαφθοράς, με εντολή του πρίγκιπα.
Πηγή: REUTERS/Fahad Shadeed/File Photo
Περισσότεροι από 17 πρίγκιπες και κορυφαίοι αξιωματούχοι συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων και ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας πρίγκιπας Αλουαλιντ μπιν Ταλάλ, ο οποίος κατέχει το 95% της εταιρείας που έχει σημαντικό μερίδιο σε παγκόσμιους κολοσσούς όπως οι Citigroup, Twitter, Apple και News Corp.
Στη λίστα των συλληφθέντων βρίσκονται και κάποιοι από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του αραβικού κόσμου.