Η κρίση στην Ελλάδα «τσάκισε» τα παιδιά - Συγκλονιστική μαρτυρία (pics)
«Μέσα στην εξαντλητική οικονομική κρίση, ένα ίδρυμα για κακοποιημένα παιδιά πλέον δέχεται αυτά που οι γονείς τους πασχίζουν να ταΐσουν. Αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο σκοτεινά σημάδια που έχει αφήσει η κρίση στην Ελλάδα: οι παραδοσιακά ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί έχουν αρχίσει να καταρρέουν μετά από χρόνια ύφεσης», αναφέρει το πρακτορείο Reuters σε άρθρο του που φέρει τον τίτλο "Με την κρίση να διαιωνίζεται, τα παιδιά πληρώνουν το τίμημα".
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο κείμενο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το 1/4 του εργατικού δυναμικού πασχίζει με την ανεργία. Αντίστοιχο είναι και ποσοστό των παιδιών του ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Η κατάσταση αυτή είναι που αναγκάζει τους γονείς να εξαρτώνται από τους παππούδες. Όμως και οι συντάξεις έχουν περικοπεί πολλές φορές.
Το Reuters κάνει αναφορά στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο, το οποίο είχε ιδρυθεί πριν από έναν αιώνα για τα ορφανά πολέμου και που σήμερα, «μετά βίας μπορεί να ανταποκριθεί στον αριθμό των γονέων που στρέφονται σε αυτό αναζητώντας βοήθεια». Αδυνατώντας να καλύψουν τις βασικές ανάγκες, οι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους εκεί όλη την εβδομάδα.
REUTERS/Alkis Konstantinidis
Η Ηρώ Ζερβάκη, επικεφαλής του Πρότυπου Εθνικού Νηπιοτροφείου μιλά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο και περιγράφει την κατάσταση που βλέπει η ίδια με τα μάτια της: τουλάχιστον 40 παιδιά είναι στη λίστα αναμονής -αριθμός τετραπλάσιος σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια.
REUTERS/Alkis Konstantinidis
Στο ίδρυμα 25 παιδιά κοιμούνται, σε ένα ''γυμνό'' δωμάτιο με σειρές κρεβατιών και έχει έλλειψη προσωπικού και πόρων για να αυξήσει τη χωρητικότητά του, σύμφωνα με την κ. Ζερβάκη. Οι περισσότερες θέσεις είναι για τα κακοποιημένα παιδιά. Δεκάδες άλλα παιδιά, ηλικίας 2-5 ετών, πάνε εκεί καθημερινά. «Είχαμε περιστατικά με παιδιά που προσπάθησαν να φύγουν, να πάνε στη μητέρα τους», περιγράφει η κ. Ζερβάκη στο πρακτορείο. «Δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τις ημέρες, οπότε καθημερινά ρωτούν ''Είναι Παρασκευή;''», περιγράφει η Ανθούλα Ζαρμακούπη, κοινωνική λειτουργός. «Ξέρουν ότι η μητέρα τους θα τα πάρει το σαββατοκύριακο», συμπληρώνει.
REUTERS/Alkis Konstantinidis
Μερικές φορές όμως, ακόμη και αυτό δεν είναι δυνατόν. Όπως λέει η κοινωνική λειτουργός, «έχουμε παιδιά που οι γονείς τους είναι άστεγοι, οπότε είναι δύσκολο να τα πάρουν το Σαββατοκύριακο».
REUTERS/Alkis Konstantinidis
Δύσκολη είναι όμως και η κατάσταση για το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο, καθώς έχει περικοπεί η κρατική χρηματοδότηση και καλύπτει μόλις τη μισή μισθοδοσία. Το ίδρυμα αυτό βασίζεται σε δωρεές για φαγητό και ρούχα, ενώ όπως παραδέχεται η κ. Ζερβάκη είναι δύσκολο να πει αν θα μπορέσει να καταβάλει τους μισθούς του επόμενου μήνα.
REUTERS/Alkis Konstantinidis
«Δεν φαίνεται ότι αύριο θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Θα πάρει μερικά χρόνια. Ελπίζω όχι πολλά», καταλήγει.