ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Παράνομες οι απολύσεις διοικητών στα κρατικά νοσοκομεία το 2015

ΣτΕ: Παράνομες οι απολύσεις διοικητών στα κρατικά νοσοκομεία το 2015
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μη νόμιμες έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, απολύσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των κρατικών νοσοκομείων, που έγιναν το 2015, μετά από διαδικασία αξιολόγησης από πενταμελή επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα, το 2015, με αποφάσεις του υπουργού Υγείας και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, από τους 71 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές που αξιολογήθηκαν, οι 59 (44 διοικητές) παύθηκαν από τα καθήκοντά τους και 12 παρέμειναν στις θέσεις τους.

Κάποιοι από τους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές, των οποίων η θητεία παύθηκε πρόωρα, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζήτησαν να ακυρωθούν, ως αντισυνταγματικές και παράνομες, οι υπουργικές αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τις οποίες τέθηκαν σε αργία.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας, Γεώργιο Τσιμέκα, Δημήτριο Μακρή και Γιάννη Παπαγιάννη, εξέδωσε 11 αποφάσεις (690-700/2017) με τις οποίες κάνει δεκτές τις αιτήσεις 10 διοικητών και αναπληρωτών διοικητών (για μια υπόθεση καταργήθηκε η δίκη, καθώς είχε παρέλθει ο χρόνος της 3ετούς θητείας του προσφεύγοντα, κατά την ημέρα συζήτησης της υπόθεσης στο ακροατήριο) και ακυρώνει τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τις κρίσεις του ΣτΕ, οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες τέθηκαν σε αργία οι διοικητές, κλπ των νοσοκομείων, είναι μη νόμιμες, καθώς έχουν πλημμελή αιτιολογία, όπως πλημμελώς αιτιολογημένο είναι και το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης.

Στις αποφάσεις σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι στο πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης δεν περιγράφονται και δεν αναφέρονται συγκεκριμένα περιστατικά, αξιολογήσεις, εκτιμήσεις και γεγονότα για την συμπεριφορά των παυθέντων, έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί από το ΣτΕ η νομιμότητα της πρόωρης απομάκρυνσή τους.

Παράλληλα, αναμένεται να δημοσιευθεί και νέο πακέτο αποφάσεων, που αφορά και πάλι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές νοσοκομείων.

Αναλυτικότερα, οι αποφάσεις αφορούν τους εξής διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων (σύμφωνα με την σειρά δημοσίευσης των αποφάσεων του ΣτΕ):

1) Γεώργιος Ραγκούσης, διοικητής γενικού νοσοκομείου Σάμου 'Αγιος Παντελεήμων και Κέντρου Υγείας Ικαρίας,

2) 'Αγγελος Λιόσης, διοικητής γενικού νοσοκομείου Ελευσίνας Θριάσιο

3) Δέσποινα Τσαγδή, διοικήτρια γενικού νοσοκομείου Αθηνών Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ και Παίδων Πεντέλης,

4) Ευαγγελία Γιαννακάκου, διοικήτρια πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου Αττικόν,

5) Παύλος Θεοδωράκης, διοικητής ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής και ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής -Δρομοκαίτειο,

6) Παναγιώτης Παντελιάδης, Πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και νοσοκομείο ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης, 7) Απόστολος Λέτσιος, διοικητής γενικού νοσοκομείου Πατρών, 'Αγιος Ανδρέας,

8) Αριστείδης Ζούμπος, αναπληρωτής διοικητής γενικού παίδων Πεντέλης (διασυνδεμένου με τα νοσοκομείο Σισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμιγκ,

9) Μιλτιάδης Παπασταματίου, διοικητής γενικού νοσοκομείου θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» και

10) Μάριος Τίγκας, αναπληρωτής διοικητής γενικού νοσοκομείου Αθηνών Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ.

Ακόμη, θεωρήθηκε καταργημένη η δίκη για τον Μιχαήλ Μελετιάδη, αναπληρωτή διοικητή του πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και νοσοκομείου ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης.