Μεγάλη φωτιά στη Μόρια – Εκκενώθηκε το κέντρο κράτησης μεταναστών (vid)
Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε στο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Μόρια της Μυτιλήνης με αποτέλεσμα την εκκένωση του hotspot.
Η καταστροφική πυρκαγιά απεικονίζεται σε ερασιτεχνικά βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προτού τεθεί υπό έλεγχο, κατέκαψε δεκάδες καταλύματα στο χώρο.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκαταλείψει το hot spot και περιφέρονται στο νησί, μετά από τις μεταξύ τους συγκρούσεις που οδήγησαν στην εκκένωση του κέντρου κράτησης.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης της Μυτιλήνης κάνουν λόγο για «ολοκληρωτική καταστροφή» του κέντρου, ενώ ανάμεσα στους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη δομή βρίσκονται και αρκετοί που κρατούνταν στο κέντρο κράτησης της δομής.
Οι ίδιες πληροφορίες από τη Μυτιλήνη αναφέρουν ότι αργά τη νύχτα όλα τα παιδιά από το hot spot διεκομίσθησαν σε εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ που υπάρχουν στο νησί.
Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, καθώς οι εντάσεις στο hotspot της Μόριας φαίνεται να λαμβάνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις που θα κρατήσουν όλη τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου.
Στο έλεος Θεού και ανθρώπων
Σε ένα δραματικό τηλεγράφημα, ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Μυτιλήνη κάνει λόγο για «μία άγρια νύχτα από αυτές που καταγράφονται στην ιστορία».
Οι προαναγγελθείσες εδώ και καιρό εξεγέρσεις, οι συγκρούσεις ανάμεσα στις εθνικές ομάδες των προσφύγων και των μεταναστών, ο πολύμηνος εγκλεισμός χιλιάδων ανθρώπων σε ένα χώρο φτιαγμένο για τους μισούς από όσους κλήθηκε να εξυπηρετήσει και στο τέλος οι φωτιές έδωσαν ένα τέλος στο χοτ σποτ της Μόριας έτσι όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα. Το ξημέρωμα άγνωστο είναι πως θα βρει το χώρο αλλά και χιλιάδες ανθρώπους που ζούσαν σε αυτό κι ένας θεός ξέρει πού θα περάσουν τη νύχτα.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, όλη μέρα σήμερα μαίνονταν οι συγκρούσεις μέσα κι έξω από το hotspot της Μόριας. Άνθρωποι από διάφορες εθνικές ομάδες προσφύγων και μεταναστών που δεν ξέρουν εδώ και μήνες τι θα κάνουν, αφού παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί, συγκρούονταν και έκαιγαν ο ένας τις σκηνές του άλλου μαζί με όλα του τα υπάρχοντα.
Κάποια στιγμή οι φωτιές εξαπλώθηκαν κι έξω από το στρατόπεδο, καίγοντας δεκάδες στρέμματα ελαιοκτημάτων. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες διέφυγαν, κι όλα αυτά μέχρι τις 7 περίπου το απόγευμα που η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη.
Οι φωτιές επεκτάθηκαν, καίγοντας εκατοντάδες μικρές και μεγάλες σκηνές. Μαζί με αυτές και τα υπάρχοντα των ανθρώπων που ζούσαν σε αυτές. Μάνες με μωρά στην αγκαλιά, ηλικιωμένοι, παιδιά και άνδρες που έτρεξαν να φύγουν από τη φωτιά με ό,τι ρούχα φορούσαν. Πολλοί από αυτούς ξυπόλητοι.
Οι Άραβες κατευθύνθηκαν προς την πόλη, όμως στη διασταύρωση της Παναγιούδας τους σταμάτησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι Αφρικανοί κινήθηκαν προς τη Μόρια, ώστε μέσω του χωριού να κατεβούν στη Μυτιλήνη. Στην είσοδο όμως της Μόριας τους περίμεναν αστυνομικοί μαζί με πολίτες που με άγριες διαθέσεις τους απαγόρευσαν να περάσουν μέσα από το χωριό, στέλνοντας τους πίσω. Πολλοί από αυτούς κινήθηκαν τότε προς τη Μυτιλήνη μέσω της εθνικής οδού στη Λάρσο, διανύοντας με τα πόδια περίπου 25 χιλιόμετρα.
Γύρω στα μεσάνυχτα οι φωτιές έσβησαν και η πρώτη καταγραφή των ζημιών λέει πως καταστράφηκε περίπου το 60% των εγκαταστάσεων. Όσοι από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ξαναμπήκαν μέσα στο hotspot δεν βρήκαν παρά μόνο τους σκελετούς των σκηνών τους, κάρβουνα, στάχτες και λάσπες από τα νερά της πυροσβεστικής.
Ο ανταποκριτής του ΑΠΕ σχολιάζει σχολιάζει ότι δεν υπάρχει καμία βοήθεια για αυτούς τους ανθρώπους καμία, «ιδιαίτερα από τις ποικιλώνυμες και ακριβοπληρωμένες ΜΚΟ. Και τη νύχτα, λένε οι προβλέψεις της ΕΜΥ, θα βρέξει δυνατά...»
Επίθεση ακροδεξιών
Η κατάσταση στο νησί του βορείου Αιγαίου μύριζε μπαρούτι από το πρωί.
Η ένταση από τα επεισόδια της Κυριακής επανήλθε τη Δευτέρα στην πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο της Μυτιλήνης δεκάδες πολίτες της Μόριας.
Οι περίπου 600 κάτοικοι διαδήλωσαν με αίτημα την εκκένωση της περιοχής από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν έξω από το hot spot.
Η πορεία τους ξεκίνησε γύρω στις 10:00 από το ΙΚΑ Μυτιλήνης με κατεύθυνση το δημαρχείο και σκοπό να επιδοθεί ψήφισμα με τα αιτήματά του. Οι συγκεντωμένοι αποδοκίμασαν τον δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, καλώντας τον να παραιτηθεί.
Την ιδια στιγμή ακροδεξιά στοιχεία, που είχαν παρεισφρύσει στην πορεία άρχισαν να φωνάζουν εθνικιστικά, ξενοφοβικά και αντικυβερνητικά συνθήματα, επιτείνοντας την ένταση.
Όπως μετέδωσαν τα τοπικά δίκτυα, τρεις νεαρές γυναίκες που εκείνη τη στιγμή περνούσαν από το σημείο αναγνωρίστηκαν από τους ακροδεξιούς, οι οποίοι τις προπηλάκισαν και χειροδίκησαν εναντίον τους.
Η μία από τα θύματα είναι εθελόντρια που δραστηριοποιείται σε δομή φιλοξενίας της Μυτιλήνης. Μεταφέρθηκε τραυματισμένη στο νοσοκομείο, όπου και της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Σημειώνεται ότι η επίθεση κατά των γυναικών έγινε την ώρα που στο ίδιο σημείο ήταν παρόντες άντρες των αρχών ασφαλείας, οι οποίοι δεν παρενέβησαν για να τις προστατεύσουν.
Κάτοικοι της Μόριας πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Μυτιλήνης με κατάληξη το Δημαρχείο, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016, διαμαρτυρόμενοι το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας βορείου Αιγαίου, ο αριθμός των προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων άσυλο που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη Λέσβο ανέρχεται στους 5.264, στη Χίο στους 3.700 και στη Σάμο στους 1.166. Συνολικά, ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά του βορείου Αιγαίου προσφύγων και μεταναστών ανέρχεται στους 10.130. Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες που στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε δομές που χωρούν κάτι περισσότερο από τους μισούς - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας
Επεισόδια και στο hot spot
Νωρίτερα το CNN Greece μετέδιδε ότι σημειώθηκαν επεισόδια και στο hot spot της Μόριας μεταξύ των προσφύγων, με αφορμή τη φήμη που κυκλοφόρησε για ομαδικές επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.
Από τις αρχικές ανταποκρίσεις προέκυπτε ότι περίπου 300 διαμένοντες στο hotspot διέφυγαν, επιχειρώντας να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη, αλλά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους σταμάτησαν και τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν στον καταυλισμό. Με την επιστροφή τους ξέσπασαν πυρκαγιές σε ελαιοκτήματα, νότια και βόρεια του καταυλισμού και χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής για να κατασβεστούν πολλές ώρες αργότερα –όπως προκύπτει από τις δραματικές πληροφορίες.
Μέχρι το απόγευμα η κατάσταση στον καταυλισμό φαινόταν να έχει ηρεμήσει, ωστόσο κάποιοι από τους ανθρώπους που διαμένουν εκεί, αρνήθηκαν να λάβουν φαγητό, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαμονής. Στην πραγματικότητα, το δράμα βρίσκεται ακόμα στην αρχή του.
Προσφυγόπουλο στέκεται δίπλα στον μεταλλικό φράχτη του κέντρου υποδοχής στη Μόρια, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015 - Πηγή: REUTERS/Alkis Konstantinidis/File photo