Επικουρικές Συντάξεις: σε απελπισία τα άτομα με αναπηρία-έστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό
Κραυγή αγωνίας από τα άτομα με αναπηρία μετά τις μειώσεις που τους έγιναν στις επικουρικές συντάξεις.
Με επιστολή που έστειλαν σήμερα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητούν γι ακόμη μια φορά να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων οι ασθενείς με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειες που έχουν στην φροντίδα τους άτομα με αναπηρία, με πολλές από αυτές μάλιστα να καλούνται να φροντίσουν με τα λίγα λεφτά που δίνει η πολιτεία, ιδιαίτερα βαριά περιστατικά.
Όπως αναφέρει στην επιστολή ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Γιάννης Βαρδακαστάνης, οι μειώσεις αυτές στις επικουρικές συντάξεις οδηγούν στην εξαθλίωση μια ολόκληρη κοινωνική ομάδα η οποία την ίδια ώρα δίνει μάχη για τα βασικά: για νοσοκομειακή περίθαλψη, ιατροφαρμακευτική κάλυψη, εκπαίδευση και πρόνοια.
Διαβάστε όλη την επιστολή :
«Αθήνα: 05/09/2016
ΠΡΟΣ:
Πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου
- Γραφείο αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη
- Γραφείο αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη
- Γραφείο γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής Ελ. Παπαδοπούλου
- Γραφείο υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου
- Γραφείο υφυπουργού Εργασίας Αν. Πετρόπουλου
- Γραφείο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φράγκου
- Γραφείο υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά
- Γραφείο υπουργού Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη
- Έλληνες Βουλευτές
- Φορείς - Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.
Ανοιχτή κατεπείγουσα επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα: «Πάνδημο αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. και των φορέων της η άμεση κατάργηση των μειώσεων των επικουρικών συντάξεων στα άτομα με αναπηρία»
Την περασμένη Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου αλλά και τους προηγούμενους μήνες τα άτομα με αναπηρία αλλά και οι οικογένειές τους βίωσαν ένα ισχυρό σοκ, το οποίο αλλάζει σημαντικά και πολλές φορές δραματικά τη ζωή τους και τη δυνατότητά τους να αντεπεξέρχονται στις προσωπικές τους ανάγκες και υποχρεώσεις. Αναφερόμαστε στις πολύ σκληρές και άδικες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που επήλθαν με το άρθρο 96 του ν.4387/2016.
Υπήρξε πάγιο αίτημα του χώρου της Αναπηρίας από τις αρχές της κρίσης, ιδίως για τα άτομα με βαριές αναπηρίες, να μην μειωθούν οι συντάξεις. Απευθυνθήκαμε σε σας προσωπικά στις 5 Αυγούστου, όταν και τότε είχαν διαφανεί οι πολύ μεγάλες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων. Απευθυνόμαστε και τώρα σε εσάς με αυτή την ανοιχτή επιστολή για να ζητήσουμε την αποκατάσταση αυτής της αδικίας. Πρόκειται για πάνδημο αίτημα όλων των φορέων και των συλλόγων των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους σε όλη τη χώρα!
Τις τελευταίες ημέρες ακούσαμε τις δεσμεύσεις σας για την στήριξη των ευπαθών ομάδων. Τονίζουμε ότι, όπως κάνατε δεκτό το αίτημά μας για τη μη κατάργηση του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους με αναπηρία 80% και άνω, που συνεχίζουμε να αναμένουμε τη ψήφιση της διάταξης με την οποία θα επικυρώνεται η δέσμευσή σας, έτσι και σήμερα ζητάμε να ανακοινώσετε στη ΔΕΘ την κατάργηση των μειώσεων που έχουν επέλθει στις επικουρικές συντάξεις των ατόμων με αναπηρία και στην αποκατάστασή τους, αναγνωρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πλέον ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού της χώρας.
Η κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στη χώρα μας, καθώς και όσων φροντίζουν άτομα με αναπηρία, είναι ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ - όχι μόνο δεν πρέπει να επαναληφθεί, αλλά πρέπει άμεσα να εξασφαλίσετε ότι αυτές οι μειώσεις θα καταργηθούν με ειδική νομοθετική διάταξη με αναδρομική ισχύ.
Είναι κατανοητό ότι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις έχουν άμεση επίπτωση στο σύνολο των ατόμων με αναπηρία, επηρεάζοντας ολόκληρη την οικογένεια, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της. Προστίθενται στα μέτρα λιτότητας, στο μεγάλο ποσοστό ανεργίας αλλά και στη διαχρονική φτώχεια των ατόμων με αναπηρία. Οδηγούν στην εξαθλίωση μια ολόκληρη κοινωνική ομάδα που ταυτόχρονα είναι αναγκασμένη να παλεύει για υγεία, πρόνοια, εκπαίδευση, ιατροφαρμακευτική κάλυψη, περίθαλψη, αδικίες και διακρίσεις, ενάντια σε μια Πολιτεία που δεν έχει καταφέρει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Βιώνουμε μια διαδικασία ραγδαίας υποχώρησης του κοινωνικού κράτους. Ας μη δημιουργήσουμε περισσότερη φτώχεια και διακρίσεις και ας διασφαλίσουμε ένα στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης.
Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ»