ΕΛΛΑΔΑ

Για 17η μέρα η απεργία πείνας προσφύγων και μεταναστών στη Χίο

Για 17η μέρα η απεργία πείνας προσφύγων και μεταναστών στη Χίο
Facebook/Chios Hunger Strike / Πρόσφυγες- απεργοί πείνας στη Χίο

Για 17η ημέρα δεκαοκτώ άνθρωποι Σύροι και Αφγανοί, άνδρες και γυναίκες, πραγματοποιούν απεργία πείνας στη Σούδα της Χίου.

Τα αιτήματά τους, ένας δικηγόρος για την εκπροσώπηση τους και την υποβολή της αίτησης ασύλου, ο ορισμός συγκεκριμένης μέρας και ώρας για την υποβολή ασύλου, αφού δυο μήνες τώρα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και η μεταφορά τους σε άλλη χώρα.

Το CNN Greece, μίλησε με τον Ουασίμ Ομάρ, Σύρο καθηγητή Μαθηματικών που εγκατέλειψε τη χώρα του μαζί με τα δυό του παιδιά για να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη.

Ο Ουασίμ, όπως μας διηγείται, ρώτησε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που βοηθούν τους πρόσφυγες, όλους τους υπευθύνους «τι γίνεται τώρα;», «τι θα γίνει με εμάς;», όμως η απάντηση που έπαιρνε ήταν «δεν γνωρίζουμε». Έτσι, η μόνη λύση ήταν η διαμαρτυρία.

Διαμαρτυρηθήκαμε πολλές φορές, πήγαμε από την ΒΙΑΛ στο λιμάνι, άνθρωποι από την Συρία και το Αφγανιστάν και μείναμε εκεί μια εβδομάδα. Μας υποσχέθηκαν ταχύτερες διαδικασίες στην επεξεργασία των αιτημάτων, όμως μέχρι τώρα δεν έγινε τίποτα. Μετά από αυτό διαμαρτυρηθήκαμε στον καταυλισμό της Σούδας. Πάλι τίποτα δεν έγινε. Έτσι, σκέφτηκα, ίσως ο μόνος τρόπος να ακουστεί η φωνή μας παντού και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες είναι να κάνουμε απεργία πείνας

Ο Ουασίμ λέει ότι δεν ελπίζει κάτι μόνο για τον εαυτό του αλλά για όλους. Ο Ουασίμ δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, ξέρει πως η χώρα έχει οικονομικά προβλήματα, ξέρει πως δεν θα βρει δουλειά εδώ. Θέλει να συνεχίσει τον δρόμο του προς την βόρεια Ευρώπη, άλλωστε έχει συγγενή στην Γερμανία. Λέει ότι ήταν καθηγητής μαθηματικών στην Συρία, ότι έχασαν τα πάντα κι ότι θέλουν να πάνε σε μια χώρα καλύτερη για τα παιδιά του.

«Δεν φύγαμε από την Συρία για να αναζητήσουμε μόνο τροφή και νερό. Φύγαμε για να γλιτώσουμε τις ζωές μας και να έχουν τα παιδιά μας καλύτερο μέλλον. Έχω δύο παιδιά. Αν μείνουμε κι άλλο εδώ θα χάσουν άλλη μια χρονιά από το σχολείο. Γι’αυτό κάνω απεργία πείνας, για να πω στην κυβέρνηση και σε οποιονδήποτε οργανισμό ότι πρέπει να με βοηθήσουν να φύγω από εδώ, να μπορέσουν τα παιδιά μου να πάνε στο σχολείο, να μην χάσουν δύο χρόνια εκπαίδευσης».

Ο Ουασίμ ευχαριστεί θερμά. Την ελληνική κυβέρνηση επειδή, όπως λέει, βοηθά όπως και όσο μπορεί, ξέρει ότι δεν μπορούν να κάνουν περισσότερα. Για εκείνον δεν υπάρχει η επιλογή να μείνει εδώ και λέει ότι σέβεται τους Έλληνες.

Μια μέρα, όταν πια θα έχουν τελειώσει όλα αυτά, θα πει στα παιδιά του ότι έμειναν στην Ελλάδα και ότι πρέπει να σέβονται αυτή τη χώρα και τους Έλληνες.

Η Τζένη Καλλιπόζη, από την Ομάδα Αλληλέγγυων Χίου από τον Σεπτέμβριο του 2015, εξήγησε στο CNN Greece τους λόγους και τα αιτήματα για την απεργία πείνας, για τις συνθήκες διαβίωσης και για την γραφειοκρατία που δημιουργεί απόγνωση στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Στο Facebook έχει δημιουργηθεί μια σελίδα για την γνωστοποίηση, στήριξη και συλλογή υπογραφών για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους “Πρόσφυγες-απεργοί πείνας στη Χίο” ενώ για την ενημέρωση του κοινού έχει δημιουργηθεί κι ένα blog.