ΕΛΛΑΔΑ

Eξετάσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους με πλαστά πτυχία

Eξετάσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους με πλαστά πτυχία
Διαμαρτυρία φοιτητών έξω από τη Βουλή EUROKINISSI/ΚΩΣΤΗΣ ΦΑΡΑΖΟΥΛΗΣ)

Μέσω νομοθετικής ρύθμισης το υπουργείο Παιδείας, θα δώσει το δικαίωμα σε 2.500 υπαλλήλους του Δημοσίου που κατέχουν πλαστούς τίτλους σπουδών να διαγωνιστούν σε ειδικές εξετάσεις και να παραμείνουν στις θέσεις τους. 

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση διάταξη, η οποία θα διευρύνει το χρονικό διάστημα εφαρμογής του νόμου Γιαννάκου (ν.3577/2007 (Α΄ 130)), ώστε να καλύπτεται κάθε μη σύννομη περίπτωση λειτουργίας ιδιωτικών ΤΕΕ ή χορήγησης πτυχίου, χωρίς χρονικό προσδιορισμό, υλοποιώντας έτσι σχετική πρόταση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης προς το υπουργείο Παιδείας, πρόταση που εκκρεμεί από το 2015.

Σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 3577/2007 (Α΄ 130), τα πτυχία των μαθητών Ιδιωτικών ΤΕΕ που τους αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας λόγω των παραπάνω διαπιστωμένων παρανομιών, θα έπρεπε να χορηγηθούν εκ νέου κατόπιν ειδικών πτυχιακών εξετάσεων.

Ωστόσο, οι εξετάσεις αυτές δεν έγιναν. «Οι επιτήδειοι ιδιοκτήτες σχολείων και οι άλλοι εμπλεκόμενοι που είχαν οργανώσει μια κερδοφόρα βιομηχανία ″πιστοποίησης προσόντων'', είτε διέφυγαν τις κυρώσεις του νόμου λόγω παραγραφής είτε καταδικάστηκαν σε ελαφριές ποινές», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Σχετική καταγγελία είχε κάνει η ΟΙΕΛΕ στον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος με τη σειρά του διαβίβασε τα στοιχεία στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα με το πόρισμα (328/Α/2015) του Σώματος, προτάθηκε στο υπουργείο Παιδείας η τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 3577/2007, ούτως ώστε να καλύπτει κάθε μη σύννομη περίπτωση λειτουργίας ιδιωτικών ΤΕΕ ή χορήγησης πτυχίου, χωρίς χρονικό προσδιορισμό.

Όπως αναφέρει το υπουργείο σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση διάταξη, η οποία θα διευρύνει το χρονικό διάστημα εφαρμογής του νόμου (θα καταργηθεί ο χρονικός περιορισμός 2004 - 2008). Ύστερα από την ψήφιση της ανωτέρω διάταξης, ο υπουργός Παιδείας θα εκδώσει σχετική υπουργική απόφαση, η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για τη συμμόρφωση προς τα προβλεπόμενα από το ν. 3577/2007.

Για 2.500 υποθέσεις μιλά η αντιπολίτευση

Με ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που εντοπίστηκαν με πλαστούς τίτλους, οι οποίοι σύμφωνα με δημοσιεύματα υπολογίζονται σε 2.500 και ποιους φορείς του δημοσίου αφορά ο έλεγχος που διενεργήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι «είναι πρωτοφανές κάτοχοι παρανόμων τίτλων σπουδών να παραμένουν στη θέση τους».

Σε ερώτησή τους ο υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, Γεώργιος Γεωργαντάς και ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, υπογραμμίζουν: «Η Κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τη νομιμότητα. Όποιος προσκομίζει πλαστό πτυχίο εξαπατά το Ελληνικό Δημόσιο και μάλιστα σε βάρος άλλων συνυποψηφίων του.-Οφείλει να σεβαστεί τους χιλιάδες νέους που αγωνίζονται να αποκτήσουν εφόδια και προσόντα για την αγορά εργασίας. Οφείλει να σέβεται, πάνω απ’ όλα, τα χρήματα».