Κατάλογο με συγκεκριμένες δράσεις θα δώσει στην Αθήνα η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες θα πιέσουν την Αθήνα να βελτιώσει τις συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο ώστε να καταστεί ευκολότερο τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απελαύνουν τους μετανάστες πίσω στην Ελλάδα.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα θέσει μια λίστα αιτημάτων, σήμερα, στην ελληνική κυβέρνηση, με συγκεκριμένες δράσεις ως προς τη βελτίωση των εγκαταστάσεων υποδοχής προσφύγων, την καλύτερη παροχή υγειονομικής περίθαλψης και ένα καλύτερο σύστημα ειδικών οργάνων εξέτασης αιτήσεων ασύλου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Οι συστάσεις αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης έκθεσης προόδου πάνω στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενώ θα υπογραμμίζει τις ελλείψεις οι οποίες έχουν υπονομεύσει τις προσπάθειες για την εφαρμογή κοινών λύσεων.
Η πίεση των Βρυξελλών σχετικά με τις συνθήκες φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο ακολουθεί μια ξεχωριστή αξιολόγηση των "ελλείψεων" στους συνοριακούς ελέγχους στην Ελλάδα. Και τα δύο θέματα, σύμφωνα με το άρθρο, είναι πιθανό να προκαλέσουν νέα δυσαρέσκεια από την πλευρά της Αθήνας, όπου οι Έλληνες αξιωματούχοι είναι οργισμένοι με την επιβάρυνση που υφίσταται η χώρα από την προσφυγική κρίση.
Ένα βασικό σημείο διαφωνίας είναι η ρύθμιση με βάση την συμφωνία του Δουβλίνου, σύμφωνα με την οποία απαιτείται το πρώτο κράτος μέλος στο οποίο οι πρόσφυγες εισέρχονται, να καταγράφει και να δέχεται τις αιτήσεις τους για άσυλο.
Θεωρητικά, η συνθήκη του Δουβλίνου προβλέπει οι αιτούντες άσυλο που έχουν μετακινηθεί αργότερα, να απελαθούν πίσω στη χώρα της ΕΕ στην οποία έφτασαν για πρώτη φορά.
Στόχος της Κομισιόν είναι να αναβαθμιστεί η ποιότητα του συστήματος ασύλου και φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα, ώστε να αρθεί ο "de facto αποκλεισμός" της χώρας από τον κανονισμό του Δουβλίνου, που ορίζει πως οι πρόσφυγες μπορούν να επαναπροωθούνται από τα κράτη-μέλη στη χώρα εισόδου στην Ε.Ε.
Μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2011 ότι το ελληνικό σύστημα ασύλου είναι «εξευτελιστικό» για τους πρόσφυγες, στην ουσία σταμάτησαν οι επιστροφές αυτών των ανθρώπων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ελλάδα και άλλες χώρες στα σύνορα της Ε.Ε. έχουν κατηγορηθεί ότι αμελούν εσκεμμένα τις υποχρεώσεις τους όπως ορίζονται από την συμφωνία του Δουβλίνου για να αποφύγουν την επιβάρυνση της συγκέντρωσης προσφύγων στο έδαφός τους.
Αν και η Ευρώπη αναγνωρίζει κάποια πρόοδο όσον αφορά την επεξεργασία και την καταγραφή των μεταναστών στην Ελλάδα και την Ιταλία, το προσχέδιο συμπερασμάτων για τη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας, αναφέρει ότι "μένουν ακόμη πολλά να γίνουν" - ιδίως στις εγκαταστάσεις υποδοχής.
Γενικότερα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η ροή των μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα "παραμένει υπερβολικά υψηλή" και απαιτούν "περαιτέρω, αποφασιστικές προσπάθειες".
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, έχει ήδη καταγγείλει ότι ΕΕ σχεδιάζει να κατασκευάσει περισσότερους κέντρα φιλοξενίας προσφύγων - και, ενδεχομένως, να ενισχύσει τα σύνορα με την πΓΔΜ.
Ο κίνδυνος είναι να γίνει η Ελλάδα ένα "μαύρο κουτί" για τους πρόσφυγες οι οποίοι θα παγιδευτούν στο δρόμο τους προς την Ευρώπη.