TECH

«Βροχή» αστεροειδών κοντά στη Γη

«Βροχή» αστεροειδών κοντά στη Γη
EPA/ EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATORY/ M. KORNMESSER / ESO / HANDOUT (φωτογραφία αρχείου)

Την ώρα που η επιστημονική κοινότητα ετοιμάζεται για την «επίσκεψη» ενός αστεροειδούς μεγέθους περίπου 60 μέτρων, που αναμένεται να περάσει σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Γη στις 17 Σεπτεμβρίου, ένας άλλος αστεροειδής πέρασε «ξυστά» από τον πλανήτη μας... απροειδοποίητα!

Ο αστεροειδής «2016 RB1», μεγέθους περίπου δέκα μέτρων, όσο δηλαδή ένα λεωφορείο, πέρασε σε απόσταση αναπνοής από τη Γη, το βράδυ της Τετάρτης σε απόσταση μόλις 38.500 χιλιομέτρων, μόλις το ένα δέκατο της μέσης απόστασης του πλανήτη μας με τη Σελήνη.

Ο «2016 RB1» πέρασε πολύ κοντά από τους τηλεπικοικωνιακούς δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, σε ύψος σχεδόν 36.000 χιλιομέτρων.

Ο εντοπισμός του έγινε αρχικά από τηλεσκόπιο του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, τη Δευτέρα, δύο μόλις μέρες πριν πλησιάσει τη Γη σε πολύ κοντινή απόσταση.

Πάντως οι επιστήμονες σημειώνουν πως ακόμη κι αν είχε πέσει στη Γη, ο συγκεκριμένος αστεροειδής δεν ήταν αρκετά μεγάλος για να προκαλέσει τεράστια καταστροφή.

15075765

Πηγή: EPA/NASA/JPL-Caltech (φωτογραφία αρχείου)

Συγκριτικά, ο αστεροειδής του Τσελιάμπινσκ που είχε εκραγεί πάνω από τη Ρωσία το 2013 τραυματίζοντας πάνω από 1.000 ανθρώπους, είχε μέγεθος περίπου 17 μέτρων.

Επίσης, στις 28 Αυγούστου ένας μεγαλύτερος αστεροειδής είχε περάσει σε απόσταση 80.000 χλμ. από τη Γη (δηλαδή πάλι πολύ πιο κοντά από το φεγγάρι).

Τι είναι οι αστεροειδείς

Πρόκειται για μικρά σώματα του Ηλιακού συστήματος, που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού συστήματος και υπολογίζεται ότι υπάρχουν εκατομμύρια.

Μοιάζουν με τεράστιους βράχους, που είναι σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Το μέγεθός τους ποικίλλει από λίγες δεκάδες μέτρα μέχρι εκατοντάδες χιλιόμετρα και συνήθως έχουν ακανόνιστο σχήμα που μοιάζει με πατάτα, οι μεγαλύτεροι όμως έχουν σφαιρικό ή ελλειπτικό σχήμα, καθώς η βαρύτητα που δημιουργεί η μάζα τους στην επιφάνειά τους υπερισχύει.

Η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι συγκεντρωμένη σε δύο Ζώνες: στην Κύρια ζώνη αστεροειδών και στη Ζώνη του Κάιπερ.