Αυτός είναι ο χάρτης της ευτυχίας
Έρευνα τοποθετεί πάνω στο χάρτη την ικανοποίηση ή τη δυσαρέσκεια που αισθάνεται και εξωτερικεύει κάποιος, αναδεικνύοντας, κατ' αυτόν τον τρόπο τα λεγόμενα «συντριβάνια της ευτυχίας». Με την αξιοποίηση της κοινοποίησης της γεωγραφικής τοποθεσίας (geotagging), αλλά και τη συναισθηματική αξιολόγηση των tweets, ερευνητές μπόρεσαν να χαρτογραφήσουν τις περιοχές με τον υψηλότερο δείκτη ευτυχίας.
Τα στοιχεία στηρίζονται εν πολλοίς, στο ψηφιακό ίχνος των tweets και τη δημοσίευση συλλογισμών και σκέψεων στο «Twitterverse» (ο κυβερνοχώρος του Twitter), σε πραγματικό χρόνο. Σύμφωνα με τον Guardian, όσα μοιραζόμαστε στα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με τις τοποθεσίες της ευτυχίας. Οι ερευνητές Γιάνερ Μπαρ Γιάμ (Yaneer Bar-Yam) και Ρούζμπε Ντάνεσβαρ (Roozbeh Daneshvar), δημιούργησαν τον παραπάνω χάρτη, όπου καταμετρήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες tweets ταυτόχρονα. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία ανακάλυψαν ότι τα δημόσια πάρκα είναι «σιντριβάνια της ευτυχίας» στη Νέα Υόρκη, και ότι η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς προχωράμε προς την πλατεία Times Square. Έτσι, το περισσότερο πράσινο θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της ευημερίας μας.
Στις φυλακές του Riker Island, το 85% των κρατουμένων περιμένουν να δικαστούν, έτσι έχουν συσσωρευτεί πολλά «δυστυχισμένα» tweets στην γύρω περιοχή.
Αν κανείς δει τα δεδομένα ευτυχίας μίας ολόκληρης μητρόπολης, καταλαβαίνει ότι η διάθεση των ανθρώπων είναι προβλέψιμη. Το μπλε (όχι και τόσο χαρούμενοι) κυριεύει το Μανχάταν περίπου στις 9 π.μ., κατά πάσα πιθανότητα όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν στη δουλειά τους. Τα απογεύματα είναι λίγο περισσότερο ευδιάθετοι σε σχέση με το πρωί, με ώρα αιχμής την ώρα που κλείνουν τα σχολεία. Οι Νεοϋορκέζοι είναι στα καλύτερά τους τα μεσάνυχτα. Μετά μέχρι και την ανατολή του ήλιου «πέφτουν».
Για τη συλλογή των δεδομένων, ο Μπαρ Γιάμ και ο Ντανεσβάρ έφτιαξαν ένα πρόγραμμα που εντοπίζει τα θετικά και τα αρνητικά συναισθήματα αναλόγως με τα emoticon που περιλάμβαναν στα tweets τους.
Αυτή η εναλλακτική μέθοδος μετρά την ευτυχία των χρηστών με βάση τις μεμονωμένες λέξεις που συνθέτουν την ανάρτησή τους. Οι εργαζόμενοι στο Mechanical Turk της Amazon, (μίας υπηρεσίας που παρέχει ένα μεγάλο αριθμό ελευθέρων επαγγελματιών που μπορούν να ολοκληρώσουν μικρές και ειδικές εργασίες) αξιολόγησαν το θετικό πρόσημο των 10 χιλιάδων πιο συχνά χρησιμοποιούμενων λέξεων στην υπηρεσία Google Books, τους New York Times και άλλες πηγές.
Ο Πίτερ Σέρινταν Ντόντς (Peter Sheridan Dodds) και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ στη συνέχεια προγραμμάτισαν έναν υπολογιστή για να ταξινομεί τα tweets με γεωγραφική ετικέτα σε όλη την Αμερική, προσφέροντας συνεχή αξιολόγηση όσον αναφορά την ευτυχία στις πολιτείες και στις πόλεις. Με αυτή την τεχνική μέτρησης, η Χαβάη συχνά αναδεικνύεται ως η πιο ευτυχισμένη πολιτεία, και η Νάπα στην Καλιφόρνια ως μία από τις πιο ευτυχισμένες πόλεις. Στο μεταξύ η Λουιζιάνα το Βερμόντ και το Τέξας συγκαταλέγονται στις λιγότερο ευτυχισμένες πολιτείες.
Το πλεονέκτημα της προσέγγισης του Ντοντ είναι ότι παρέχει μια αίσθηση του τι ακριβώς επηρεάζει την ευτυχία των ανθρώπων σε διαφορετικά μέρη. Για παράδειγμα οι κάτοικοι της Χαβάης, κάνουν χαρούμενα tweet για τις παραλίες, ενώ η δυσαρέσκεια σχετίζεται στενά με τα ποσοστά παχυσαρκίας σε όλη τη χώρα.
Ο Ντόντς έχει επίσης εφαρμόσει και βαθμολογίες για τις λέξεις από σενάρια ταινιών, και κατέγραψε μερικές από τις ταινίες των οποίων οι διάλογοι χρησιμοποιούνται από τους χρήστες, με πρώτη απ' όλες το Sex and the City.